Годишњица нестанка новинара на КиМ

На данашњи дан пре 19 година нестали су новинари Радио Приштине Ђура Славуј и Ранко Перенић. Њихова судбина још није расветљена. Очекује се да ће се новоформирани суд за злочине ОВК бавити и овим случајем. Марко Ђурић: Расветлити судбину несталих на КиМ.

Последњи пут су виђени 21. августа 1998. године у околини Ораховца, где су их највероватније отели припадници бивше Ослободилачке војске Косова у атарима села Зочиште.

Славуј и Перенић су кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде причу о повратку отетих монаха и ослобађању манастирског поседа.

Непознавање терена и конфузија у информацијама о борбама полиције и наоружаних припадника Ослободилачке војске Косова, довели су Ранка Перенића И Ђуру Славуја у ситуацију да са главног пута ка манастиру у Зочишту скрену на споредни пут, који је за њих био кобан.

Чланови ДНКиМ и УНС-а данас су испред спомен плоче код Велике Хоче обележили дан нестанка колега Ђуре Славуја и Ранка Перинића.

Они су затражили обнављање истраге о случајевима нестанка и убиства новинара на Косову и Метохији.

Председник ДНКиМ Будим Ничић казао је да о овом догађају говоре само новинари медија на српском језику док су они који би требало да дају одговоре на питања где су Ђуро Славуј и Ранко Перинић и ко је одговоран за њихову отмицу, затворили истраге.

Јелена Петковић из УНС-а је рекла да новинари данас по други пут затичу спомен-плочу неоштећену, али да то не значи да су ближе сазнању о томе шта се десило са њиховим колегама.

Према оцени новинара Живојина Ракочевића, има сасвим довољно доказа да се обнове процеси.

"Има сасвим довољно доказа да Специјални суд о коме се толико говори узме у обзир да су професионалци и људи који су само радили свој посао убијени или отети само зато што су радили свој посао", додаје Ракочевић.

Са скупа, са места где се верује да су Ђура Славуј и Ранко Перенић последњи пут виђени, апел да се расветле убиства и Александра Симовића, Момира Стокуће, Љубомира Кнежевића, Маријана Мелонашија, Мила Буљевића. Затражено је расветљавање судбине несталих новинара Албанаца.

Ђурић: Расветлити судбину несталих на КиМ

Данас се сећамо свих који су нестали током ратних сукоба на Косову и Метохији и чија судбина до данас није расветљена, у нади да ће коначно бити предузети кораци да се завера ћутања која обавија њихов нестанак прекине, изјавио је директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

У писаној изјави достављеној медији, Ђурић подсећа да су пре 19 година, код Ораховца нестали новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић, а породице и даље немају никакву информацију о њиховој судбини, што је велика мрља на образу оних који се на Косову и Метохији старају о успостављању владавине права.

"Захваљујући упорности колега новинара, на месту њиховог нестанка стоји спомен-плоча као одговор и упозорење свима онима који верују да је заташкавање злочина чин патриотизма и да је решеност оних који траже правду кратког века", навео је Ђурић и поручио да ни ћутање, ни скрнављење спомен-плоче неће поколебати оне који трагају за правдом, а друштво међунационалне толеранције на Косову и Метохији неће бити могуће док год породице несталих, које год националности оне биле, не добију задовољење у истини.

Поводом годишњице од отмице новинара Српска листа је саопштила да се нада да ће новоформирани Специјални суд за злочине над Србима поново отворити истраге и бавити се питањем несталих новинара.

Српска листа истиче да је више него јасно да је њихова једина кривица било српско име, а да њихова отмица требало да покаже преосталим Србима у Ораховцу, али и на целом Косову и Метохији шта је то што чека Србе, додајући да очекују да се одговорни пронађу и казне, преноси Танјуг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво