Читај ми!

Рециклажа текстила, креативност која упошљава жене

У Ужицу отворен Центар за рециклажу текстила у оквиру којег је успостављен систем за прикупљање, прераду и дистрибуцију рециклажног текстила. Кроз овај пројекат прекограничне сарадње, који са више од 172.000 евра финансира ЕУ, посао ће добити 20 жена из Србије и Црне Горе.

У оквиру пројекта "Рециклажом текстила до одрживих решења", Удружење "Женски центар" из Ужица, уз подршку Регионалне развојне агенције, службе за запошљавање и ужичке Уметничке школе, отворило је Центар за рециклажу текстила.

Отварање радионице за израду предмета од рециклираног текстила резултат је вишегодишњег рада ужичког "Женског центра", који је промовишући креативност текстилни отпад учинио ресурсом и обезбедио упосленост жена на чијем је путу до радног ангажовања низ отежавајућих фактора - од старосне доби до стручне спреме.

"Завршила сам текстилну школу. Овај посао ми пуно значи зато што ће бити мој стални посао и јако сам срећна због тога", каже Јелена Кремић из Ужица.

"Ушла сам у овај избор од 10 жена за запошљавање и то ми много значи, и много ми је битно за моје године, колико их имам...", рекла је Драгана Гајић такође из Ужица.

Овакав вид економског оснаживања и промоције женског стваралаштва, али и бриге о животној средини, представља нови модел запошљавања код нас.

"'Женски центар' је кроз дугогодишњи напор да запосли жене из тешко запошљивих група, направио јединствен модел у Србији тако што је окупио жене које су у најбољим годинама живота са највише знања остале без посла", рекла је Рада Гујаничић, координаторка програма за економско оснаживање жена.

Упосленост тешко запошљиве категорије жена, један је од сегмената пројекта у оквиру кога је опремљен Центра, набављена опрема за израду текстилне галантерије, корпоративних поклона и пропагнадног материјала за институције.

"Хоћемо да направимо брендирани туристички производ овог подручја који ће нас одвести можда и на инострано тржиште", каже Светлана Петровић из "Женског центра".

Отварање центра, у оквиру кога су набављена и два контејнера за одлагање текстила, корак је ближе ка финализацији пројекта који подразумева и отварање радионице регенерата, сировине од рециклираног текстила која ће им, уз тренутну производњу, донети економску одрживост, али надају се, и упосленост већег броја жена.

број коментара 0 Пошаљи коментар