Велики проблеми у Топличком округу због поплава, у целој Србији евакуисано 275 особа

Ванредна ситуација је на снази у више од 20 општина и градова због изливања река. РХМЗ упозорава да ће водостаји и данас бити у умереном порасту. У прекиду је саобраћај на више регионалних путева. Поплављена су бројна домаћинства, а стотине грађана је евакуисано. Становништву помаже и војска. Надлежни најављују брзу надокнаду штете.

Због раста водостаја и поплава, ванредна ситуација је на снази на територији градова Лознице, Краљева, Прокупља, општина Мали Зворник, Крупањ, Осечина, Лучани, Мионица, Љиг, Ивањица, Владимирци, Горњи Милановац, Трстеник, Блаце, делу територија општина Љубовија, Косјерић, Ариље, Жагубица, Лајковац, Коцељева, Бајина Башта и Деспотовац.

До сада је евакуисано 275 особа на територији општина Крупањ, Љубовија, Косјерић, Пожега, Лучани, Ариље, Блаце, Љиг, Краљево, Крушевац и Јагодина.

Иако се очекује да ће у већини крајева Србије данас бити претежно сунчано, РХМЗ упозорава да ће водостаји и данас бити у умереном порасту са достизањем упозоравајућих нивоа на Млави, Пеку, Тимоку, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру, Ресави, као и на сливу Јужне Мораве са притокама.

У прекиду је саобраћај на више регионалних путева. В. д. директора "Путевa Србије" Зоран Дробњак изјавио је да је санирано 120 километара путева на којима је саобраћај био у прекиду.

Премијерка Ана Брнабић нагласила је приликом обиласка поплављеног подручја у Косјерићу да је држава све урадила да до тога не дође и да ће штета бити брзо надокнађена.

У Љубовији је поплављено више од 700 домаћинстава. Евакуисано је више стотина особа. Река Љубовиђа је срушила два моста.

Количина воде која је у Љубовији пала за 24 сата је 210 литара, што одговара збирним вишемесечним падавинама.

У целом студеничком крају се излила река Студеница. Специјалне јединице два пута су скоком из хеликоптера ушле у одсечену кућу брачног пара Богојевић, али их тамо нису нашли. Они се сада воде као нестали.

Више од 50 припадника Војске Србије ангажовано је на пружању помоћи становништву у Матарушкој Бањи код Краљева, односно на изради бедема због изливања реке Ибар која прети да поплави околна домаћинства.

Набујали Ибар однео је висећи мост у Магличу у Ибарској долини.

У насељу Рашкова бара у Ариљу поплављене су све куће. Евакуисан је један број грађана, али већина не жели да напусти своје домове.

Мостови на Моравици су затворени за саобраћај, искључени су струја и вода.

У Љигу је покренуто неколико клизишта, а обилне падавине причиниле су штету на пољопривредном земљишту, путевима, мостовима и помоћним објектима у околним селима, рекао је председник те општине Драган Лазаревић.

Реке у Поморављу су у коритима и нема опасности од изливања, али су све службе обавештене и у приправности.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво