Читај ми!

Корона поново мења правила за летовање, без чега не би требало да се путује

До краја сезоне летњих одмора остало је месец дана, а уз поновни стални раст броја заражених коронавирусом, осигуравајуће куће подсећају да на пут не би требало ићи без допунског здравственог осигурања за ковид. Додатни савет Министарства спољних послова је и да пре пута проверите пандемијска правила земље у коју путујете.

Најчешћи избор наших суграђана за одмор је Грчка. Тренутно за улаз у ту земљу нема никакавих ограничења, али расте број оболелих - дневно до 20.000.

Хотели су пуни, а домаћини госте саветују да избегавају гужве и бирају плаже на којима је мање људи.

У Грчку без ограничења уз поштовање мера  

"У случају да се деси да се неко зарази, да буде позитиван, у сваком објекту смо оставили собу за изолацију до превенције. У том смислу, имамо на локалном нивоу јако добру сарадњу са службама здравља. Такође, сви наши путници су осигурани са полисама осигурања међународно путно здравствено осигурање", истиче Петар Кнежевић из агенције "Гранд турс".

Власник хотела "Пилион", Александрос Вардакис, каже да је њихов регион познат и по поштовању мера против короне и да је то резултирало смањеним бројем случајева.

"На плажама се држи растојање између лежаљки, то наши гости поштују. Живот иде даље и наравно да треба да путујемо и да се одмарамо", поручује Варадикис.

Туристи који се заразе у Грчкој не морају у карантин. Могу да уђу на трајект, у авион и друга превозна средства, али све време морају да носе маске Н95.

"Придржавамо се свих протокола, али је најважније да се ми опиремо масовном туризму, немамо велике хотеле, што је гаранција да се гости осећају безбедно. Сви туристи имају бесплатно лечење у нашим ковид болницама. Уколико, ипак, желе да оду у приватну болницу, савет је да имају допунско осигурање", указује Георгија Бонду Токали, заменик градоначелника Општине Волос.

Шта обезбеђује допунско осигурање 

Од почетка године, издато је двоструко више полиса путног здравственог осигурања и то уз допунско осигурање од ковида.

"Допунско покриће од оболевања коронавирусом у иностранству такође нуди и могућност повратка у земљу, односно сношења трошкова повратка у земљу које се организује у договору са партнерском кућом. На тај начин се избегава ризик од тога да један пацијент зарази и неке друге људе, неке друге путнике у неком колективном транспорту", објашњава Марко Путник из "ДДОР Нови Сад".

За помоћ у иностранству, наши држављани у било које доба дана могу да се обрате дипломатско-конзуларним представништвима.

На сајту Министарства спољних послова редовно се ажурира листа услова за путовање у сваку земљу.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво