Двоје држављана Србије са крузера у Јокохами стигло у Београд

Шеф дипломатије Ивица Дачић потврдио је да је двоје држављана Србије који су били у карантину на крузеру "Дајмонд принцес" стигло у Београд. Они су упућени у Клинику за инфективне и тропске болести.

Двоје држављана Србије који су били на броду више недеља, где је заржен велики број људи, од укупно 3.700 путника, стигло је у Србију, рекао је Ивица Дачић.

Дачић је рекао да се они налазе на прегледима и то сада више није ствар Министарства спољних послова.  

Двоје путника су одмах по слетању у Београд упућени на тестирање на присуство Ковид-19 на Клинику за инфективне и тропске болести у Београду, речено је Танјугу у Министарству здравља. 

Како наводе, то је у складу са актуелним процедурама Светске здравствене организације, као и препорукама за поступање које је донела Републичка стручна комисија за заразне болести. 

"На основу мишљења Републичке стручне комисије за заразне болести, Институт за јавно здравље Батут, допунио је важећи Алгоритам активности за поступање са лицем код кога је постављена сумња на инфекцију изазвану новим коронавирусом, одлуком о обавезним мерама карантинске изолације за особе које су биле у блиском контакту са позитивним случајевима Ковид-19", кажу у министарству. 

Са крузера "Дајмонд принцес", после искрцавања свих путника, одобрено је и искрцавање дела посаде са брода.

Међу њима је и један држављанин Србије чији је тест на вирус негативан и он је око 14 часова евакуисан специјалним летом који је обезбедила Влада Италије. Они ће га превести до Рима.

"Тамо има још 12 наших држављана чланова посаде и један црногорски држављанин, а бринемо о њему јер заступамо црногорске интересе у конзуларном погледу где немају амбасаду", објаснио је Дачић.  

Сви који буду евакуисани овим специјалним летом по повратку у Италију морају остати у карантину наредних 14 дана, без обзира на раније негативне резултате тестирања на Ковид-19.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 15:30) - anonymous [нерегистровани]

Još "bolje"...

Vreme inkubacije nije 14 dana, ni 21 dan, već 42 dana govorili su ruski epidemiolozi na državnoj tv, znači na osnovu žene kod koje se 42 dana razvijali simptomi...
Nek nam je Bog u pomoći!

(петак, 21. феб 2020, 14:46) - Паметњаковић [нерегистровани]

Сада ће сви видети стручност наших супер стручњака.

Који највероватније још нису чули за асимптоматски период од 14 дана у случају КОВИД-19, па ће их вероватно пустити кући, а онда ће они мало до самопослуге, морају да једу, па ће онда до поште, јер морају рачуне да плате, па ће мало да се прошетају по граду, јер су се ужелели Србије.

(петак, 21. феб 2020, 13:45) - Боки [нерегистровани]

Да се појасни

"Сви који буду евакуисани овим специјалним летом по повратку у Италију морају остати у карантину наредних 14 дана, без обзира на раније негативне резултате тестирања на Ковид-19, саопштило је Министарство спољних послова. "

Да ли то важи и за ово двоје што НИСУ дошли тим авионом? Него приватно. Пошто МСП игра као киша око Крагујевца, уколико то нису наши радници са брода, ако су у питању неки богатији који су себи уплатили крстарење, плашим се да (традиционално) за богате не буду "изузеци" који би нас јако скупо могли коштати.