"Проблем миграната решавати заједнички"

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је у Прешеву током обиласка Центра за прихват миграната и предприхватног центра у Миратовцу да проблем миграната мора заједнички да решавају земље Балкана и земље ЕУ.

Вулин је рекао да проблем миграната исто погађа и земље чланице ЕУ и оне које нису чланице, због чега без заједничког наступа нема ни решавања тог проблема, преноси Танјуг.

"Добијамо информације да Мађарска жели да постави војску на граници ка Србији и ми сматрамо да то није добро и није решење. Иако Србија није чланица ЕУ она је део тог проблема и зато морамо да имамо јединствени наступ како би од предприступних фондава ЕУ добили конкретна средства за решавање проблема миграната", рекао је Вулин.

Поновио је да је Србији потребна конкретна финансијска помоћ ЕУ, јер имамо сваког дана све веће трошкове за смештај и исхрану миграната.

"Нама је потребно да нам ЕУ директно у буџет уплати одговарајућа финансијска средства како би могли да исплаћујемо плате додатно ангажованим тимовима лекара, гориво, храну, транспорт и остало. Понављам проблем морамо да заједнички решавати", нагласио је Вулин.

Према подацима Црвеног крста, у последња два дана прошло је око 2.000 миграната, а од јутрос је регистровано њих 400.

Према оцени министра и представника Црвеног крста, то је уобичајен број који је био пре великог таласа миграната протеклог викенда.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, такође је апеловао да помоћ међународне заједнице што пре стигне у Србију.

"Имали смо до сада велики број посета и много обећања, али је све остало само на обећањима. Надамо се да ће та обећања најзад почети да се остварују и да ћемо добити помоћ како би могли да лечимо, да обезбеђујемо храну и воду за мигранте", рекао је Станковић.

Он је оценио да је потребна помоћ и локалној самоуправи у Прешеву, пре свега комуналном предузећу које дневно очисти више тона смећа, а нема довољан број камиона.

Секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Хаљими казао је да залихе воде и хране у центру има још највише за два до три дана и апеловао на донаторе да помогну Црвеном крсту.

Иначе, мигранти који у реду чекају да добију документ за наставак путовања кажу да су задовољни третманом у Србији.

"Мало је топлије и мало дуже чекамо, али у Србији је много боље него у Македонији, јер овде добијамо храну и воду и можемо да се одморимо и да наставимо пут ка ЕУ", прича група миграната из Сирије.

Током протеклог викенда кроз Прихватни центар у Прешеву прошло је око 7.000 миграната.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 26. авг 2015, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

Kratko

"Bilo je to pre 50, 60 godina....." nije tacno.

(среда, 26. авг 2015, 16:46) - anonymous [нерегистровани]

Bilo je to pre 50, 60 godina.....

....kada su "protivnici" rezima u SFRJ, odlazili ilegalno u svet: Ameriku, Kanadu, Australiju............neki u zap. Evropu... Iz Italije su isli brodovima za Australiju i Ameriku, putovalo se 3, 4 meseca, pa i pola godine. Na brodu mnogo "migranata", a sve funkcionisalo besprekorno: kreveti za sve, kupatila, kuhinja, hrana dobra. Sve su to odlicno organizovali oni kojima je to bio interes! Tada je svet bio siromasniji nego danas, ali je bilo drugacije vreme. Zasto se danas ne moze tako organizovati, transfer / transport za Ameriku? Zasto "azilanti", koliko vidim u vestima izbegavaju da u Madjarskoj daju otiske prstiju? Mnogo toga zasto, i naravno, nema odgora, ni na jeedno pitanje.....

(среда, 26. авг 2015, 16:07) - Beli Orlovi . Com [нерегистровани]

Kako su usli ?

Ko ih je pustio u Srbiju ??? Ako se dobro secam, hrvatska i bugarska su u EU i mogli su slobodno tamo da idu.

(среда, 26. авг 2015, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

dolazi zima...duga i hladna...

pada prvi snijeg....dobro se sjecam te pjesme....
.troskovi ce se povecati a Srbija nije clanica EU I nije vodila politiku izbjeglica prema EU standardima.....
I sta sada? izvinite na iskrenosti ali Eu nije ni duzna da da pare.....dobra volja....