Читај ми!

Омогућити једнак третман кандидата за чланове Државног већа тужилаца

Поводом предстојећих избора за нове чланове Државног већа тужилаца (ДВТ), Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) сматра да кандидати који су јавни тужиоци имају привилегован положај током изборне кампање у односу на заменике јавних тужилаца, па је позвало Изборну комисију ДВТ да им омогући једнак третман.

Удружење судија и тужилаца је у саопштењу указало на то да јавни тужиоци немају дежурства, суђења и истраге попут кандидата који су заменици јавних тужилаца, при чему су јавни тужиоци у прилици и да службеним возилима и о трошку државе спроводе кампању.

Због тога захтева од Изборне комисије да свим кандидатима омогући једнак третман, односно да кандидати - заменици јавних тужилаца, буду ослобођени поступања у предметима до краја изборног процеса, како би могли да равноправно воде кампању са јавним тужиоцима.

Ово струковно удружење је такође обавестило Изборну комисију да су јавни тужиоци на колегијумима београдских основних тужилаштава изнели податак да носиоци тужилачке функције са активним бирачким правом имају на основном нивоу право да гласају за два кандидата за изборне чланове Већа.

То је, како сматра УСТ, битно другачија ситуација од оне на изборима из 2015. године, када су могли да гласају само за једног кандидата.

У саопштењу се истиче да прописи који уређују ову област нису измењени, и да је потребно да Изборна комисија хитно изнесе став о овом питању.

Избори за чланове ДВТ из реда тужилаштва треба да се одрже 12. новембра. Бираће се шест чланова са свих нивоа тужилаштава.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво