Читај ми!

Хоргош: Избеглице јуришале на ограду, Мађари их растерали сузавцем и воденим топовима

Високе тензије на граничном прелазу "Хоргош 2", где је група избеглица покушала да пробије ограду ка Мађарској. Полиција их зауставила сузавцем и воденим топовима, али и пуцала на избеглице. Они су узвратили каменицама и флашама. Најмање 300 повређених, међу којима има и деце. Изнад Хоргоша лете хеликоптери, а мађарска полиција је допремила десетак оклопних возила.

Балог: Спречена хуманитарна катастрофа на граници

Мађарске власти и хуманитарне организације успеле су да спрече хуманитарну катастрофу у пограничном српско-мађарском простору у последњих неколико дана, изјавио је министар за људске ресусрсе Владе Мађарске Золтан Балог.

Балог је рекао да ће Влада Мађарске са 200 милиона форинти подржати Црвени крст Мађарске, Екуменску организацију и Мађарски малтешки сервис који су заједно са сестринским организацијама у Србији претходних дана помагале избеглицама на граници, преноси Танјуг.

Како преноси државна телевизија М1, Балог је као њихов заједнички задатак означио спровођење закона уз заштиту тражилаца азила, поготово деце.

23.10 - Maња група избеглица поново протестовала код ограде на ничијој земљи, код прелаза "Хоргош 1", јавља М1.

22.45 - У 15 аутобуса око стотину миграната у току дана напустило Хоргош и упутило се према Шиду, јавља извештач РТС-а.

21.15 - Ухапшено 29 миграната у немирима на Хоргошу, међу њима и један терориста, тврде мађарски званичници, преноси Ројтерс. На месту где су избеглице пробиле капију, мађарска полиција поставља нову бодљикаву жицу, јавља извештач РТС-а.

20.50 - Мађарска ће користити сва средства против избеглица, каже портпарол мађарске владе Золтан Ковач.  

20.20 - Најмање 300 повређених у данашњим инцидентима на граници. Међу повређенима је 30 деце и беба, јавља извештач РТС-а.  

19.50 - Мађарска полиција не би смела да користи сузавац и водене топове дуж границе, рекао је за мађарски портал Индекс стручњак за међународно право Ласло Валки. 

19.25 - На "Хоргошу 2" тренутно је мирно, кордон мађарске полиције повукао се 100 до 200 метара унутар граничног прелаза, јављају репортери РТС-а.

19.10 - Србија ће упутити додатне полицијске снаге на границу са Мађарском, каже министар Небојша Стефановић. Протестна нота Мађарској због употребе сузавца који је захватио и део Србије.

19.00 - Оклопни "хамери" мађарске војске, наоружани митраљезима, приближавају се граници Србије, јавља агенција Ројтерс.  

18.00 - Двадесетак српских полицајаца налази се дуж границе са Мађарском, мигранти их поздрављају аплаузом и скандирају "Србија, Србија". Они покушавају да одврате избеглице од прелаза и сукоба са мађарском полицијом. У сукобима повређено најмање 20 мађарских полицајаца.

17.35 - Око хиљаду миграната поново пробило ограду. Мађарска полиција баца сузавац и пуца, јавља репортер РТС-а. Мигранти беже у свим правцима, најмање 30 повређених, међу којима и екипа РТС-а коју је претукла мађарска полиција.

17.20 - Министар Александар Вулин упутио протест мађарским властима због тога што је сузавац бачен и на територију Србије. 

17.15 - Мађарска обуставља саобраћај на 30 дана на прелазу Хоргош–Реске, саопштила Амбасада Мађарске у Београду. 

17.10 - Мађарска затражила од Србије да се "делује против избеглица које нападају мађарске полицајце", јавља агенција Ројтерс. Мађарски портал Индекс јавља да су најмање две особе повређене у сукобима.

16.50 - Избеглице запалиле гуме. На српском делу прелаза вије се густ црни дим. Још нема поузданих информација о повређенима у сукобу мађарске полиције и избеглица на "Хоргошу 2".

16.30 - Мађарска полиција не престаје да баца сузавац и да воденим топовима растерује избеглице. Избеглице засипају специјалце камењем и флашама. Специјалци емитују јаке звучне сигнале за разбијање демонстрација, јавља репортер РТС-а.

16.00 - Мађарска полиција сузавцем и воденим топовима растерала мигранте након што су пробили ограду и поново затворила главну капију на прелазу "Хоргош 2", јавља репортер РТС-а.

15.30 - Прва пресуда по новом мађарском закону. Ирачанин Свади Талиб проглашен кривим за илегални прелазак преко мађарске границе и биће протеран, јавио је Ројтерс.

15.00 - Избеглице пробиле ограду на граничном прелазу "Хоргош 2" покушавајући да уђу у Мађарску, јавио је репортер Танјуга са лица места.

Мађарска полиција и даље не дозвољава пролаз преко граничног прелаза "Хоргош". Како јављају репортери РТС-а, група миграната пробила је жицу на прелазу "Хоргош 2" и покушала да уђе у Мађарску. У томе су их сузавцима и воденим топовима спречили мађарски полицајци. То подручје надлећу полицијски и војни хеликоптери. 

Мађарска полиција је отворено запретила да ће применити силу, уколико избеглице покушају да уђу на мађарску територију, што је и учињено.

Немири на граници почели су око 15 часова. Полиција је на њих најпре бацила сузавац, а они су узвратили каменицама и пластичним флашама. Затим су полицајци употребила и водене топове, чиме су успели да растерају мигранте.

У другом покушају избеглица да пређу на територију Мађарске, полицајци су и пуцали. Још се не зна да ли су на мигранте испаљивани гумени меци.

Сузавца нису били поштеђени ни новинари ни екипе хитне помоћи. Лекари хитне помоћи из Кањиже указали су помоћ стотинак избеглицама који су се углавном жалиле на последице сузавца, док је двоје добило кисеоник.

Мађарска је затворила своје границе у понедељак у поноћ, након ступања на снагу пооштреног закона о граници који предвиђа затворску казну за сваког ко покуша да је илегално пређе.

Ни прелаз Бачки Виногради–Ашотхалом јутрос није отворен. УНХЦР процењује да је на потезу између прелаза "Хоргош 1" и "Хоргош 2" око 3.000 избеглица.

Веома мали број људи уопште може да дође до контејнера где се налазе регистрациони пунктови и где, према новом мађарском закону, мигранти морају да затраже азил пре него што уђу у земљу. Процес регистрације, међутим, тече веома споро.

Мађарски граничари с времена на време отворе пролаз према регистрационом пункту. До сада су пустили веома мали број људи, и то углавном породице са малом децом.

Војвођански секретар за локалну самоуправу Бранислав Бугарски, који је ноћ провео у Кањижи, рекао је за агенцију Бета да су мађарске власти ноћас позивале избеглице да се региструју, али да су одмах након тога издавале решења о одбијању захтева за азил и забрани уласка у ЕУ на 10 година, након чега су те избеглице враћене у Србију.

Локалне власти обезбедиле су воду, а лекари хитне помоћи имали су око 50 интервенција. Углавном је реч о прехладама. 

Мали број мигранaта прихватио је понуду српских власти да привремено буду премештени у прихватни центар у Кањижи. Већина је одлучила да остане на граници, надајући се да ће ипак успети да уђу у Мађарску и упуте се даље, према Западу.

Ипак, неки од њих су, како јавља извештач РТС-а, почели да се распитују и за пут до границе са Хрватском, јер је и до њих стигао глас да је то нова препоручена мигрантска рута.

Према последњим подацима, у току последња 24 часа, мађарске власти привеле су 367 миграната због тога што су илегално покушали да пређу или су оштетили заштитну жицу.

Девет пресуда због илегалног преласка границе

Деветоро избеглица осуђено је у Сегедину на забрану уласка у земљу на једну, односно две године због илегалног преласка границе.

Како је за агенцију МТИ изјавила портпаролка суда Ерика Прагаи Јухасне, свих деветоро оптужених је данас и осуђено, у три случаја на једну, а у шест случајева на две године забране уласка у Мађарску.

Осуђено је седам држављана Ирака и двоје држављана Сирије, и то по новом, знатно оштријем закону о државној граници у Мађарској, који је ступио на снагу пре два дана. 

Прва пресуда изречена је Ирачанину Свади Талибу, који ће бити протеран из Мађарске, јавио је Ројтерс. 

"Ово је порука другима, потенцијалним починиоцима, да не треба да чине то кривично дело", рекао је судија мађарског суда Кристијан Кеменеш.

Талиб је границу прешао јуче, првог дана важења нових прописа, а протеран је на годину дана, наводи Ројтерс.

Мађарски министар иностраних послова рекао је како је ограда од бодљикаве жице према Србији потребна ради обезбеђивања спољашњих граница ЕУ и да ће остати ту докле год велики број избеглица покушава да уђе у Мађарску. Апеловао је на ЕУ да пошаље снаге да помогну Грчкој да контролише прилив избеглица, чему би Мађарска "дала велики допринос".

Сијарто је такође рекао да ће избеглице које стижу из Србије бити послате назад уколико њихов захтев за азил буде одбијен.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. сеп 2015, 08:02) - anonymous [нерегистровани]

A sada se mora naći terorista

Mora se sada pronaći među izbeglicama i neki terorista, pravi, izmišljeni - svejedno, jer se mora opravdati i dati pokriće nasilju.

(четвртак, 17. сеп 2015, 02:50) - MilanP [нерегистровани]

Madjari su u pravu

Nista se ne dobija silom , zakoni postojei treba ih postovati, pomoc silom ne moze niko da dobije, à svi znamo da im treba, ipak su u tudoj zemlji ne moze im se kako oni zele.

(среда, 16. сеп 2015, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

Zemlje EU

Srbija je svetska,kosmopolitska država i uvek je takva bila.Srbija svakome prijateljsku ruku pruža,a ta EU nam je mnogo loših stvari u poslednjih 25 godina pripisivala.Međutim,sada mnoge zemlje EU pokazuju svoju ksenofobičnost.Sve suprotno od onog čime se EU deklariše.

(среда, 16. сеп 2015, 14:54) - anonymous [нерегистровани]

Vrlo dobro!!!

Veoma dobro zapazen i napisan tekst !

(среда, 16. сеп 2015, 09:10) - Markovljev [нерегистровани]

Bodljikava žica

Neznam kako je ostalim ljudima, ali meni, kada vidim bodljikavu žicu, pregradjeni autoput i policajce sa psima, se ježi koža i sve više me to podseća na fašističku Nemačku i hiljade žrtava fašizma. Ti ljudi su krenuli za nečim, prošli su hiljade kilometara i onda su ispred bodljikave žice koja im brani da idu dalje. Sve mi je tužnije od ovih slika i reportaža. Bodljikava žica nikada nije donela prosperitet, samo stradanja i muke.

Балог: Спречена хуманитарна катастрофа на граници

Мађарске власти и хуманитарне организације успеле су да спрече хуманитарну катастрофу у пограничном српско-мађарском простору у последњих неколико дана, изјавио је министар за људске ресусрсе Владе Мађарске Золтан Балог.

Балог је рекао да ће Влада Мађарске са 200 милиона форинти подржати Црвени крст Мађарске, Екуменску организацију и Мађарски малтешки сервис који су заједно са сестринским организацијама у Србији претходних дана помагале избеглицама на граници, преноси Танјуг.

Како преноси државна телевизија М1, Балог је као њихов заједнички задатак означио спровођење закона уз заштиту тражилаца азила, поготово деце.