Читај ми!

Програмска изјава УО РТС

Новоименовани Управни одбор РТС-а настојаће да кроз програме Јавног сервиса Србије спроводи начела владавине права, социјалне правде, грађанске демократије, људских и мањинских права и слободе и припадности европским начелима и вредностима. Управни одбор упутио извињење грађанима Србије и региона који су 90-их година, у тадашњем програму куће, били предмет увреда, клевета и говора мржње.

Новоименовани Управни одбор РТС-а саопштио је да ће се, током петогодишњег мандата, руководити начелима владавине права, социјалне правде, грађанске демократије, људских и мањинских права и слободе и припадности европским начелима и вредностима, а настојаће да се те вредности доследно спроведу кроз телевизијске и радијске програме Јавног сервиса Србије.

Овде можете видети оригинални документ Програмске изјаве УО РДУ РТС

Чланови Управног одбора су, у програмској изјави, навели да су посебно решени да се заложе за унапређење разумевања и прихватања различитости, ширење толеранције и дијалога и за давање простора посебним друштвеним групама у програмима РТС-а.

Истовремено, Управни одбор биће посвећен улози коју јавни сервис има у очувању културног и националног идентитета српског народа и свих националних мањина и етничких група које живе у Србији.

Управни одбор је поручио да ће се истрајно залагати за очување самосталности, професионализма и стварања неопходних услова за остварење законских обавеза и друштвене улоге јавног сервиса.

У будућем раду, Управни одбор ће истрајавати у залагањима која се односе на унапређење образовног програма, културног и научног програма РТС-а, као важних чинилаца за даљи развој српског друштва. Управни одбор сматра и да је потребно боље праћење светских стратегија развоја у XXI веку и подробније обавештавање јавности Србије о глобалним изазовима века у коме живимо.

Извињење због злоупотреба РТБ-а и РТС-а

"Полазећи од обавеза прописаних у Закону о радиодифузији да је Радио-телевизија Србије дужна да производи и емитује садржаје од општег интереса и да је у обавези да израђује програме којима се подржавају демократске вредности савременог друштва, а нарочито поштовање људских права, културног, националног, етничког и политичког плурализма идеја и мишљења, новоименовани Управни одбор РДУ РТС-а има потребу да се одреди према друштвеној и политичкој улози правног претходника Јавног сервиса током деведесетих година прошлог века", наводи се у програмској изјави.

Уважавајући и високо ценећи напоре и резултате менаџмента и управних одбора од октобра 2000. године, Управни одбор је констатовао да је програм РТБ-а и РТС-а био готово непрестано и грубо злоупотребљаван током деведесетих година прошлог века, у сврху дискредитовања политичке опозиције у Србији и њених лидера, и као део пропаганде тадашњег недемократског режима.

"Током несрећних догађаја из деведесетих година, РТБ и РТС су више пута својим прилозима повредили осећања, морални интегритет и достојанство грађана Србије, хуманистички опредељених интелектуалаца, припадника политичке опозиције, критички усмерених новинара, појединих мањина у Србији, мањински верских заједница у Србији, као и појединих суседних народа и држава", наводи се у изјави.

Новоизабрани Управни одбор је, због тога, одлучио да упути извињење грађанима Србије и грађанима суседних држава који су били предмет увреда, клевета и садржаја који би одговарали данашњем одређењу говора мржње, а који су емитовани у програмима РТБ-а и РТС-а током деведесетих година.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(субота, 04. јун 2011, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

zahvalnica

ljudski gest nema sta! hvala redakciji i svim zaposlenima sto vracaju vjeru u neku domacu institucijiu! licno ali i indirektno sam godinama bivao uvrijedzen od strane nametnute mrznje SVIH nasih izvora informisanja. velika je uloga potpiraca vatre odigrana u medijima. stoga se radujem promjeni kursa i pokusaju dizanja vlastite samosvijesti. barem do nivoa ljudskosti! jer previse je che gevara a premalo gandija u svijetu danas. bravo rts!

(среда, 25. мај 2011, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

Odlicno ali ...

Lijepo je to kad se neko izvinjava za nesto, sto smatra pogresnim ... samo je upitno koliko je to iskreno, s obzirom da znamo uticaj politike na medije. Najbolji nacin izvinjenja je da u programu nadjete mjesta i za neke istine koje do sada nisu bile objavljivane. Do tada je izvinjenje samo pocetak price ...

(уторак, 24. мај 2011, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor Kordunašu i onima koji isto misle

Hajde da budemo ponosni što smo najpametniji, najtolerantniji, najplemenitiji. Bolje nego da dokazujemo da smo najsujetniji i da umamo najduže i najjače da se inatimo.

(уторак, 24. мај 2011, 12:18) - Nena [нерегистровани]

Hvala

Kakvo prijatno iznenadjenje. Hrabro i ljudski. Ja sam 94. otisla jer je bilo nepodnosljivo. Svi smo u zivotu cinili greske Neke su nepopravljive. Tada je izvinjenje jedino sto mozemo da ponudimo. Bez ovako otvorenih i casnih odredjivanja prema sopstvenim greskama nema oporavka. Jako je znacajno ovo sto ste ucinili. Hvala vam.

(уторак, 24. мај 2011, 07:57) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Sve je to lepo i uredu ali, zasto se Srbija i njene institucije jedino izvinjvaju...

(уторак, 24. мај 2011, 01:31) - anonymous [нерегистровани]

Privatno

Podrzavam izvinjenje. I ja se privatno u svoje ime izvinjavam ako sam placanjem pretplate RTS devedesetih doprineo nesreci. Ako je i jedno dete na Balkanu stradalo zbog ratno huskacke politike televizije moj doprinos je ogroman. Bicu tuzan do kraja zivota.

(понедељак, 23. мај 2011, 23:37) - anonymous [нерегистровани]

Vucic

Pa, sad bi trebalo i Vucic da se izvini gradjanima Srbije kad je bio ministar informisanja 90-tih zbog lazi i nevidjene cenzure informacija.

(понедељак, 23. мај 2011, 22:39) - Крајишник . [нерегистровани]

Република Српска Крајина


Поштовање .

Ова изјава је у сваком случају позитивна и добра , међутим незнам да ли је баш сврсиходно и корисно извињавати се суседним државама .

Елем сви знамо шта се говорило на другим тв суседних држава , верујте незамисливе ствари , постоје и видео снимци .

А и данас се много боље не говори о Србима на тим суседним тв , па то може имати и врло негативне ефекте о Српској тв уопште .

Ту сте верујте ми много погрешили ...

А ја се сећам свега верујте ми , и нисам једини .

Нема добог ако у томе неучествују сви који би требали .

Џаба у том случају све .

Кордунаш .

(понедељак, 23. мај 2011, 22:37) - Bosanac [нерегистровани]

Bravo RTS

Čestitam novom rukovodstvu RTS-a na hrabrosti i odlučnosti.Njih svakako treba podržati.Primjer RTS-a bi trebale da slijede svi javni emiteri u regionu.Treba okrenuti novu , pozitivnu stranu istorije.Pozdrav iz Sarajeva za sve ljude dobre volje.

(понедељак, 23. мај 2011, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

Kome se vi izvinjavate ?

Ha ha, pa pogledajte televizije Hrvatske, Bosne i Kosova, pa ukapirajte koliko zla i lazi pricaju o Srbima i Srbiji.