Успех младих математичара

Шест медаља - једна златна, три сребрне и две бронзане донели су ученици Математичке гимназије са Математичке олимпијаде у Казахстану. Правог летњег распуста за њих нема, јер их очекују такмичења из информатике, физике и астрономије.

Ученици Математичке гимназије вратили су се са Математичке олимпијаде у Казахстану, поносно носећи шест медаља - једну златну, три сребрне и две бронзане.

На задатак који би могао отприлике да гласи овако: Ако математичка олимпијада траје десет дана, а такмичи се сто екипа из целог света, које место ће заузети екипа из Србије, одговор би био - десето место. То је уједно и најбољи досадашњи пласман.

Теодор фон Бург трећи је у појединачној конкуренцији. Каже да се целе прошле године спремао за трећи и шести задатак који доносе злато.

"Учествовало је сто држава. Од мене су бољи само Кинез и Американац, што је велики успех с обзиром на то колико они улажу у науку и вежбају", каже Теодор који је освојио златну медаљу.

Сребрни момци су сада већ завршили Математичку гимназију и од јесени ће студирати на престижним светским универзитетима - британском Кембриџу и америчком МИТ-у.

"Имам још олимпијаду из информатике у Канади, па факултет", рекао је Лука Милићевић добитник сребрне медаље.

"Мислим да сам могао боље, па са те стране остаје жал, али ћу надокнадити", наводи Душан Милијанчевић, добитник сребрне медаље.

"Ово ми је четврта медаља, до сада имам три сребра и једну бронзу", каже Стеван Гајовић добитник бронзане медаље.

Осим по медаљама, добром друштву, људима које су упознали и са којима ће се дружити и такмичити и наредних година, лепотама земље у којој су боравили, такмичење ће, како кажу, памтити и по мањим незгодама и не баш најбољој организацији.

Раде Шпегар, добитник бронзане медаље, каже да је упознао много сјајних људи, али да је изгубио пртљаг.

"Кревети су били за метар краћи. И због временске разлике, прво вече уопште нисмо спавали", наводи Михајло Цекић, који је освојио сребрна медаља.

Како су Раде и Душан Шапчани, овога лета предаваће у Летњој математичкој школи у свом родном граду, која се организује за ученике од четвртог разреда основне до другог разреда средње школе.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 18. јул 2010, 00:16) - anonymous [нерегистровани]

SVAKA CAST!

Sve cestitke nasim ucenicima, a odraslima porucujem da ne dozvole da se ovakvi talenti i potencijali negde usput kroz zivot izgube vec da se podrzavaju i usavrsavaju. Jedan citalac je ovde napisao, kako to da su nasa deca tako dobri i talentovani djaci, a ekonomija nam je tako niskovredna. Mislim da se nasa deca nedovoljno podrzavaju i da negde na pola puta, zbog raznih problema izgube volju da se dalje usavrsavaju. Ne dozvolimo to.

(петак, 16. јул 2010, 15:38) - anonymous [нерегистровани]

@.

Ja sam imao slican slucaj ovde u Americi kada sam dosao po zavrsetku srednje skole. Kada je na prvom casu matematike profesor rekao da ucimo sin,cos..., ja nisam mogao da veruje. A ono opet njihova ekonomija je 5x bolja od nase. (kako to)?

(петак, 16. јул 2010, 15:25) - DEKI [нерегистровани]

BRAVO

Izuzetan uspeh.

(петак, 16. јул 2010, 14:48) - Marko [нерегистровани]

Браво момци

Браво момци!!! Свака част! Ви сте понос наше земље. Србија би морала много више да вам изађе у сусрет и да цени науку и праве вредности.

(петак, 16. јул 2010, 12:25) - GV [нерегистровани]

.

Otiso sam u Englesku sa 14 godina, na prvom casu hemije, nastavnica PO PRVI PUT pokazuje periodski sistem!!!

Ja naravno crtam po sveski i neobracam paznju, pa kad me je ljutito izvela pred tablu, osramotio sam i nju, i razred i celu im zemlju.

Kad sam joj poceo pricat o Mendeleju, kad sam na tabli ispisao svaki hemiski znak koji je trazila, i kada sam objasnio razredu kako se elementi spajaju i njihove jednadzbe, samo me je zamolila da sednem i u sali rekla da na njen cas nemoram ove godine dolazit!

Isto je bilo i u Matematici, Geografiji, Historiji, Biologiji... osim na casu kompjutera gde nisam znao sta je internet :)

Hvala svim mojim nastavnicima, (osim one iz muzickog :) znog kojih sam setao uzdignute glave,onda kad sam se osecao najmanjim!

(петак, 16. јул 2010, 11:12) - anonymous [нерегистровани]

ma nemoj

Mislis da je kod vas negde u evropi skolstvo teze od naseg, dokaz za to je sto roditelji koji se vrate u Srbiju i tu pokusaju da upisu svoju decu u nase skole nailaze na jedan problem. Decu koju su tu dioveli ne mogu da prate nas program, razlog? Razlog je u tome ako je nase dete 4 razred osnovne skole, njegov vrsnjak iz inostranstva, je na nivou naseg deteta u 1 razreduu osnovne. Moj ujak je bio primoran iz tog razloga da se sa porodicom vrati tamo odakle je i dosao.

(петак, 16. јул 2010, 10:13) - Vladimir0710 [нерегистровани]

Talenti u Boru

Druge učesnike ne znam, ali Teodor Von Burg je iz Bora. Majka mu je srpkinja i otac švajcarac te želim reći da je Bor bogat sa talentima iz raznih oblasti, jer je multietnička sredina zahvaljujući rudniku (RTB-u). Naučno je dokazano da se iz mešovitih brakova rađaju oplemenjena deca od veoma kvalitetnog mentalnog sklopa i "kvalitetnog fizičkog materijala". Pomešani geni čuda prave! Zar ne? Pozdrav

(петак, 16. јул 2010, 10:12) - Комшиница [нерегистровани]

Браво!

Фантастичан успех! Међутим, не могу рећи да је за нас - неочекиван! Навикли сте нас сваке године на медаље са престижних такмичења из целога света! Још једном - БРАВО!

(петак, 16. јул 2010, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

Odlicno!

Ko bi verovao da su nasa deca toliko pametna? ako se suditi prema programu na TV?

Oni na osvetljavaju obraz u inostaranstvu.
Ovde se mnogo radi matematika - kroz sve knjige ima vezbi koje traba uciniti, a to je mnogo naporno za svedsku decu, medjutim
NASI su najbolji u tome? Vrlo cudno i
Prijatno cuti.
Napred deco, niko u Evropi vam nije ravan.

(петак, 16. јул 2010, 09:40) - Branislav Kisačanin [нерегистровани]

Svaka čast!

Neverovatan uspeh u fantastičnoj konkurenciji! Momci, svaka vam čast!