Чланство у ЕУ подржава 59 одсто грађана Србије

Чак 59 одсто грађана подржава чланство Србије у Европској унији и општи ставови према ЕУ су генерално стабилни, резултати су најновијег испитивања јавног мњења које је спровео "Медиум Галуп".

Подаци, истовремено, показују да је две трећине грађана против признавања независности Косова у циљу уласка у ЕУ, иако сматрају да је то главни услов приступања, показало је истраживање "Ставови грађана Србије према ЕУ интеграцијама", а преноси Танјуг.

Како је рекла директорка истраживања и развоја ТНС Медиум Галупа Милана Алексић, 59 одсто грађана подржава чланство Србије у ЕУ, а уколико би референдум о приступању Србије ЕУ био одржан данас, 55 одсто грађана гласало би "за", док би 26 одсто било "против".

"Као услов који Србија треба да испуни како би постала чланица ЕУ, 41 одсто грађана наводи признавање независности Косова, а следећи на листи услова су свеобухватне реформе, које наводи 21 одсто грађана, затим борба против корупције и криминала - 12 одсто, и економска стабилност, такође 12 одсто", рекла је Алексићева.

Подаци истраживања показују да, иако то сматрају као главни услов приступања, 66 одсто грађана је против признавања независности Косова у циљу уласка у ЕУ, док 58 одсто подржава дијалог Београда и Приштине.

Према њеним речима, однос грађана према ЕУ је стабилан и 47 одсто грађана рекло је да је њихов став "генерално позитиван", а у претходном истраживању "Медиум Галупа", такође спроведеном за потребе Делегације ЕУ у Србији, тај став је изнео исти проценат грађана.

"Најчешћи разлози које грађани наводе су економске природе - боља будућност, просперитет- 46 одсто, бољи стандард 38 одсто и боље шансе за запослење 34 одсто", рекла је Алексићева.

Како је навела, грађани који су против чланства, поред бриге о повећању сиромаштва и лошијег стандарда, као главне разлоге наводе експлоатацију природних ресурса, притиске, условљавање, као и губитак националног идентитета.

"Педесет седам одсто грађана очекује да ће Србија постати чланица ЕУ за око десет година и раније, док се смањио број грађана који сматрају да се то никада неће догодити и сада износи 14 одсто, а тај број је у септембру 2014. износио 22 одсто", наводи Алексићева.

Према њеним речима, грађани су навели да би желели више информација о утицају приступања ЕУ на економску ситуацију и животни стандард у Србији, и то 33 одсто, затим о животу обичних људи у државама чланицама ЕУ и то 33 одсто, а на трећем месту су информације о преговорима Србије са ЕУ, што је навело 27 одсто грађана.

Алексићева напомиње да је 24 одсто грађана чуло за програме помоћи ЕУ и да верују да је ЕУ четврти највећи донатор.

"То показује да перцепција грађана о донацијама и даље није у складу са реалном ситуацијом, јер је ЕУ од 2000. до 2015. за Србију издвојила више од три милијарде евра бесповратне помоћи из претприступних фондова", истакла је Алексићева.

Истраживање, које је за потребе Делегације ЕУ у Србији реализовао ТНС "Медиум Галуп" од 26. марта до 1. априла, спроведено је на узорку од 1.265 пунолетних испитаника, методом "лицем у лице".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво