Седма жртва коронавируса у Италији, нико не може да изађе из "црвене зоне"

Борба против Ковида-19 не јењава. У Европи је највише заражених у Италији – више од две стотине, а седам људи је умрло. Влада атмосфера страха, улице су опустеле, нема панике али постоји велика забринутост и неизвесност.

Према званичним подацима цивилне заштите, у Италији је заражено 219 особа, док је седам умрло.

Како јавља дописница РТС-а из Рима, све преминуле особе већ су се лечиле у различитим здравственим установама од тешких болести.

Ситуација је алармантна јер се број заражених удвостручио за само 24 сата. Министарство здравља посебно брине што још није откривен тзв. нулти пацијент, односно прва заражена особа.

Италијан који је недавно дошао из Кине и за кога се сумњало да је вирус пренео пацијентима код којих је регистрован вирус више пута је тестиран, али је тест увек био негативан. Остаје тако мистерија како је оболео 38-годишњи менаџер из Кодоње, епицентра заразе у Италији, а који је био у контакту са земљаком који је недавно дошао из Кине.

Влада је увела ванредне заштитне мере и 11 општина, у регијама Ломбардија и Венето, ставила у карантин.

Здравствени кордон обезбеђује полиција тако да нико не може да уђе у црвену зону – жариште одакле је зараза кренула, нити да изађе из ње. Уколико буде потребно, влада ће ангажовати и војску.

Јавне установе у Венету, Ломбардији, Емилији Ромањи и Пјамонтеу су затворене – школе, биосокопи, катедрала Дуомо у Милану. Отказане су и све јавне свечаности попут карневала у Венецији. Телевизијске емисије су без публике у студију.

Осим у црвеној зони, све је већи број градова на северу земље у којима су продавнице затворене осим супермаркета који раде по неколико сати. 

Влада атмосфера страха, улице су опустеле, нема панике, али постоји велика забринутост и неизвесност.

Расте забринутост у свету 

У свету расте страх да би епидемија Ковида-19, вируса који се прво појавио у Кини, могла да прерасте у пандемију са разорним и смртоносним последицама за земље широм света, након наглих пораста инфекција у Јужној Кореји, Италији и Ирану.

Ковид-19 је до сада убио 2.442 и заразио 76.936 људи у Кини. Како се вирус ширио на друге земље расла је и забринутост, а Светска здравствена организација највише брине због великог броја случајева заражених без јасне епидемиолошке слике како су се заразили.

Ван Кине, до сада је регистровано више од 1.400 случајева у 28 земаља, саопшила је у суботу СЗО. То укључује и један потврђени случај на афричком континенту, у Египту.

Јужна Кореја пријавила је 161 нови случај, чиме се број заражених у тој земљи попео на 763, а влада те земље је подигла на највиши ниво упозорење на заразне болести.

Иран, који је своја прва два случаја пријавио у среду до сада је потврдио 43 заражена вирусом и осам смртних случајева. Већина инфицираних боравила је у шиитском светом граду Ком.

Хонгконг је регистровао 74 заражене особе, а три су умрле.

Аустрија је привремено обуставила железнички саобраћај преко Алпа до Италије, а саобраћај је обновљен након што су две путнице тестиране на Ковид-19, али је тест био негативан.

Нови Зеланд је продужио забрану улазака путника из Кине како би спречио ризик од изложености коронавирусу.

Преминуо је трећи путник с крузера "Дајмонд принцес", који се налазио у карантину јапанској луци.

Четири путника позитивно су тестирана на коронавирус у Енглеској, након евакуације са тог крузера.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво