Читај ми!

Помен жртвама у Гораждевцу

У присуству око стотину Срба у цркви Свете Богородице у Гораждевцу одржан помен двојици српских дечака који су убијени на реци Бистрици пре девет година. Еулекс одавно обуставио истрагу, починиоци на слободи.

12.43 - Одржан парастос жртвама у Гораждевцу. Парастос држао владика Теодосије пред стотинак житеља тог места.  

На данашњи дан пре девет година убијено је двоје, а рањено четворо српске деце у Гораждевцу на Косову и Метохији. За тај злочин још нико није одговарао. Еулекс је крајем 2010. године, услед недостатака доказа, затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од Унмика.

Парастос жртвама служио је владика Теодосије на гробљу у Гораждевцу, где се окупило стотинак становника овог места.

Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12) убијени су из аутоматског оружја 13. августа 2003. године док су се купали на реци Бистрици, а њихови другови Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) тешко су рањени.

Мајка убијеног Ивана Јововића разочарана је што је истрага обустављена, а убицама нема до данас трага. 

Каже да је једина новост у истрази за последњих девет година то што су од Еулекса добили телеграм да је истрага затворена.  

"Значи нико није крив, крива су сама деца што су се играла и ишла на купање. Немам више шта  да кажем", рекла је мајка убијеног Ивана.

Владика Теодосије позвао је житеље Гораждевца да упркос неоткривању убица, не помишљају да напуштају своје куће и имања.

"Вашим животима и остајањем на овим просторима и ово парче земље под овим небом јесте српско и нећемо га предати туђинцима", рекао је владика Теодосије.

Нападачи на српску децу која су се купала на реци 500 метара од центра села, никада нису нађени, упркос обећању тадашњег шефа Унмик полиције да ће "преврнути сваки комад земље како би нашао убице".

Није помогла ни награда од милион евра коју је Унмик понудио. Унмик је после напада у Гораждевцу саопштио да је "непознат број људи из жбуња отворио ватру на педесетак деце и младих, већином Срба из гораждевачке енклаве".

Косовска полиција је у истрази саслушала 75 сведока, међу којима и рањене у нападу, а претресла је и 100 кућа. Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Пантелију и да су то рекли и Кфору.

Убиство деце осудили су домаћи и страни званичници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН.

Затварање истраге 

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић рекла је да званично затварање истраге не значи и одустајање од потраге за починиоцима убиства. 

"Било која званично обустављена истрага у сваком тренутку може бити поново отворена уколико се тужиоцу на располагање ставе нове информације које би потенцијално могле да истрагу покрену напред", рекла је Гудељевићева.

Она је навела да та истрага представља "велику потешкоћу за тужилаштво" пошто се злочин догодио пре много година.

Еулекс је стално охрабривао грађане да доставе све информације које би помогле у расветљавању околности у вези са тим страшним злочином. Пошто полицијска истрага није имала резултата и ниједан осумњичени није идентификован, тужилац је одлучио да је затвори, рекла је портпаролка Еулекса.

Шеф Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да ће искористити сваку прилику да разговара са представницима УНМИК-а и Еулекс-а, и свих осталих међународних организација које се налазе на Косову и Метохији, како би их подсећао да је од њиховог доласка убијено преко хиљаду Срба и да за то нико није одговарао.

"Истрага се мора покренути и међународна заједница уз власт коју је добила мора да прихвати да је добила одговорност да успостави владавину права и да обезбеди живот свима на Косову и Метохији", рекао је Вулин.

У Гораждевцу данас живи око 750 Срба, трећина броја од пре 1999. године. Убиство у Гораждевцу сматра се једним од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово и Метохију. Убице су остале некажњене, као и у три остала злочина – у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева.

У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Облићу породица Столић, а код Подујева 12 путника аутобуса "Ниш експреса" који је дигнут у ваздух.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво