Седморо новозаражених коронавирусом потиче од истог извора

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић каже за РТС да је велики пораст новозаражених коронавирусом у Србији узрокован неодговорношћу јер сви нови случајеви потичу из истог извора.

Према последњим подацима, у Србији је од синоћ регистровано седам нових случајева коронавируса, чиме се укупан број заражених попео на 12.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић каже за РТС да од седам новозаражених пацијената, један у Новом Саду има озбиљну клиничку слику, а остали лакшу до умерену. 

"Овакав скок у броју оболелих је једним делом последица неодговорности према колективу, околини. Највећи број потиче од једног извора, реч је о комуникацији у уском простору. Апелујем на грађане да поштују апеле и мере Министарства здравља, држава. Ако сте прехлађени, кијате, имате респираторну симптоматологију, немојте ићи на састанке и скупове где је у малом простору пуно људи, немојте правити журке", истакао је Стевановић.

Према његовим речима, уопште неће бити изненађење да имамо већи број оболелих и то углавном из тог једног извора.

"Имамо још неколико случајева који су спорадични, али главни проблем је што се десило да се организује један скуп, на коме је већи број људи на ком је једна једина особа била заражена и у овом тренутку имамо велики број оболелих", напомиње Стевановић.

Ако имате симптоме коронавируса и били сте у зараженом подручју, позовите неки од ових бројева који су објављени на сајту Министарства здравља и доступни су од 8.00 до 22.00.

Директор Клинике за инфективне болести још једном је апеловао на све држављане Србије који су били у жариштима коронавируса (Кини, Италији, Ирану, Јужној Кореји, Швајцарској) да се самоизолују.

"Сви који имају знаке респираторне инфекције да не иду на посао, где је велики број људи на ограниченом простору, поготово ако су дошли из подрчја где је ковид-19", истакао је Стевановић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво