Читај ми!

Чекајући закон о "несталим бебама"

Обећање које су родитељима и јавности поводом случаја "несталих беба" дали министри здравља и правде Златибор Лончар и Никола Селаковић да ће закон бити усвојен до краја маја, по свему судећи, неће бити испуњено јер се Радна група која треба да припреми закон још није ни састала. Ипак, из ова два министарства поручују да ће најкасније почетком јуна бити усвојен тзв. лекс специјалис о несталим бебама.

Љубинка већ 34 године покушава да сазна шта се десило са њеним сином. Породила се у болници "Др Драгиша Мишовић" и тврди да је родила живо, здраво и право дете. Три дана касније, рекли су јој да је беба преминула, а налаз обдукције никада није добила. 

"Начелник је дошао ујутру рано, донео неке папире за потписивање и обавестио ме о смрти бебе и узроку смрти. Рекао је да је дете имало срце одраслог човека и да је боље што се то десило", каже Љубинка Мик из Борче.

Радна група за израду посебног закона о несталим бебама је у фази формирања, представнике су дала министарства здравља, правде и полиције, окупљена је и екипа правника, а како тврде у Министарству правде, чекају се представници удружења.

"Радна група ће урадити свој посао на време и у том раду ће бити доста консултација и са домаћим и страним експертима са којима је неопходно консултовати се јер је то један закон који је неуобичајен, тема је неуобичајена а врло важна", истиче државни секретар у Министарству правде Биљана Павловић.

Државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић очекује да ће закон бити врло брзо усвојен.

"Министарство здравља је дало два своја члана у радну групу. Ми очекујемо да ће Радна група врло брзо, управо на основу базичног предложеног закона, који је предложила београдска група родитеља, кренути у дефинисање закона", каже Векић.

У родитељским удружењима верују да нема жеље да се заиста помогне мајкама и очевима који сумњају да су им деца украдена у породилиштима.

"Свесни смо да се отвара Пандорина кутија. Да ли држава нема политичке воље или не жели да решава много веће проблеме самом реализацијом тог закона не знамо, али наши представници још нису позвани", истиче Мирјана Новков из Београдске групе родитеља за нестале бебе.

Данило Ћурчић из Комитета правника за људска права каже да је ситуација врло комплексна.

"Кривично гоњење није могуће, а иако је компликована ситуација, није лако доћи до решења, а ми још нисмо ни почели", истиче Ћурчић.

Претпоставља се да у Србији неколико хиљада родитеља трага за несталим бебама, али и да је много више оних који сумњају да су им деца у породилиштима украдена. Према подацима Београдског удружења родитеља, најстарији случај који је њима пријављен је из 1959. године. Јавила им се и породица која сумња да им је прошле године у априлу украдена беба у болници у Шапцу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво