Дванаест случајева коронавируса у Србији, држава увела нове мере

У Републици Србији је до данас у 18 часова регистровано 12 случајева заражених коронавирусом. Нови подаци биће објављени у 20 часова. Одржан састанак државног врха са свим надлежним институцијама.

18.30 – Према подацима до 18 часова, број заражених коронавирусом и даље је 12. Тренутно се тестира 21 узорак, а нови резултати биће објављени у 20 часова.

16.45 - Проблема у снабдевању робом нема, као ни разлога за стварање залиха, поручено је после састанка министра Расима Љајића са представницима ПКС и националних трговинских ланаца. 

16.10 - Настава на факултетима одржаваће се по плану, веће групе студената треба поделити у мање како би се избегло ширење коронавируса.  

15.15 - Због ситуације изазване коронавирусом одложени Београдски сајам аутомобила, као и Сајам лова и риболова. 

12.40 – Настава неће бити обустављена, забрањени су сви јавни скупови у затвореним просторима са више од 100 људи, одлучено је након састанка државног врха и струке.

12.00 – Путеви преноса коронавируса у Србији су Италија, Немачка и Швајцарска.

11.00 – На Андрићевом венцу почео је састанак државног врха са свим надлежним институцијама и стручњацима у вези са коронавирусом.

9.30 – Четворо пацијената у Нишу у потпуној изолацији. Сви пацијенти су добро, нису животно угрожени.

9.00 – Од када је Влада јуче усвојила нове мере о забрани уласка страних држављана из заражених подручја, са Батроваца враћено педесетак особа

8.30 – Два пацијента хоспитализована су на КЦ у Новом Саду, четворо у Нишу и шесторо на Инфективној клиници у Београду, сазнаје РТС.

8.20 – У 11 часова биће одржан нови састанак председника Србије и премијерке са представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против коронавируса.

8.10 –  Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да смо спремно дочекали коронавирус и додаје да не сме да нам се догоди Италија, која је цела у црвеној зони због коронавируса.

8.03 – Од седморо новозаражених коронавирусом, једна особа има тешку клиничку слику болести, каже за РТС директор Инфективне клинике Горан Стевановић. 

До данас у 18 часова 151 особа је тестирана на коронавирус, а 12 особа је заражено. Тренутно се тестира 21 узорак, а резултати се очекују око 20 часова.

Од синоћ у 18 до јутрос у 8 часова тестирани су узорци 13 особа од којих је седам било позитивних и шест негативних на нови коронавирус.

У националној референтној лабораторији Института "Торлак" је до 8.00 тестиранo укупно 130 особa које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Jeдан пацијент има тешку клиничку слику, остали стабилно

У Инфективној клиници у Београду хоспитализовано је укупно шест особа, четворо у Нишу и двоје у КЦ Војводине. 

Према речима директора Инфективне клинике Горана Стевановића, од седам новозаражених коронавирусом, један пацијент у Новом Саду има озбиљну клиничку слику.

Остали заражени имају лакшу до умерену клиничку слику, каже Стевановић за РТС.

Четворо пацијената у Нишу је, следећи прописане алгоритме и процедуре, смештено у потпуну изолацију.

Сви пацијенти су стабилно, нису животно угрожени.

Стевановић за РТС напомиње да свих седморо новозаражених коронавирусом потиче од истог извора, пошто је један заражени био на великом скупу а није знао да је инфициран.

Како тече лечење

"Пацијенти који немају тешке облике болести добијају супортативну терапију, лекове за снижавање температуре ако има температуре, и, ако се појаве почетни знаци бактеријске инфекције, добијају антибиотик", напомиње Стевановић.

Указује да постоје експериментални протоколи који се примењују код животно угрожених пацијената, али у Србији, напомиње, таквих нема.

Истиче да се протоколи добро знају и да је систем прилагођен оваквом режиму рада.

"Имаћемо довољно заштитне опреме, на Инфективној, ван регуларне смене је дежурно још троје лекара. Режим рада за сада нисмо мењали. За сваку евентуалност, имамо разрађене сценарије. Имамо адекватан број респиратора. Ангажоваће се и друге машине у оквиру КЦС, то су све разрађени сценарији", понавља Стевановић.

Донете нове мере 

Након састанка председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић са представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против коронавируса, одлучено је да ће сви јавни скупови у затвореним просторима са више од 100 људи бити забрањени.

За сада нема обуставе наставе.

Такође, биће појачаној контроли на свим граничним прелазима, а поједини мањи прелази биће затворени.

Подсетимо, Влада Србије увела је јуче привремену забрану уласка у Србију за стране држављане који долазе из подручја са интензивном трансмисијом коронавируса.

То се односи на особе које су боравиле у Италији, појединим провинцијама НР Кине, Јужне Кореје, Ирана и деловима Швајцарске.

Ако имате симптоме коронавируса и били сте у зараженом подручју, позовите неки од бројева који су објављени на сајту Министарства здравља и доступни су од 8.00 до 22.00. 

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво