Читај ми!

Требa ли рехабилитовати Милана Недића

Пред Вишим судом у Београду 12. децембра одржаће се прво рочиште у поступку рехабилитације генерала Милана Недића, пише лист "Данас". Историчар Милован Писари истиче да не треба рехабилитовати човека који је био нациста и ратни злочинац.

Милован Писари је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да апсолутно не треба рехабилитовати неког ко је био сарадник окупатора у Другом светском рату.

"Није реч само о сараднику окупатора, већ и је он био и један прави нациста. Генерал Милан Недић, као и људи око њега, нису били само извршиоци наредаба и наређења немачке власти, него су се отворено залагали за успостављање националсоцијалистичког поретка у овој земљи", напомиње Писари.

Према његовим речима, цео период владе Милана Недића од 1941. до 1944. дефинише га као ратног злочинца поготово када је реч о учешћу у холокаусту, у борби против покрета отпора, али и политизацији и увођењу фашизма у Србији.

Говорећи о документима који се налазе у Aрхиву Југославије, Писари наводи да је грађа која се налази у архиву, као грађа у другим архивима, потпуно отворена.

"Свако може да је погледа. Она не баца друго светло на Недићева дела, већ само потрвђује - улогу у холокаусту, у геноциду над Ромима, борби против покрета отпора и другим злочинима", истиче Писари.

Како каже, постоји велика опасност да се као основ за рехабилитацију многих ратних злочинаца може навести то што није било правичног суђења.

"Мислим да је то застрашујуће. Опасност постоји. Важно је да се питамо у моралном смислу шта се дешава кад рехабилитујемо једног фашисту или нацисту. Не могу да говорим о правном аспекту као историчар, али је морални аспект, према мом мишљењу, у овом тренутку најважнији", закључује Писари.

Подносиоци захтева за рехабилитацију Mилана Недића су Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Недићев праунук, Александар Недић, каже да ће процес допринети да се открије "права истина" о његовом претку.

Суд је, подсећа лист Данас, дуго одбијао да започне процес рехабилитације аргументујући то тврдњом да не може да буде рехабилитован неко ко није био осуђен. Стога ће подносиоци захтева пред судом покушати да оспоре уредбу ФНРЈ којом је Недић, без пресуде, проглашен за ратног злочинца.

Милан Недић је био председник српске Владе у периоду нацистичке окупације. Недићу никада није суђено, због тога што је, како је званично објављено, 4. фебруара 1946. године извршио самоубиство скоком са прозора истражног затвора. 

број коментара 12 Пошаљи коментар
(субота, 10. окт 2015, 11:51) - Чича из Шумадије [нерегистровани]

Треба то добро испитати...

Много пута смо се уверили у неистине комунистичке истине... у овом случају, нико не каже, колико је срби и осталих тај исти Недић спасао стрељања и логора... има ту и сведока који ово потврђују,
Боље да се објективно сагледа улога Највећег сина наших народа и народности, колико су његове одлуке коштале српских живота и чувене пјесме... наша борба ѕахтијева, кад се гине да се пјева.....јао, моја Србијо.

(субота, 10. окт 2015, 10:52) - anonymous [нерегистровани]

neistina

Milan Nedic nije fasista to sto su pisali komunisti nije istina. Poslusajte govore popa Djuica iz Amerike, poslusajte bice vam jasnije .

(субота, 10. окт 2015, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

Ne treba

Ja, ne treba!!!

(субота, 10. окт 2015, 08:27) - anonymous [нерегистровани]

Не бламирајте се

Наравно да не треба рехабилитовати некога који је свесно сарађивао са нацистима а сад то неко хоће да релативизује?

(субота, 10. окт 2015, 08:08) - anonymous [нерегистровани]

Glupost

Eliminisali su one heroje koji izgibose u ratu za slobodu, odstranili njihova imena sa naziva ulica a hoce da rehabilituju kvislinge koji radise sa nacistima i koji su hapsili rodoljube pa trpali po logorima. Ko je ovde lud? Zemljo Srbijo!

(субота, 10. окт 2015, 02:02) - anonymous [нерегистровани]

previse

Rehabilitacija Milana Nedica bi vec bilo previse, covek je otvoreno i dobrovoljno saradjivao sa nemackim okupatorskim snagama, i zmurio dok su oni cinili brojne zlocine nad Srbima.

(субота, 10. окт 2015, 01:15) - anonymous [нерегистровани]

Nemas pojma

Zasto se izjasnjavas o necemu o cemu nemas pojma. Procitaj knige Svetlane Velmar Jankovic na temu drugog sveskog rata i porazgovaraj sa potomcima onih koje je Nedic spasao iz logora pa onda ako imas da kazes nesto sto je bazirano na cinjenicama a ne na komunistickoj propagandi koja je totalno deplasirana, izvoli.

(субота, 10. окт 2015, 00:29) - anonymous [нерегистровани]

istinom do pomirenja potomaka

Istinom do pomirenja potomaka monarhista i komunista.
Nisu svi monarhisti bili za saradnju sa Nemcima (da bi sačuvali narod),
Većina su bili za Dražu Mihailovića i ravnogosrki pokret.
Takođe ni partizanski pokret nije bio komunistički,
jer su većina bili oni koji su bežali od ustaškog noža.

(субота, 10. окт 2015, 00:15) - anonymous [нерегистровани]

Rehabilitacija

Prvo, Dragoljub Mihailovic i Milan Nedic nisu isto, iako ih je posleratna komunisticka vlast, strpala u isti kos. Drugo, i sami partizani su saradjivali ca pokretom Dragoljuba Mihailovica u pocetku rata. Nedic je nesto drugo. To je osvedoceni neofasista, iako se pokusava sa podmetanjima, da je on jednostavno morao da radi to sto je radio, tako kako je radio. Nije morao, imao je primer Draze Mihailovica, pa je mogao njegovim stopama. Ali istoriju pisu pobednici, svuda, pa je tako bilo i kod nas...

(петак, 09. окт 2015, 23:58) - anonymous [нерегистровани]

Ne

Ne možete rehabilitovati one za koje je dokazano da su koji su svojevoljno sarađivali sa nacistima!