Почиње рушење дела зграде Генералштаба

Зграда "старог" Генералштаба на углу улица Кнеза Милоша и Немањине коначно ће, 16 година пошто је погођена у НАТО бомбардовању, бити реконструисана, јер су данас почели радови на припреми терена за рушење једног њеног дела.

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је новинарима да је на основу поступка јавне набавке изабран извођач радова и да се очекује да ће радови на рушењу дела блока А Генералштаба бити заврšшени до краја маја наредне године.

Гашић је рекао да је фирма "Елита-коп" дала најповољнију понуду. "Жеља нам је да се задржи предњи део и да се веза која постоји са старим Генералштабом успостави и да у том објекту Војска Србије може да има неке даље активности", рекао је Гашић.

"Ово што споља видите није ни приближно лоше колико је то унутра, тако да је, из године у годину, све већи ризик по пролазнике и морамо да тај део објекта склонимо и хвала Богу да буде у земљи довољно пара да поново можемо да изградимо овај блок за потребе Војске", рекао је Гашић.

Додао је да ће, поред извођача радова, пиротехничка екипа Војске бити ту за сваки случај нон-стоп, иако је, како је рекао, објекат прегледан и нема заостатака "средстава" из 1999.
Министар је рекао да ће се задржати бели мермерни камен са Брача, као и црвени камен, јер, како је рекао, то је највредније од онога што је остало.

Према његовим речима, зависно од динамике радова, од Града ће се тражити затварање саобраћајнице која од Славије иде ка Железничкој станици, због безбедности грађана.

"Учинићемо све да се обезбеди максимална безбедност и радника који раде на рушењу, али и пролазника и возача", рекао је Гашић.

Начелник Управе за инфраструктуру Министарства одбране, пуковник Милорад Ђокић, рекао је да за сада све активности иду по плану и да се све предвиђене мере спроводе.

"Процењена површина рушења је негде око 5.000 квадратних метара. За извођење тих радова користиће се врло сложена техника коју 'Елита-коп' има", рекао је Ђокић.

Генералштаб Војске је погођен у два наврата у НАТО бомбардовању 1999. године, и то 29. априла и 7. маја, а након рушења нестабилних делова, планирана је реконструкција и повраћај објекта у првобитно стање.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 28. нов 2015, 09:45) - Марколини [нерегистровани]

Шта ћемо са рушењем старог Бгд-а?

Много сте се узрујали за једну зграду о којој можемо данима дебатовати само зато што вас ова арх. Добровића креација у спомен тзв партизанским биткама подсећа на то неко шатро "лепо, титово време"....Нисам чуо до сада ниједан апел неког од вас у вези са рушењима неокласицистичких кућа из XIX века на Дорћолу, Светог Саве или предивних примера Art Deco и "Модерне" XX века којима се дефинитивно затиру трагови Београда пре те толико омиљене у РС "титовске епохе"....

(петак, 27. нов 2015, 19:01) - anonymous [нерегистровани]

svasta

Neznam sta ce vojska u centru grada gde mogu da se dobre pare uzmu od nekih investitora i uloze u vojsku koja itekako treba pare.
Uz to sve, samo ce da se stvaraju guzve uz rotaciona svetla itd.
Ovako moramo da se zaduzujemo...

(петак, 27. нов 2015, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Re: Zapamtite

Ne ruši se cela zgrada, već samo jedan deo. Ostatak će se rekonstruisati.

(петак, 27. нов 2015, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Bojim se

Kada se završi "rekonstrukcija" (ovaj termin valjda podrazumeva da se nešto dovede u stanje kakvo je i bilo, a ne da se sruši i zadrži fasada) zgrada će završiti u privatizaciji, odnosno za nesrazmerno male pare, pošto nije profitabilna, završiće u vlasništvu nekog tajkuna.
A i sama zgrada je megalomanska za Vojsku Srbije, Bila je potaman za komandni centar JNA i, ne zaboravite, i Teritorijalnu odbranu, ali za sadašnju VS, previše je.

(петак, 27. нов 2015, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

Zapamtite

Sramota rusiti zgrade zasticene zakonom... Ako sebe ne postujemo ko ce nas postovati ? Cak i da najskuplji hotel nikne na tom mestu, opet nece ni priblizno nadoknaditi stetu rusenja istorije Srbije.