Читај ми!

Одежда краља Милутина биће трајно изложена у Бабином Мосту

У Храму Свете Недеље у Софији српски и бугарски свештеници служили су литургију током које је обављен свечани чин пресвлачења одежде моштију Светог краља Милутина које почивају у том светом храму. Нова одежда је дар цркве Покрова Пресвете Богородице у Бабином Мосту код Обилића.

Пресвучену одежду Светог краља Милутина старешини храма Покрова Пресвете Богородице у Бабином Мосту протојереју Александру Нашпалићу предао је викар бугарског патријарха епископ белоградчишки Поликарп.

Одежда светог краља биће трајно изложена на царском трону у цркви у Бабином Мосту.

Литургији и пресвлачењу одежде присуствовали су амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић и војни аташе Жељко Симић.

Амбасадор Јовић је након преузимања одежде организовао пријем за свештенике и вернике који су у Софију дошли из више крајева Србије и Републике Српске.

Према званичним историјским подацима, мошти српског краља Милутина су пред турским рушилачким налетом, одмах након Косовске битке 1389. године склоњене у село Трепча, а после пропасти српске деспотовине, због епидемије куге, митрополит Силуан однео их је 1460. у Бугарску.

Краљ Милутин подигао је и обновио 42 цркве у Србији, али је градио и храмове на Светој Гори, у Солуну, Цариграду, Софији, Јерусалиму.

Владао је од 1282. до 1321. године. Смрт га је задесила на Косову и Метохији, у Неродимљу, одакле је пренесен у манастир Бањска.

У Србији се култ Светог краља Милутина негује од 1324. године, а још га је Стефан Дечански назвао светитељем.

Римокатоличка црква је била против канонизације краља Милутина. Међутим, ни Турци, ни хеленизована Охридска архиепископија нису дозволили да се Милутин, чак ни мртав, врати у Србију јер је био сувише снажан симбол њене државности, моћи и самосталности.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво