Час историје на Старом сајмишту

Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, који се широм света обележава 27. јануара, на Старом сајмишту на Новом Београду одржан је својеврстан час историје за грађане.

Естер је рођена у логору Старо сајмиште, превремено са само 900 грама. Није било много наде да ће преживети, али је кришом, у кутији, изнета из логора. Нико од рођака по мајци није преживео. Убијени су у Топовским шупама и на Сајмишту.

"Не знам да ли ме је мама видела и како је то било. 'Јесте, јесте видела те је, показали су те', и казали родила си девојцицу, али морамо брзо да је склонимо. Онда је она зплакала. Онда сам и ја заплакала. То је био мој први емотивни, да сам то доживела, иначе никад нисам пре ни плакала, ја сам сматрала да у живот морам да корачам храбро и чврсто", каже Естер Бар Албахари.

На овом месту готово ништа не подсећа на велико страдање. Тамо где је била мртвачница и болница, где су били павиљони, данас се налазе ресторан, обданиште, станови...

"За осамдесет година ми, сем споменика, великог тамо и једне плоче иза ове куполе немамо ништа. Немамо ништа од обележја. Значи, човек дође овде, људи живе, иду у вртић, у теретану и ништа друго", нагласио је Давор Салом, члан Јеврејске општине у Београду. 

А у том највећем логору на територији окупиране Србије, страдало је око 6.500 Јевреја и хиљаде Рома и Срба. На хиљаде људи угушено је у гасном камиону који је кружио градом.

Командант логора, СС официр, осуђен је тек средином шездесетих година прошлог века, на 20 месеци затвора због учествовања у злочину.

"Треба да се сетимо свих жртава али треба да се сетимо како је до тога и дошло и на тај начин ми треба да реагујемо ако евентуално данас би се појавила нека слична ситуација. Холокауст је у том смислу геноцид највећих размера. Управо говорећи о томе о ономе што се делило тада ми едукујемо себе и друге", каже Милован Писари, историчар и директор Центра за примењену историју.

Преживелих логораша је све мање, а са њима нестају и директна сведочења. Фотографије и филмови нису довољни да се сећање на страдање сачува и да траје, и зато је оправдан захтев да Старо сајмиште коначно постане Меморијални центар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара