Читај ми!

Цивилно друштво као креатор јавне политике – основни принцип добре управе

У Србији постоји више од 30.000 организација цивилног друштва. Значајан су друштвени ресурс, a у њиховим редовима често су експерти специфичних области. Њихова истраживања користе и државним органима, али организације цивилног друштва пре свега су канал којим грађани могу да утичу на креирање јавних политика.

Формирање удружења је један од начина да грађани лакше утичу на доношење неке одлуке важне за свакодневицу. Организације цивилног друштва, у комуникацији с органима јавне управе, могу да доведу до тога да се нека иницијатива иза које стоје грађани, уврсти у јавне политике.

"Имају истраживања али су са друге стране стално и на терену тако да и од грађана добијају информације шта је то потребно у смислу одлука или јавних политика што треба изменити", истиче Жарко Степановић, директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.

Додаје да на тај начин Организације цивилног друштва заступају и заговарају ставове дела грађана који имају намеру да учине нешто боље за своју локалну заједницу или за друштво у целини.

У Суботици директан утицај на инклузију Рома

У вишенационалној Суботици, Центар локалне демократије више од двадесет година ради на јачању свести о добром управљању на локалу и унапређивању људских и мањинских права у мултиетничкој заједници. Директно је утицао на бољу инклузију Рома.

Станка Параћ Дамјановић, директорка Центра локалне демократије из Суботице наглашава да су израда и припрема локалног акционог плана за инклузију Рома, а то истовремено подразумева и реактивирање, односно подстицај функционисању рада радних тела која су статутом предвиђена, често мртва слова на папиру.

Један од важних помака да иницијативе цивилног сектора постану јавне политике, јесте усвајање Смерница за укључивање организација цивилног друштва у радне групе за израду предлога прописа.

"Сада је обавеза сваког државног органа да на самом почетку објави полазне основе тог документа који жели да донесе, заправо документа јавне политике, да објави еx-ante,  односно еx-post анализу, да укључи заинтересовану јавност у тај процес, да укључи по могућности и цивилно друштво у радне групе за израду докумената јавне политике или прописа.

И наравно, на крају, оно што је и раније било у нашем законодавном систему, то је да отвори јавну расправу о тим документима који су предлози прописа", сматра Жарко Степановић

Решавање озбиљних проблема на локалу

Највише организација цивилног сектора је на локалу. У мањим срединама видљивије је када грађани кроз ту форму решавају озбиљне проблеме.

"Учешће грађана у доношењу јавних политика доприноси пре свега, развоју и успостављању принципа доброг локалног управљања на локалном нивоу а принципи доброг управљања на локалном нивоу заправо су индикатор да локална власт поштује принцип јавности и одговорности у свом раду", нагласила је Параћ Дамјановић.

Укључивање грађана у процес доношења јавних политика, један је од основних принципа добре управе. На томе инсистира Европска унија, уз чију подршку ресорно министарство спроводи реформу.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво