Брнабићева о поплавама у Косјерићу: Држава све урадила да се ово не деси

Премијерка Ана Брнабић изјавила је вечерас приликом обиласка поплављеног подручја у Косјерићу да је држава све урадила да до тога не дође. Сматра да је за такву ситуацију крив инвеститор који није склонио скеле на мосту, оглушивши се о упозорење и налог државних институција.

Ана Брнабић је поручила грађанима у Косјерићу који су претрпели штету услед поплава изазваних изливањем река да је Влада Србије уз њих и да ће учинити све да им се што пре надокнади штета како у домаћинствима, тако и на усевима.

Рекла је да је у Осечини гора ситуација, да има више поплављених домаћинстава, али да су грађани видели да је држава урадила све што је могла и да се такве ствар дешавају кад имате овакве падавине.

Држава ће и даље инвестирати у мере превенције, бране у бедеме, чистићење речних корита, додала је председница Владе.

"Али овде су људи бесни и ја то могу да разумем, зато што ово није морало да се деси у Косјерићу, у Косјерићу смо правили мост, направљена је брана, али зато што нису померене скеле, направљено је вештачко језеро", рекла је премијерка.

Србија је, додала је, коначно увела неки систем од 2014, имамо дугорочне и краткорочне прогнозе РХМЗ и одличну комуникацију са "Србијаводама", са "Војводинаводама".

Премијерка је рекла да је на кризном штабу питала за ситуацију у Косјерићу и да јој је речено да су они од "Србијавода" добили упозорење, налог да склоне скеле, али да тај налог није испоштован и направљена је брана, тако да се све поплавило.

"Држава је урадила своје, дали смо експлицитну наредбу да се уклоне скеле и неко ко је извођач радова је игнорисао све то ваљда мислећи да се то неће десити", рекла је она.

"Ја не могу да будем на терену уз сваког извођача радова, у сваком селу, сваком граду, Зато постоје институције које су овог пута радиле свој посао. Ово је сад за одговорност", нагласила је премијерка.

Како је рекла, чак и да је извођач добио налог у 9.00, а добио га је пре, могао је склони скеле.

"Бесна сам сада зато што ово у Косјерићу није морало да се деси. Држава је све урадила да се не деси. Имате бахатог једног извођача радова, и сносиће одговорност за то", истакла је она.

Премијерка је додала да се све остало решава као у случају сваке поплаве, са локалном самоуправом, кризни штаб направи процену штету и исплати се штета грађанима.

"То није проблем, то смо радили од 2014. надокнађује се штета по кратком и хитном поступку. Овде је проблем што ово овде није морало да се деси", нагласила је она.

"Штета ће се надокнадити одмах"

Брнабићева је грађанима рекла да буду сигурни да ће се штета надокнадити одмах.

"То сам дошла да вам кажем. Нигде од 2014. године ни у једној локалној самоуправи није каснила надокнада штете.Тако ће се десити и овај пут. то ми је само важно", навела је она.

Важно је, како је истакла, и да се покаже ово као пример да људи треба да послушају упозорење које држава пошаље.

"Нико од појединачних грађана овде није крив. Крив је извођач радова. сад је на надлежним органима да виде шта ће да се уради. Обећавам лично ћу испратити ово", рекла је она и поновила да је грађанима нанета штета због људске бахатости.

"Ако надлежне институције нешто нареде, кажу склањај скеле, он каже ако склоним скеле пашће мост. Нек падне мост, нама је лакше да надокнадимо штету моста, него да се ово деси људима. Је л' тај један мост важнији од овог, није да надокнадимо штету људима биће скупље од тог једног моста, а имамо и људе којима је уништен део живота", закључила је премијерка.

Брнабићева у Осечини: Влада Србије је ту уз вас

Премијерка Брнабић изјавила је у Осечини да ће Влада Србије веома брзо проценити и надокнадити сву материјалну штету које су у том крају причиниле обилне кише и поплаве.

"Проценићмо јако брзо заједно са локалном самоуправом и ту штету ћемо брзо да надокнадимо", рекла је она током обиласка одрона на путу Осечина-Љубовија.

Брнабићева је рекла да, када је реч о уништеним путевима, ту штету треба хитно санирати, као што ће бити случај и у Ариљу.

"Ти људи заиста не треба да брину. Ни до сада нисмо каснили када смо имали овакве ванредне ситуације. Нећемо ни сада. Дошла сам пре свега да кажем људима да је Влада Србије ту уз вас", поручила је премијерка.

"Нек ствари можете да урадите као што смо и урадили од 2014. али ако имате заиста екстремне падавине као што смо имали овог јуна, а посебно у претходних 48 сати од преко 100 литара по метру квадратном... то су стварно ситуације у којима тешко да можете да спречите неку већу штету", истакла је премијерка.

Додала је да би данас штета била занатно већа да од 2014. Влада Србије заједно са струком није радила на превенцији поплава.

"И овај пут, ове године смо прилично добро прошли, имамо 82 домаћинства у Осечини у које је ушла вода, и то је то... Мора још много да се уради, али много је боље него што је било", рекла је премијерка.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво