Зашто увозимо отпад

Сваког месеца у Србији настане милион тона отпада, који углавном заврши на депонијама и у рекама. Сакупи се и преради тек десетина, а они који се баве прерадом отпада морају да га увозе. Прошле године увезли су више од 230.000 тона, од којих је 1.000 тона био опасан отпад.

Највише отпада увозимо из Турске, Мађарске и Хрватске, а од 2011. године увоз је повећан 60 одсто. Истовремено и ми смо извезли више отпада за 40 одсто.

"Покушавамо да помогнемо компанијама да кроз једну фер и транспарентну утакмицу на тржишту пре свега детектују где се најбољe може пронаћи отпад и које су то сировине које су њима потребне", каже Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине.

Пола увозног отпада је папир, а увози се и пет-амбалажа.

"Апсурдна је ситуација да имате свуда око нас пет-боца у природи, а да ми као рециклери немамо довољно сировина и приморани смо да увозимо из окружења", истиче Михаил Матески, директор компаније за рециклажу "Гринтекс".

Синиша Митровић из Привредне коморе Србије наводи да десетине милиона евра Србија потроши увозећи отпад, односно неке врсте сировина из иностранства.

"За то време наша индустрија рециклаже је предимензионирана у капацитетима, нема примарне селекције, нема онога што је квалитетан материјал који би могао доћи у рециклажну индустрију с обзиром на то да је све сахрањено у сметлишта", додаје Митровић.

Тренутно се сакупи тек трећина амбалажног отпада, а може да се рециклира сва амбалажа од воде, сокова, млека, јогурта уместо што завршава у рекама.

"Србија ће од наредне године ући у припрему реализације такозваног депозитног система. Сви они који користе амбалажу имаће прилику да ту амбалажу одложе на местима где то буде предвиђено и да за то што одложе амбалажу добију некакву корист", објашњава Горан Триван, министар заштите животне средине.

Већ се показало да је тамо где потрошачи могу да добију новац за лименке и флаше проценат сакупљања амбалажног отпада и преко 90 одсто. У Истанбулу, на пример, у замену за пластичне боце може се добити карта за превоз.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво