Коронавирус пред вратима Србије, надзор над свим повратницима из Италије

Спремни смо за најцрњи сценарио у случају ширења коронавируса, али надам се да до њега неће доћи, каже руководилац Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, др Горан Стевановић. Засад је тестирано девет сумњивих случајева са Клинике и сви су били негативни.

Присуство коронавируса је до сада потврђено у девет европских земаља. Најкритичније је у Италији, али је црвени аларм упозорења упаљен и у Хрватској, Црној Гори. У Србији до сада није забележен ниједан случај оболевања од новог коронавируса.

Руководилац Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, др Горан Стевановић, рекао је да је двоје грађана Србије који су били на крузеру "Дајмонд принцес" у добром општем стању.

Др Стевановић истиче да они нису у изолацији, већ су у привременом карантину под појачаним надзором.

"Они су под појачаним надзором јер су били у затвореној средини, где је циркулација вируса врло интензивна и то се односи на све респираторно преносиве вирусе – када се нађете у средини која има затворен систем циркулације ваздуха, као што су велики бродови, авиони, зграде са централизованом климатизацијом, које не поседују антивирусне филтере", рекао је др Стевановић.

Слични услови су и у великим тржним центрима – зато све земље где има трансмисије вируса затварају такве установе. 

Институт "Торлак" је национална референтна лабораторија која ради тестове на коронавирус за потребе целе државе.

"Девет сумњивих случајева са Клинике за инфективне и тропске болести је до сада тестирано и сви су били негативни. Ми поседујемо и неке скрининг тестове шире палете детекције, али се у принципу увек користе тестови 'Торлака' за одбацивање сумње на коронавирус", рекао је др Стевановић.

"Коронавирус је свима пред вратима"

Др Стевановић истиче да се карантинска мера изриче у трајању од 14 дана, јер је то, како каже, најдужи могући инкубациони период.

На констатацију да нам је практично пред вратима, Стевановић каже да је, као и сви респираторни вирус, свима пред вратима.

"Нама се заиста приближио, имамо сумњиви случајеве у непосредној околини. Више  забрињавају случајеви који нису од директних повратника из угрожених региона, као што је у Италији, која је проглашена угроженим подручјем", рекао је Стевановић.

Надзор над свим повратницима из Италије 

Сектор за инспекцијски надзор и наше епидемиолошке службе увели су мере надзора над свим нашим држављанима, повратницима и из Италије.

"У овом тренутку морамо сви да се понашамо одговорно, ако је могуће избегавати одлазак у угрожена подручја где се појављује трансмисија коронавируса, а сви који се враћају из тих подручја треба да поступају по упутствима санитарних инспектора на границама и надлежних епидемиолога", поручио је др Стевановић.

То је, додаје, и главна мера превенције – поштовати мере које они одреде, да се према степену ризика ставе под различите врсте надзора: од праћења стања у кућним условима, преко кућне изолације, па до карантинске мере код особа које су биле у условима који су високо суспектни за трансмисију вируса.

Држава се припрема за сценарије попут оног у Италији 

Свака држава се, истиче др Стевановић, припрема за сценарије попут оног у Италији.

"Ми више деценија прорађујемо такав сценарио, али се надамо да се никада неће десити. Постоји систем активације комплетног здравственог система, чак се могу и активирати остали делови друштва и државног система у зависности од потребе. Сценарије имамо, примењивали смо сличне мере и спремни смо за најцрњи сценарио, али надам се да до њега неће доћи", закључио је руководилац Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, др Горан Стевановић.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. феб 2020, 17:22) - Milos [нерегистровани]

Nisam siguran!

Koliko smo puta slusali da je nase putare iznenadio sneg u januaru….a pre toga izjave da je sve spremno za sezonu!
Tako I zdravstvo I novi virus! Kazete spremni ste za najcrnji scenario? Kako, sta je obezbedjeno, sa kojim ljudima ? Da li ste spremni za u slucaju potrebe instalirate mobilne bolnice, da li se imali neke dogovore sa vojskom I policijom u vezi ovoga? 

(понедељак, 24. феб 2020, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

14 дана ?

Коронавирус је свима пред вратима"
Др Стевановић истиче да се карантинска мера изриче у трајању од 14 дана, јер је то, како каже, најдужи могући инкубациони период.

Недавно ке објављен текст да је могућ дужи инкубациони период од до чак 30 дана.

(понедељак, 24. феб 2020, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Virusi

U Nedelju sam doputovao iz Padove,niko me nista nije pitao na granici.

(понедељак, 24. феб 2020, 12:50) - Огњен [нерегистровани]

Слабо је то ...

Нисмо ми спремни никако. Ево нпр. у коју год апотеку одете и тражите маску, нећете моћи да је купите. Нема их нигде. Па како смо то онда ми спремни? Да смо се спремили апотеке би их имале на залихама.

(понедељак, 24. феб 2020, 12:14) - anonymous [нерегистровани]

Nije potrebno dizati paniku ali...

Pratim od pocetka ovu pandemiju. Svi su to nekako olako posmatrali jer kazu kako je smrtnost mala ali zar nam treba neka nova "gripa" koja ubija.

Treba znati da čim se pojavi prvi zaraženi u zemlji, znajte da ih ima već stotine koji nisu ni svesni da su prenosioci.

To merenje temperature je budalastina.

(понедељак, 24. феб 2020, 11:52) - anonymous [нерегистровани]

Ситуација је драматично опасна и захтева реаговање на време

Ево примера. Дечко отишао као медицински техничар за Берлин, где 2 године ради као неговатељ старим особама. Долази на сваких месец дана авионом, да би контактирао породицу родитеље итд. Воли да иде у наргила барове, са девојком иде Соко Бања, Београд, Копаоник, Нови Пазар туристички. Е сад замислите да је потенцијално понео из Берлина вирус, јер има инкубацију преко 20 дана. Значи да би цео авион, особље на аеродрому, аутобус до Ниша, родбина у Прокупљу и породица, и туристичке дестинације хиљадама били заражени. А 18 000 медицинских сестара и радника је отишло колико се сећам из вести. Мере контроле су никакве, камера не детектује носиоца него неког у акутном стању!

(понедељак, 24. феб 2020, 11:13) - anonymous [нерегистровани]

Чудно

Очигледно да је КВ подметнут у Кини. Цео свет само о томе пише у Кина трпи огромну штету у сваком погледу, а у С.Амеруци има 26 милиона оболелих( 40 пута више него у Кини) од вирусног грипа и више ид 14000 умрлих (6 пута више него у Кини) и сви о томе ћуте и не извештава се. Чудно шта пропаганда може.

(понедељак, 24. феб 2020, 11:04) - anonymous [нерегистровани]

ljudi

morate uvesti karantin na granici. Sutradan drzava moze biti tuzena ukoliko dodje do pandemije.To me podseca kao kada je krenuo talas migranata. Srbija,Hrvatska,Bosna ,Slovenija,Austrija i Madjarska svi su pricali kako drze sve pod kontrolom,a onda kada je krenuo talas od desetak hiljada ljudi po danu u 24 sata totalni kolaps sistema.

(понедељак, 24. феб 2020, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

Avioni

Čude se Italijani odakle virus kod preminule osobe...? Avioni koji ispuštaju fekalije na velikoj visini. Treba zabraniti ispuštanje fekalija iz aviona makar u Srbiji.

(понедељак, 24. феб 2020, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

Iskreno

Naša država se ponaša totalno neodgovorno jer ne postoji nikakav karantin za potencijalno zaražene osobe. Ne može mera da bude,, idi kući pa ako osetiš simptome ti dođi,,. Za to vreme takva osoba dođe u par dana sa minimum desetak osoba u kontakt.