Читај ми!

У каменолом по казни?

Група радника "Партизанског пута" није добила новац за социјални програм јер, како тврди пословодство, радници нису повукли тужбе за неисплаћене зараде и налоге за извршење пресуда од извршитеља. Радници пак кажу да им је тражено да повуку тужбе да би добили социјални програм, али да им, и када су то урадили, новац није исплаћен. Већина њих је, верују, по казни послата у каменолом Островица код Ниша. Екипу РТС-а и раднике који су дали изјаве ван круга фирме, напао је управник каменолома.

Проблеми су почели већ на почетку снимања. Иако се на снимку види да је екипа РТС-а изван круга фирме, управник каменолома претио је екипи и радницима.

"Какав је то начин, бре, да дођете овде да снимате?! Ко вас је звао? Људи који су вас звали нек иду тамо ван капије! Хајде, ма нећу да вас видим овде, јел јасно?! Људи моји овде, не можете да снимате, схватите! Вера, ово ти је први и последњи пут да си ово урадила! Јел јасно? Јел ти јасно?", тако је гласио дочек управника "Островице" Милана Стајића.

Вера Николић је од фирме наплатила сва своја потраживања и није имала шта да обустави, али социјални програм није добила. Једна је од оних које су из Београда, где живи, послали у каменолом код Ниша, као референта за кадровске послове. Тамо је, истиче, без икаквих задужења.

"Жена која је геометар ради те послове. Ја немам шта, јер је неизводљиво овде радити тај посао зато што све иде у дирекцију. Чак и пријаве, одјаве, решења свих врста, све што је део кадровских послова ради се горе, због потписа, због свега. Превоз плаћам, аконтацију не добијам, па ви процените сами да ли је то потреба посла или нечији чист хир, иживљавање, мобинг или како год", каже Вера.

За три месеца примили су две аконтације и један превоз, а жене које раде у каменолому саме плаћају стан у 20 километара удаљеном Нишу, јер им је, кажу, фирма платила само једну кирију.

"После оваквог односа управника, који се издрао на нас, можете мислити. Знамо да смо по казни послати овде. Да ли ћемо добити социјални програм или нећемо, то ми ни не знамо, а то је једини разлог због којег смо још увек у фирми", истиче лаборант Нада Стаменов.

Радник обезбеђења Хариз Зоранић је, каже, повукао две тужбе како би добио обећани социјални програм али је, истиче, преварен јер није добио ништа.

Руководство "Партизанског пута" није желело пред камере. Од радника су тражили да се одрекну потраживања до приватизације јер су по тужбама радника, учестале пленидбе машина и опреме неопходних за рад.

У њиховом саопштењу наводи се, између осталог, да 23 радника нису добила социјални програм, јер нису потписала изјаве да обустављају наплату својих потраживања до приватизације.

Петоро радника нам је доставило изјаве суду да се одричу потраживања према матичној фирми, а да ли ће и када добити социјални програм, одлучиће надлежни органи којима су поднели тужбе.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(недеља, 23. авг 2015, 12:36) - anonymous Radojka [нерегистровани]

Bedno, jadno ....

To je slika iprilika nase privatizaije. Zasto niko ne sme da utvrdi finansijsko stanje kamenoloma u poslednjih deset godina.Rec je o drzavnoj firmi.Para nema nigde a rade u dve smene! Zar cemo tako u Evropu?

(среда, 19. авг 2015, 15:46) - anonymous [нерегистровани]

Zreli.

Pa kojiko ta "tranzicija"treba da potraje u zemlji Srbiji ,da bi "sazreli".

(среда, 19. авг 2015, 15:19) - Патриот [нерегистровани]

Директор је показао својим понашањем да су радници у праву!

Ако и сада нико не предузме нешто против оваквог директора, онда он није једини такав. Народ је хтео западну демократију, свако паметан је знао да ми нисмо још зрели за тако нешто, сада сви кукају због тога. А не само овај пример некултуре и непословности доказује да су били у праву сви који су сматрали да нисмо зрели за капитализам.

(среда, 19. авг 2015, 14:35) - nemanjic [нерегистровани]

vidi se da...

...upravnik nije sa niskog govornog podrucja,a i nislije se ne ponasaju tako prema zenama. Za njegovo ponasanje i nekulturu nemam sta da kazem,osim sto bi ja takve kao sto je on po kratkom postupku na biro,pa neka se uvazeni gospodin sam snalazi.Trebalo bi da ga je sramota sto se jadnoj zeni unosi u lice i preti.Jada jedna muska ,takvi samo znaju zenama da prete...More...

(среда, 19. авг 2015, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Опа...како се само дере

Море, како би се он брзо нашао иза решетака овде у ЕУ! Какво је то дивљачко понашање и још прети жени. А зна се да новинарској екипи не може бити забрањено да снимају. Кад не би човек имао шта да крије не би се онда тако понашао.

(среда, 19. авг 2015, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

Jad i beda

Sta drugo reci, nego: "Jad i beda" Partizanskog puta. policija i pravosudje bi trebali u roku od odmah da udju u Partizanski put i dobro ga pretresu. Odgovorni za ovaj robovlasnicki odnos prema zaposlenim, pogotovo zenama, trebalo bi takodje da dobiju otkaze i krivicno odgovaraju zbog, izmedju ostalog i mobinga. Sramota! Zar s ovakvim pristupom i ljudima mi hocemo u Evropu? Jad i beda !

(среда, 19. авг 2015, 10:31) - anonymous [нерегистровани]

Javno tužilaštvo

ove "direktore" mora da goni po službenoj dužnosti.

(среда, 19. авг 2015, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

Partizanski put...

...zaposleni,sta su docekali,,mislim da su sami krivi, jesu...trebaju i trebali su,drugacije...Partizanski put,toliko sam slusao o toj firmi,razmisljao...puteva izgradjenih koliko je i puno ih video...radnika,ono sto je ostalo,nekako,zao mi je...(kao da se sve urusilo...)

(среда, 19. авг 2015, 09:55) - anonymous [нерегистровани]

Nas nacin

Kapitalizam na nas nacin. Kaubojstina, javasluk i sve tome slicno. Sto smo hteli, to smo i zeleli.