Читај ми!

Школа за пример

Ученици Математичке гимназије враћају се са такмичења без помпе, али са медаљама. Ова школа послужила је као модел и шведским професорима, који по тој матрици желе да направе школу за своје талентоване математичаре.

Када је пре четрдесет и пет година основана Математичка гимназија у Београду, постојале су сумње да неће бити дугог века. У међувремену, постала је школа од националног значаја, у коју долазе и Швеђани, како би за своје талентоване математичаре основали школу попут наше.

Ученици математичке гимназије се у земљу са међународних такмичења враћају без велике помпе, са медаљама. До сада су освојили око 300 медаља - из математике, астрономије, физике, информатике. Било да настављају студије у земљи или иностранству, опет су најбољи.

Младен Радојевић, који је освојио златну медаљу из математике 2007. године, ових дана завршава факултет, са порсеком 10.

"Планирам да упишем мастер. Био сам на пракси пет месеци у 'Мајкрософтовом' развојном центру прошле године и пре непуних петнаестак дана сам тамо почео и да радим", објаснио је Младен.

У план и програм гимназије је укључено и 20 доктора наука и 10 магистара, а организује се и менторска настава.

Стеван Гајић, ученик гимназије који је у Амстердаму ове године освојио сребрну медаљу, рекао је да има десет међународних и седам домаћих медаља.

Његова другарица, Богдана Јелић, освојила је на балканској јуниорској олимпијади такође сребрну медаљу.

"Сестра ми је препоручила Математичку гимназију, као школу у којој је однос између ученика и професора јако добар", рекла је Богдана.

Осим математичког забавишта, у гимназији се недељом држи настава за све разреде основне школе.

"Освојила сам и у шестом и у седмом разреду друго место, али је сада у осмом мало већа шанса за постизање добрих резултата на олимпијади", објаснила је Дубравка Кутлешић.

Никола Самарџић из осмог разреда, рекао је да му се Математичка гимназија, када је први пут чуо за њу, одмах допала и учинила занимљивом.

"У Математичкој гимназији постоји мало другачији поглед на образовање, који се мени јако допао", рекао је Никола.

Школу је до сада завршило 8 000 ученика, 250 је докторирало, 400 магистрирало. Многи су остали да раде у гимназији, било као професори или као сарадници, како би младе што боље припремили за међународна такмичења.

број коментара 0 Пошаљи коментар