Ступиле на снагу нове мере Србије против коронавируса, на кога се односе

Мере које је Влада Србије јуче усвојила како би се суочила са коронавирусом ступиле су на снагу. Забрањена су јавна окупљања у затвореним просторијама са више од 100 особа, а међународни путни саобраћај се преусмерава на главне граничне прелазе.

У Србији је до јутрос у осам часова Ковид-19 потврђен код 19 особа. Како би се успорило ширење коронавируса, предузете су посебне мере.

На основу става епидемиолога, у овом тренутку нема обуставе наставе, али се наставља интензивно праћење ситуације у вртићима, школама и на универзитетима. 

Забрањује се јавно окупљање више од сто особа у затвореним просторијама.

Влада Србије је апеловала на грађане да приликом организације приватних догађаја као што су свадбе, крштења, и сличне манифестације са већим бројем људи, да ти догађаји буду организовани у складу са одлуком која се односи на јавне скупове. 

Ко не може да уђе у Србију 

Када је реч о привременој забрани уласка у Србију за стране држављане који су боравили у Народној Републици Кини, Републици Кореји и Швајцарској.

Прецизирано је да се она односи искључиво на особе које су боравиле у провинцији Хубеј Народне Републике Кине, граду Дегу и провинцији Северни Гјонгсанг Републике Кореје и кантону Тићино у Швајцарској.

Остаје на снази забрана привременог уласка за стране држављане који су боравили у Италији и Ирану.

Међународни путни саобраћај требало би да се преусмерава на главне граничне прелазе и најављено је да ће привремено бити затворена 44 мања и повремена гранична прелаза.

Када је реч о услужним објектима који се налазе на транзитној рути кроз Србију и ауто-путевима, донета је одлука да њихови запослени морају да буду обезбеђени заштитним средствима због долажења у додир са транзитним путницима.

Ко би требало да одложи путовања

Влада Србије позива грађане Србије који раде у иностранству и који долазе са подручја са интензивном трансмисијом коронавируса, а планирају долазак у земљу за предстојеће ускршње празнике, да путовање одложе.

Грађани који имају симптоме које изазива коронавирус не треба да иду у домове здравља или болнице већ би требало да се обрате дежурном епидемиологу на неки од достављених телефона.

За ближе информације позвати на бројеве телефона: +381 64 8945-235 (број који је отворило Министарство здравља), Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" (Улица др Суботића 5, 11000 Београд) број телефона: +381 11 2684-566 или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој грађани бораве.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи