Преминуо Михаило Марковић

У Београду је у 87-ој години преминуо филозоф Михаило Марковић, редовни члан Српске академије наука и уметности.

Михаило Марковић, редовни члан Српске академије наука и уметности и филозоф, преминуо је у Београду у 87-ој години.

Био је председник Југословенског удружења за филозофију, декан и управник Института за филозофију Филозофског факултета у Београду, организатор Корчуланске летње школе, члан Савета часописа "Праксис" и многих других часописа.

Предавао је и на више европских, америчких и канадских универзитета, као један од најутицајнијих српских филозофа двадесетог века. До 1995. године био је потпредседник Социјалистичке партије Србије.

Биографија Михаила Марковића

Михаило Марковић рођен је 24. фебруара 1923. године у Београду, где се школовао и дипломирао на Филозофском факултету. Докторирао је у Лондону 1956. године.

Био је предратни комунистички активиста, партизан и саборац Јосипа Броза Тита, а из Другог светског рата је изашао као капетан прве класе. Након тога је постао главни Титов критичар, учесник и стратег демонстрација на Универзитету, 1968. године, и припадник групе "Праксис" међу којима су били истакнути филозофи и доследни противници Титове "теорије и праксе" из Србије, Хрватске, Словеније и БиХ.

Од оснивања Института за филозофију у Београду 1967. године, па наредних осам година био је управник тог института. Водио је и једно од одељења Института друштвених наука у Београду, а од 1973. године је члан Међународног филозофског института у Паризу.

У јануару 1975. године је из политичких разлога суспендован на Филозофском факултету и потом постаје један од познатијих дисидената, активан у САНУ за чијег је дописног члана изабран 1963. године.

Члан многих научних Академија у свету

Држао је предавања на многим европским универзитетима и академијама наука, као и у САД и Канади. Биран је за члана многих научних друштава и академија у свету.

Марковић је један од оснивача Социјалистичке партије Србије (СПС) и аутор програмских начела те партије. На првој седници Главног одбора СПС у јулу 1990. године изабран је за једног од потпредседника. У јуну 2002. године присуствовао је неуспелом ванредном конгресу СПС-а, после чега се више није страначки ангажовао.

У новембру 2004. године сведочио је на суђењу Слободану Милошевићу у Хашком трибуналу као сведок одбране.

Објавио је књиге: "Филозофски основи науке". "Дијалектичка теорија значења", "Формализам у савременој логици", "Детерминизам и слобода", "Критичка друштвена наука", "Хуманистички смисао друштвене теорије", "Оспоравање и ангажовање" и "Етика и политика". Многа дела су му превођена у иностранству.

Марковић је био члан и Аристотеловског друштва у Лондону, Бертранд Раселове фондације, Међународне хуманистичке и етичке уније, Светске федерације за истраживање будућности, Међународна академија за мир, Југословенског удружења за филозофију, Српског филозофског друштво, Међународног филозофског института у Паризу, Међународни центар за истраживања самоуправљања, Српске књижевне задруге и Националне комисија УНЕСКО-а.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 07. феб 2010, 20:10) - anonymousMi [нерегистровани]

Prof.


Kako je moguce da jedna takva GROMADA,bude drugi covek najpogubnije partije u istoriji srba i saradnik coveka koji je srbiju vratio 500 godina u nazad i smanjio joj teritotoriju ni manje ni vise nego za njenu kolevku KiM?????

(недеља, 07. феб 2010, 16:19) - Ivan [нерегистровани]

prof

Profesore, Vasa su dela besmrtna !

(недеља, 07. феб 2010, 15:32) - anonymous [нерегистровани]

pokoj mu dusi

Veliki covjek sa jednom velikom zabludom koja se zove Sloba Milosevic.
Ali o mrtvima sve najlepse.Pokoj mu dusi.

(недеља, 07. феб 2010, 15:06) - anonymous [нерегистровани]

Poslednja posta

Ovo jeste kraj, Vaseg prebogatog zivota i vase neiscrpne snage. Ali nije kraj, sami ste to nazvali uscem, gde cemo svi poci, a vase ideje i moralna velicina, duhovna snaga koju ste nam ulili kao pedagog, kao roditelj, drug i saborac ostace u nama dok smo zivi.Nedostajacete puno svima koji su vas poznavali, voleli, pa i celom narodu kome su vase reci u mracnom dobu u kome zivimo bile tracak nade i svetla u bolju buducnost. Hvala Vam mnogo na svemu sto ste ucinili. Pamtice Vas potomstva. Nenadoknadiv gubitak.

(недеља, 07. феб 2010, 14:56) - Lala iz N.Sada [нерегистровани]

Moralna gromada?


Kako moze biti "moralna gromada" covek, koji je od levicara, internacionaliste i humaniste, postao-nacional(ni) socijalista??
Mnogo sam cenio osnivace Korculanske skole, od Gaje Petrovica pa do M.Markovica, koji su bili promoteri jednog socijalizma sa "ljudskom likom", humanizma i iskreni borci protiv svakog nacionalizma i sovinizma.Nazalost, M.Markovic je skrenuo sa tog puta i prikljucio se Milosevicevom
shvatanju "postenog nacionalizma" (setimo se samo "postenih" Albanaca itd.), sto je za mene bilo veliko razocaranje.
Neka pociva u miru, jer u smrti su svi jednaki...

(недеља, 07. феб 2010, 13:30) - grom [нерегистровани]

И умре чо'ек.

Ете! Умре и он.
Бог душу нек му 'прости, лака му земљица била.

(недеља, 07. феб 2010, 13:20) - anonymous [нерегистровани]

Saučešće

Iskreno saučešće porodici, prijateljima i
poštovaocima. Vjerujem da je bio "poslednji
Mohikanac" medju pravim, a izuzetno umnim
socijalistima. Njegova misao mi je često
opredjeljivala stavove o pitanjima bitnim za
narod i zemlju.

(недеља, 07. феб 2010, 13:05) - Vladimir [нерегистровани]

Zbogom, dragi profesore


Zbogom dragi profesore.

Istrajno živeći vlastitu filozofiju, u današnjem obezglavljenom i obezdušenom svetu, izgradili ste paradigmu za buduće juriše na nebo.

Hvala Vam, na svemu.

(недеља, 07. феб 2010, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

Слава му

Морална громада, Михаило Марковић, човек и са знањем и с кичмом, умногоме нам је обележио век. Знао је и оно што ће многи тек сазнавати. Хвала му што је постојао. Григорије М. Милићевић Мицко

(недеља, 07. феб 2010, 12:27) - anonymous [нерегистровани]

Juris na nebo

Poslednja knjiga profesora Markovica, autobigrafija koja predstavlja vrh domace i svetske literature.
Srecan Vam juris, profesore !