Коронавирус пред вратима Србије, надзор над свим повратницима из Италије

Спремни смо за најцрњи сценарио у случају ширења коронавируса, али надам се да до њега неће доћи, каже руководилац Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, др Горан Стевановић. Засад је тестирано девет сумњивих случајева са Клинике и сви су били негативни.

Присуство коронавируса је до сада потврђено у девет европских земаља. Најкритичније је у Италији, али је црвени аларм упозорења упаљен и у Хрватској, Црној Гори. У Србији до сада није забележен ниједан случај оболевања од новог коронавируса.

Руководилац Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, др Горан Стевановић, рекао је да је двоје грађана Србије који су били на крузеру "Дајмонд принцес" у добром општем стању.

Др Стевановић истиче да они нису у изолацији, већ су у привременом карантину под појачаним надзором.

"Они су под појачаним надзором јер су били у затвореној средини, где је циркулација вируса врло интензивна и то се односи на све респираторно преносиве вирусе – када се нађете у средини која има затворен систем циркулације ваздуха, као што су велики бродови, авиони, зграде са централизованом климатизацијом, које не поседују антивирусне филтере", рекао је др Стевановић.

Слични услови су и у великим тржним центрима – зато све земље где има трансмисије вируса затварају такве установе. 

Институт "Торлак" је национална референтна лабораторија која ради тестове на коронавирус за потребе целе државе.

"Девет сумњивих случајева са Клинике за инфективне и тропске болести је до сада тестирано и сви су били негативни. Ми поседујемо и неке скрининг тестове шире палете детекције, али се у принципу увек користе тестови 'Торлака' за одбацивање сумње на коронавирус", рекао је др Стевановић.

"Коронавирус је свима пред вратима"

Др Стевановић истиче да се карантинска мера изриче у трајању од 14 дана, јер је то, како каже, најдужи могући инкубациони период.

На констатацију да нам је практично пред вратима, Стевановић каже да је, као и сви респираторни вирус, свима пред вратима.

"Нама се заиста приближио, имамо сумњиви случајеве у непосредној околини. Више  забрињавају случајеви који нису од директних повратника из угрожених региона, као што је у Италији, која је проглашена угроженим подручјем", рекао је Стевановић.

Надзор над свим повратницима из Италије 

Сектор за инспекцијски надзор и наше епидемиолошке службе увели су мере надзора над свим нашим држављанима, повратницима и из Италије.

"У овом тренутку морамо сви да се понашамо одговорно, ако је могуће избегавати одлазак у угрожена подручја где се појављује трансмисија коронавируса, а сви који се враћају из тих подручја треба да поступају по упутствима санитарних инспектора на границама и надлежних епидемиолога", поручио је др Стевановић.

То је, додаје, и главна мера превенције – поштовати мере које они одреде, да се према степену ризика ставе под различите врсте надзора: од праћења стања у кућним условима, преко кућне изолације, па до карантинске мере код особа које су биле у условима који су високо суспектни за трансмисију вируса.

Држава се припрема за сценарије попут оног у Италији 

Свака држава се, истиче др Стевановић, припрема за сценарије попут оног у Италији.

"Ми више деценија прорађујемо такав сценарио, али се надамо да се никада неће десити. Постоји систем активације комплетног здравственог система, чак се могу и активирати остали делови друштва и државног система у зависности од потребе. Сценарије имамо, примењивали смо сличне мере и спремни смо за најцрњи сценарио, али надам се да до њега неће доћи", закључио је руководилац Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, др Горан Стевановић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво