Бруцоши се усељавају у домове, тестирање на ковид није свима неопходно

У студентским домовима у Београду места има за 1.266 бруцоша. Коначна ранг листа биће објављена у четвртак, а дан касније почеће расподела соба. Прегледи за лекарско уверење почели су у понедељак. Директорка Завода за здравствену заштиту студената, докторка Марија Обрадовић каже за РТС да се на коронавирус тестирају само студенти за које се процени да је то неопходно.

Директорка Завода за здравствену заштиту студената, докторка Марија Обрадовић каже да није неопходно да се сви студенти који се усељавају у домове тестирају на ковид.

"На основу анамнестичких података и детаљне епидемиолошке анкете, доноси се одлука да ли је потребно да се неки студент серолошки тестира", објашњава докторка Обрадовић.

Истиче да су серолошким испитивањем обухваћени страни студенти који нису држављани Србије, за које не постоји траг где су се кретали и који долазе из земаља региона где је ковид заступљенији у овом тренутку.

Докторка Обрадовић каже да се студенти који имају тегобе још од почетка епидемије редовно јављају у Студентску поликлинику.

"Имамо посебно одвојену респираторну амбуланту коју смо издвојили из главне зграде која је доста прометна. Студенти се могу јавити у Проте Матеје 29, да им се уради детаљна дијагностика, серолошко тестирање, по потреби ренген, лабораторија и све што треба", истиче докторка Обрадовић.

Каже да је у августу врло мало студената било позитивно на коронавирус јер су искористили тај део лета да се одморе.

"Врхунац епидемије међу студентима је био крајем јуна и почетком јула. Заражени и они са тегобама су били изоловани у посебан дом и то је доста добро функционисало захваљујући подршци и доброј координацији са Министарством здравља и Министарством просвете. Много нам је помогао Студентски центар, као и средњошколски домови", наводи докторка Обрадовић.

Зубобоља не може да се трпи ни током епидемије 

Начелник стоматологије Доктор Јово Мартиновић каже да студенти још увек долазе у поликлинику и у доба епидемије.

"Најчешћи разлог због којег долазе јесте зубобоља и први контакт са нашим струшњацима се заснива на прегледима, да се утврди какво је стање и због чега се то дешава", објашњавадоктор Мартиновић.

Наводи да имају 12 тимова који раде на том пољу и да је служба уређена тако да је увек дежуран један тим који прима први пут пацијенте, препознаје о чему се ради и упућује на даље лечење.

Доктор Мартиновић каже да су за студентску доб карактеристични проблеми са умњацима јер често нема простора да они правилно израсту.

"То је најчећи разлог због којег се јављају. Тада долазе на терапију код оралног хирурга. Терапија може ићи у два смера, у смеру да се умњак оставља у вилици и да се мањим интервенцијама прави простор за његово израстање или, оно што је чешће, да се хируршки уклони", објашњава доктор Мартиновић

Каже да је служба непрекидно радила од почетка епидемије, али да је обим посла био смањен.

Коме да се јаве студенти са симптомима ковида 19 

Докторка Обрадовић подсећа да сваки студент који има респираторне тегобе и симптоме ковида 19 треба да се јави у респираторну амбуланту Студентске поликлинике, где се ради дијагностика.

"Студент потом чека резултате пи-си-ар теста. Студенти из домова ће док се резултати чекају бити у хостелу Лола или у стационару поликлинике, где имамо посебан део за такве случајеве", објашњава докторка Обрадовић.

Уколико су негативни, студенти се враћају у дом или у свој приватни смештај.

"Ако су позитивни на коронавирус са блажим тегобама, завршава се на кућном лечењу или у Арни, ако су из колективног смештаја, а ако су теже болесни, мораће у неки од болничких центара", каће докторка Марија Обрадовић.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво