Читај ми!

"Зиђин" зауставио рад топионице у Бору због повећане емисије димних гасова

Компанија "Зиђин Копер" одлучила је да одмах заустави рад топионице и крене у ремонт који је, према плану одржавања, био планиран за новембар, пошто је протеклих дана, услед квара на опреми погона, повећана емисија димних гасова, што је негативно утицало на квалитет ваздуха у Бору. Локална власт поднела је кривичну пријаву против одговорних у "Зиђину" Основном јавном тужилаштву.

После испитивања, потврђено је да су узроци овог прекорачења озбиљна оштећења већ веома старе опреме за сакупљање прашине и димних гасова, као и система за одсумпоравање, што доводи до повећања преливања димних гасова.

Компанија је у саопштењу изразила жаљење због такве, како наводи, непредвиђене ситуације.

Значајно је, наводе у "Зиђину", и и то да се погони топионице налазе у долини, тако да низак ваздушни притисак проузрокује задржавање димних гасова на нижем нивоу који се повећањем ваздушног притиска концентришу и подижу увис. 

Компанија ће извршити преглед свих делова опреме у процесу производње и одмах приступити решавању свих проблема који буду откривени, тако ће бити спречено цурење димних гасова приликом поновног покретања производње и повећана искоришћеност сумпордиоксида.

Истакли су да ће бити извршене све изводљиве поправке према реалном стању опреме и предузете све неопходне мере. 

"Компанија придаје изузетно велики значај заштити животне средине, без обзира на то што је прекомерна емисија димних гасова проблем историјског наслеђа, што је и пре преузимања РТБ-а овај проблем годинама уназад био присутан и што димни гасови из топионице нису једини фактор који утиче на квалитет ваздуха на овом простору", наводи "Зиђин".

Пожар у Топионици

Топиоица РТБ Бор синоћ је прекинула рад због пожара на цеви које воде од топионице до фабрике сумпорне киселине. Пожар је локализован после неколико сати који је гасило пет ватрогасних возила, а повређених није било.

Због великих проблема са загађењем ваздуха у Бору протеклих месеци, локална власт поднела је кривичну пријаву против одговорних у "Зиђину" Основном јавном тужилаштву.

Из Тужилаштва поручују јавности да ће добити све релевантне информације када се заврше истражне радње.

Иначе, у Бору је претходних дана концентрација штетних супстанци стотинама пута већа од дозвољене 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво