Читај ми!

Глад и жеђ човекова казна из природе

Кривац за климатске промене је човек, а биће кажњен глађу и жеђу, поручују Уједињене нације са Самита о климатским променама. Свет чекају борба за воду и енергију, глад и екстремно време, упозоравају светски стручњаци за климу.

Свет би могао да плати катастрофалну цену, ако се нешто хитно не предузме у спречавању убрзаних климатских промена. Упозорење стиже из Јокохаме у Јапану, где су светски стручњаци за климу представили најновији извештај о последицама климатских промена.

Човечанство ће убудуће бити суочено с опасностима од поплава, суша, врућина и шумских пожара, јер се климатске промене погоршавају, тврде научници. Никада нису били сигурнији него сада да је управо човек главни кривац за глобално загревање.

У наредним деценијама биће нам све топлије, све сувље и бићемо све гладнији - најновији је закључак Уједињених нација, представљен на панелу о климатским променама у Јокохами. Последице су већ видљиве и биће још горе и бесповратне ако се брзо не реагује, тврди се у до сада најсвеобухватнијем извештају на ту тему, који је сачинило више од 300 научника из 70 земаља.

"Разматрали смо последице климатских промена, њихов утицај на природу, људе, континенте и океане. Чак и богате земље неће бити имуне, прети им и осиромашење. Нико на нашој планети неће бити заштићен од климатских промена", рекао је Раџендра Паћаури, председавајући Панела о климатским променама.

Стручњаци из Велике Британије упозоравају власти на Острву да се припреме за најгоре могуће сценарије у будућности јер ће се, кажу, због погоршања временских услова појавити нова врста климатских избеглица.

Глобално загревање прети здрављу људи, њиховим домовима и производњи хране. Свет чекају борба за воду и енергију и екстремни временски услови, упозоравају научници.

"У наредних 50 година становништво Азије ће се удвостручити. Такође, прети опасност од раста нивоа мора и од супертајфуна. Истраживања показују да би то могло да угрози стотине милиона људи", рекао је Нобуо Мимура, стручњак за климу.

"Живимо у свету у којем су климатске промене већ распрострањене и осећају се од екватора до полова, од обала до планина. Потребан нам је ефикасан систем заштите и другачији приступ у спречавању убрзаних климатских промена", каже Крис Филд са научног института "Карнеги".

Извештај Међународног панела стручњака за климу, који је 2007. добио и Нобелову награду за мир, служи као основа за тешке преговоре о финансирању мера за смањење угљен-диоксида у ваздуху.

Предвиђа се да би до краја овог века температуре могле да порасту за 4,8 степени Целзијуса, ако владе држава широм света не предузму енергичне мере за смањење емисије штетних гасова.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво