Ту су на сваки позив, на врата тешко оболелих Шапчана куцали су 600 пута

Беспомоћне, старе, особе са инвалидитетом и тешко оболеле пацијенте у Шапцу од новембра прошле године обилази мобилни палијативни тим. У оквиру прекограничног пројекта "Подржи живот", који шабачки Дом здравља релизује са Хрватском, а финансира ЕУ, запослена су два лекара и три медицинске сестре који стижу и до најудаљенијих села.

За четири месеца, на врата тешко оболелих Шапчана, звонили су више од 600 пута. Млади лекари и медицинске сестре раде у две смене, и по позиву стижу на сваку адресу.

"Моја супруга болује од деведесет шесте године. Много нам значи што овај тим долази, ту су на сваки позив. Ако не могу да дођу, они се јаве телефоном, питају шта је и како је", рекао је Милан Поповић из Шапца.

Палијативни тим шабачког Дома здравља има око стотину пацијената. На терену обављају већину прегледа, и по потреби организују превоз до здравствене установе.

"Могу рећи да смо до сада постали породица са њима. Излазимо им у сусрет колико год можемо. Сви могући прегледи, као што су додатна лабораторија, вађење крви, вађење шећера, превијање декубитних рана', каже Весна Бајић Недић из Шапца.

Посебна обука за негу тешко оболелих 

За помоћ тешко оболелима, прошли су посебну обуку. У оквиру пројекта прекограничне сарадње купљена су два аутомобила и медицинска опрема.

"Палијативно збрињавање је приступ којим се подиже квалитет живота болесника и његове породице која се углавном суочавају са тешким неизлечивим болестима. Сами пацијенти, чланови њихових породица и изабрани лекари могу нас контактирати", каже Снежана Симић, координатор палијативног тима.

Директор Дома здравља "Др Драга Љочић" Јасмина Станковић каже да је мобилни палијативни тим ту да обавља кућне посете, прегледе, тим пацијентима који су најчешће непокретни.

"Оно што бих истакла, овим пројектом нису обухваћени само онколошки пацијенти, дакле пацијенти који су оболели од малигних болести, него и сви други", каже Станковићева.

За помоћ старим и непокретним особама ангажовани су физијатар и физиотарапеут. Шабачки палијативни тим, одлази и на адресе пацијената који немају здравствену књижицу.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво