Читај ми!

Тодоровић (РХМЗ): Нема места паници због "руске прогнозе"

Поводом руске временске прогнозе за Србију, којом се предвиђају обилније падавине него 2014. године, метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да је тешко предвидети толико дана унапред која ће количина кише пасти и да Републички хидрометеоролошки завод Србије не очекује толике падавине.

Недељко Тодоровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да постоје стотине различитих модела за прогнозу, а да Републички хидрометеоролошки завод користи већ проверене моделе.

Истиче да је РХМЗ референтна установа у којој раде људи са доста искуства и знања.

"Користимо неке проверене моделе страних држава, чак и домаће моделе. Ослањамо се на неколико тих модела, пре свега на Европски центар и немачку националну службу, и на основу тога се дају прогнозе", истиче Тодоровић.

Како каже, модели се разликују и прогноза коју један модел даје коригује се из сата у сат.

"Тешко је три, четири дана унапред тврдити са великом поузданошћу да ће бити ова или она количина падавина", објашњава Тодоровић, метеоролог са 37 година искуства.

Према његовим речима, а по прогнози РХМЗ-а, у четвртак би требало да буде велика количина падавина у источној и централној Србији, као и јужним и југозападним деловима земље.
У петак се такве падавине очекују у централним, западним и југозападним крајевима, и то иста количина - између 10 и 30 литара.

"Када би се та два дана сабрала, у оним пределима, Шумадија, западна Србија, ваљевски крај, па и западно Поморавље, које је и сада захваћено, и југозапад Србије, у појединим регионима могло би да буде између 30 и 50 литара", каже Тодоровић.

Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, изјавио је да су, према подацима које је добио од стручњака из Русије, могуће падавине од 80 до 100 литара по квадратном метру.

Метеоролог истиче да за панику нема места, али да је неопходна приправност.

"Мислим да ће ниво воде прилично да опадне, али судећи према количинама кише, биће поново пораста водостаја. Међутим, не могу да кажем да ли ће вода да прелије", рекао је Тодоровић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво