Читај ми!

Здравствена слика Европе у трећој години пандемије - више стреса мање сна, али и здравија исхрана

Колико је трећа година пандемије изменила здравствену слику Европе - одговор на то питање даје здравствени извештај Штаде. Истраживање на основу више од 30.000 испитаника из 15 земаља међу којима је и Србија, бави се последицама пандемије и њеног утицаја на ментално здравље, прати навике у исхрани и превенцији здравља.

Пандемија је утицала на наше и физичко и ментално здравље. Чак 40 одсто грађана Србије каже да се њихов ниво стреса увећао, а трећина лошије спава.

"Један од циљева нашег Здравственог извештаја, јесте да створимо здраво окружење и људима поручимо да није табу разговарати о менталном здрављу. Уколико се не осећамо добро, ако не можемо да спавамо, да о томе разговарамо са нама најближим особама", каже Петер Голдшмит, генерални директор Штаде. 

Са 54 на 59 одсто. За само годину дана, за пет одсто се повећао проценат Европљана који су доживели сагоревање на послу. Истраживање показује да је чешће код жена. Није изузета ни Србија, сваки пети становник примећује тај проблем. На то се најмање жале Немци. 

"Они који имају проблеме са спавањем, имају већу шансу да осете сагоревање на послу. Чешће је код жена него код мушкараца, али и код оних који имају финансијске проблеме", каже  Магали Гинс, једна од координаторки истраживања. 

На питање да ли могу да замисле да их лекар лечи онлајн, 63 одсто грађана Србије одговорило је потврдно. Најспремнији да прихвате такву комуникацију су Португалци и Шпанци.

"Иако се очекује да млађи буду отворенији према "онлајн " свету када је о здрављу реч, резултати показују да старији у већем проценту користе интернет у те сврхе", каже Голдшмит.

Пандемија је донела и понешто добро - 48 одсто грађана Србије каже да се здравије храни што је изнад глобалног просека од 40 одсто.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара