Шта је решење за бржу укњижбу старих предмета

Од 1. јула, од када упис имовине у земљишне књиге, уместо катастра, завршавају јавни бележници, решено је 30 хиљада предмета, два пута више него у истом периоду лане. Међутим, нотари не решавају старе предмете. Таквих је у Катастру остало 300 хиљада, а многи на укњижбу чекају годинама и неизвесно је колико ће још чекати.

Почетком 2016. било је милион и 200 хиљада захтева за укњижбу. За две и по године решено је 900 хиљада. Уз нови закон и повезивање с бележницма, од почетка јула укњижба се завршава у року од пет дана.

"То је заиста убрзало процес, све се дешава на једном месту", каже Србислав Цвејић, председник Јавнобележничке коморе.

Међутим за старе предмете, односно објекте које су грађени на парцелама које имају и по неколико стотина хектара, којих је највише у општини Земун, решење се још не назире.

"С обзиром да имамо то јединство једне парцеле са 500 или 600 објеката, процедуре су такве, то је и због сигурности правног промета, да се мора поштовати редослед решавања. Не постоји могућност док се закон о планирању и изградњи не измени. Неопходни су детаљни урбанистички планови који још нису донети", каже Гордана Зорић из Републичког геодетског завода.

Због туђих нерешених предмета, и власници непокретности на којима нема ништа спорно, укњижбу чекају годинама. Правници сматрају да то може да се превазиђе.

"Они могу да одлуче, без обзира да ли је на тој парцели у току поступак по жалби за објекат икс, они могу да иду на решавање захтева за објекат ипсилон. Уколико би се откључао софтвер и дозволио могућност оператеру да он сам преузме одговорност да реши каснији захтев, ако процени да нема никакве везе са претходним захтевом, тиме бисмо много учинили свима", наводи Србислав Цвејић.

У ресорном министарству објашњавају да нови нови закон омогућава и спајање поступака.

"Значи уместо 70 појединачних поступака биће само један поступак и на то једно решење ће сви они имати право жалбе, али ће рокови за све њих бити јединствени чиме смањујемо неколико пута време за коначно решење самог предмета. Са градом Београдом је министарство чак и договорило поступање у одређеним деловима града, пре свега мислим на Сурчин и Земун да се уради то о трошку државе, уз помоћ РГЗ да се направи пројекат препарцелације где ће се практично одределити парцела за сваки објекат који је направљен на тој јединственој парцели", каже Александра Дамњановић, државни секретар у Министарству грађевинарства.

Укњижбу би требало да убрза запошљавање 455 људи у Републичком геодетском заводу, а и то што ће од септембра почети да раде још 44 нотара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво