Читај ми!

"Мигови" поново лете

Авиони "миг-29" војног ваздухопловства поново лете захваљујући акумулаторима које је Србији донирала Русија. У спремност и обученост пилота на аеродрому Батајница уверио се и министар одбране Братислав Гашић. Истиче да се није одустало од набавке нових авиона.

Братислав Гашић је пред полетање једног авиона "миг-29" прегледао летелицу, а након тога у ваздуху су демонстриране способности те врсте летeлица.

Због проблема са акумулаторима који су посебно значајни за безбедност, авиони "миг-29" нису летели једно време, а проблем је решен захваљујући донацији Руске Федерације.

Пилоти који дежурају у систему противваздухопловне одбране, навикнути на материјалне проблеме, наставили су с тренажним летовима чим су авиони поново оспособљени. На "мигу 29" летео је потпуковник Александар Пипоски.

"И поред несташице резервних делова и горива, некако смо увек изналазили решења да пилот, као једна од најјачих карика која постоји у том систему да не буде угрожен", истиче Пипоски.

Док су мигови три месеца били приземљени небо над Србијом штитили су ракетни системи ПВО и други авиони.

"И поред свих проблема са којима се сусреће наше ваздухопловство нисмо били ни у једном моменту без контоле ваздушног простора", напоменуо је начелник Генералштаба Војске Србије, Љубиша Диковић.

Гашић и Диковић пратили су лет тог авиона преко радарских система.

Том приликом министар Гашић је истакао да, без обзира на рестриктивно финансирање, Војска Србије успева да технику одржи на високом нивоу, чувајући безбедност и обављајући у континуитету обуку пилота.

"Дуго траје процес у коме нисмо имали материјалних средстава којим бисмо омогућили да авиони могу да полете, али тај проблем је управо решен", реко је министар одбране, нагласивши да сада један по један авион стављамо у употребу.

Гашић: Није се одустало од нових авиона

Гашић је објаснио да су акумулатори набављени на време, али да није постојала сагласност руског министарства за продужетак гаранције, уколико се акумулатори индијске компаније ставе на "мигове".

Додао је да се до донације, на којој је инсистирао руски председник, дошло током разговора министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа и делегације Министарства одбране пре десетак дана.

Гашић каже да се није одустало од куповине нових авиона за српско војно ваздухопловство, али да се претходно морају стабилизовати јавне финансије Србије. Наши пилоти већ су се у Русији опробали на авиону "миг-35".

Од двадесетак "мигова-21" колико их има српско војно ваздухопловство исправно је свега неколико, а њихови ресурси истичу 2018. године. Ресурси мигова 29 истичу 2020. године. Уколико Србија не набави нове ловачке авионе биће принуђена да плаћа некој другој земљи да штити њено небо.

број коментара 34 Пошаљи коментар
(среда, 03. сеп 2014, 13:38) - anonymous [нерегистровани]

TO JE ISTO

Mig 29 M2 je isto što i Mig 35

(среда, 03. сеп 2014, 05:13) - anonymous [нерегистровани]

Dronovi

A za sto mi ne pravimo dronove? Neke jednostavnije modele sigurno mozemo da proizvedemo.

(уторак, 02. сеп 2014, 23:07) - anonymous [нерегистровани]

Mig 29

Sve znamo o takvim avionima i zašto ne možemo da napravimo sami. Sve je moguće. Nije sve ni u parama, treba nam više hrabrosti. Razvojem takvog aviona, razvila bi se mašinska, kemiska i ostale prateće industrije. Ne planiramo da idemo na Mesec ili Mars, samo tu da vozimo iznad Srbije.

(уторак, 02. сеп 2014, 22:37) - NemanjaBG [нерегистровани]

Da pojasnim

uz nabavku novih aviona,uz njih se u paketu nabavlja i odgovarajuci PVO sistem,tj uz migove koje nasa vlada namerav a d akupi,najverovatnije dolazi i PVO sistem S300,to jednostavno ide jedno uz drugo,i tako se kompletira porudzbina,jedno bez drugog ne ide....

(уторак, 02. сеп 2014, 21:47) - MickeyM [нерегистровани]

Srecno

Neka samo lete i neka su im sa srecom novi akumulatori i neka nikada ne zaborave da budu spremni braniti nebo Srbije 

(уторак, 02. сеп 2014, 20:15) - Aleksandar [нерегистровани]

pvo

U pravu si, treba ojacati protivvazdusnu odbranu

(уторак, 02. сеп 2014, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

komentar

letu stuke letu avione.....

(уторак, 02. сеп 2014, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

S500

Pre tih aviona treba dobro razmisliti o adekvatnoj protivvazdušnoj odbrani. Ma kakve avione da mi imamo, a nemamo, stanje njihove borbene tehnike je u dubokom podrumu i besmisleno je bacati novac na takve investicije. Vreme kada je naša avijacija bila neko i nešto je odavno iza nas i svi oni koji to treba da znaj već odavno znaju i ne treba da mi sad tu glumimo neku tajanstvenost. Sobzirom na raspored snaga i situacije u regionu najpametnije je ulagati u pametnu i MOĆNU provvazdušnu odbranu !!!

(уторак, 02. сеп 2014, 19:16) - anonymous [нерегистровани]

A

Kerozin gospodine Putin.

(уторак, 02. сеп 2014, 18:51) - anonymous [нерегистровани]

bezbednost

ako neko misli da je bezbenost najvažnija da imamo nove avione ili nezna ili namerno obmanjuje narod i vodi u trošak.Prvo savez i saveznike za zajedničku bezbednost, a onda i nove avione ako se može. Nikakvi avioni ne pomažu bez ratnih saveznika i prijatelja.