Читај ми!

Око 4.000 беба у Србији роди се пре времена

Бебе се рађају пре времена и у богатим и у сиромашним земљама, а за сваку која је рођена пре 37. недеље каже се да је рођена пре времена. У свету, годишње на свет пре термина дође 15 милиона беба, а у Србији око 4.000. Данашњи дан посвећен је овим малим борцима.

Већина превремено рођених беба неопходну помоћ добија у Институту за неонатологију у Београду.

Тако су близанци Милија и Матеја, који су рођени у седмом месецу, одмах пребачени на Институт. Њихова борба траје од августа и у четвртак одлазе кући.

У овај Институт долазе најмањи, најнезрелији и пацијенти са највећим проблемима. Ту остају у просеку 48 дана, али има и оних који буду и по неколико месеци јер долазе бебе тешке и по пола килограма.

Директорка Института за неонатологију Милица Ранковић Јаневски каже да се у Србији пре времена роди око седам одсто беба, то јест од око 60.000 - 70.000 рођених беба, 4.000 њих роди се пре времена.

"Код нас долазе најризичније бебе, које имају најмању зрелост, тежину. Србија заостаје за светским резултатима али то није чудо јер је то повезано са економском ситуацијом. Не постоји високо развијена земља са високом стопом превремено рођених беба нити обрнуто", каже докторка Ранковић Јаневски.

Поводом Светског дана превремено рођених беба директорка института најављује да ће се у будућем периоду радити на унапређењу квалитета.

Институт има традицију дугу 90 година, и пружа добре услове и резултате. Тај програм је препознат, сагледан и Министарство здравља управо ради на стратегији која би требало да за резултат има унапређење служби и наших заједничких ангажмана, каже докторка.

Иначе, и Наполеон Бонапарта, и Виктор Иго, и Алберт Ајнштајн били су превремено рођене беба, а уједно и добили велике животне битке. Циљ обележавања Светског дана превремено рођених беба је да се тој деци помогне у њиховој борби.

број коментара 0 Пошаљи коментар