Поповић: CANVAS грешком сврстан међу терористе

Извршни директор београдског Центра за примењену ненасилну акцију CANVAS Срђа Поповић оценио је да је "неспоразум или грешка" то што је влада Уједињених Арапских Емирата уврстила његову организацију међу оне које сматра терористичким организацијама и групама.

Срђа Поповић је агенцији Бета рекао да је та организација упутила писмо и амбасади УАЕ у Србији управо са жељом да се кроз дијалог тај неспоразум што пре отклони. Влада УАЕ објавила је листу од 85 организација и група из целог света, које сматра терористичким и образложила да то чини због транспарентности и подизања свести у друштву о тим организацијама.

Поповић је истакао да је CANVAS од оснивања доследно посвећен изучавању и примени ненасилних метода у решавању друштвених конфликата и да су због тога још већи "изненађење и шок" што се та организација нашла на листи екстремних група које је донела влада УАЕ.

"У више од деценије дугом раду, наш Центар је постао синоним за ненасилну борбу широм света, што му је донело бројна међународна признања, награде из области људских права, као и прилику да о потенцијалу ненасилне борбе предајемо на неким од најпрестижнијих светских универзитета", навео је Поповић.

Додао је да је CANVAS за свој рад добио угледна међународна признања од, на пример, магазина Форин полиси и Светског економског форума у Давосу.

"Чак и они који су у прошлости критиковали наш рад никада нису спорили нашу потпуну посвећеност ненасиљу, толеранцији и доследну осуду сваке врсте насилног решавања проблема", рекао је Поповић.

Додао је да је CANVAS-у посебно жао што се неспоразум догодио управо са УАЕ, државом која је са Србијом, како је истакао, "у сјајним и пријатељским односима".

"Тиме је наша жеља да се овај неспоразум отклони само још искренија и јача", додао је Поповић.

Поповић је рекао и да је представнике амбасаде УАЕ у Србији позвао да посети просторије CANVAS-а у Београду и да се лично увере шта и како та организација ради и да упознају младе људе посвећене ненасилном решавању конфликата.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. нов 2014, 18:45) - anonymous [нерегистровани]

Greška?

Neće biti da je greška. Nasilni ili nenasilni teroristi mogu biti teroristi. Nešto drugo je njih nateralo da ubace CANVAS među opasne. Danas su i mediji izuzetno opasno oružje i ako bi se neki terorista dočepao medija to bi bilo potpuno nenasilno a napravilo bi veću štetu nego bilo kakve bombe.
Ne znam šta ih je navelo na taj potez ali da je tek u pitanju puka greška sigurno nije.

(понедељак, 17. нов 2014, 18:38) - R.S.K Benkovac [нерегистровани]

(Ne) nasilne metode

Vrlo interesantno,gdje god su ovi imali umjesane svoje prste (Srbija,Libija,Ukrajina..) narod jos uvjek grca,u krvi i mukama. Zanima me u koju kategoriju spadaju te metode koje oni koriste?

(понедељак, 17. нов 2014, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

PP

Nije to nikakva organizacija. To je paravan za otvoreni rad CIA.

(понедељак, 17. нов 2014, 16:23) - Goran [нерегистровани]

Ne moze bolje

Nista bolje nisu mogli da urade ovi iz UAE.
Svaka cast, ovo je bolje od svakog progona.

(понедељак, 17. нов 2014, 16:20) - Dejan [нерегистровани]

ma kakva

Crna greška? To je organizacija koja se bavi rušenjem izabranih i ne izabranih vlada. Specijalizovana na stvaranje haosa i pometnje u društvu.