Дрво мира у београдској Надбискупији

Србија има добру будућност и мислим да смо у стању да преокренемо точак историје и да направимо много тога доброг за наш народ, рекао је премијер Александар Вучић током обележавања сто година од предаје аустроугарског ултиматума Србији.

Премијер Александар Вучић и амбасадор Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер обележили су данас 100. годишњицу предаје аустроугарског ултиматума Србији тако што су посадили црвену шљиву као дрво мира у дворишту здања Надбискупије, некадашњег Посланства Аустроугарске монархије.

Премијер је тим поводом поручио да Србија нема права да се одриче прошлости и историје, али да мора да гледа у будућност и да мисли о својим потомцима.

"Србија има добру будућност и мислим да смо у стању да преокренемо точак историје и да направимо много тога доброг за наш народ", рекао је Вучић на скупу поводом обележавања 100. годишњице од предаје аустроугарског ултиматума Србији.

Премијер је предност да први набаци земљу дао аустријском амбасадору, уз шаљиву опаску: "Ви први, ви сте започели рат".

Премијер је, међутим, нагласио да садња дрвета мира симболизује мир и жељу за сарадњом и најбољим могућим односима и са онима са којима смо некада ратовали и додао да са радошћу и задовољством говори да Србија са Аустријом и Немачком има најбоље могуће односе.

Вучић је приметио да црвена шљива представља симбол српског страдања и обичаја, српски пркос и слободарски дух који ћемо увек да баштинимо.

Србија ће, уверен је, бити у стању да победи своје лоше навике и постане уређено и успешно друштво, тако да ће се потомци поносити својим прецима који су им такво друштво створили.

Вучић је навео и да се после 100 година свет променио, тако да силе победнице и поражене у Првом светском рату заједнички творе ЕУ за добробит и будућност својих грађана.

"Надам се да ћемо ми бити у ситуацији да то кажемо за сто година, а увек ћемо да баштинимо српску слободу и слободарски дух, од тога нећемо да одустанемо и увек ћемо тиме да се поносимо", рекао је Вучић.

Оценио је да је текст аустроугарског ултиматума био неприхватљив за Србију, њен понос и слободу и државност.

Према његовим речима, данашњи дан је веома важан за српску и европску историју, а овој генерацији је, оценио је, неупоредиво лакше него нашим прецима.

"Надам се да они који ће за 100 година на овом месту дан да обележавају моћи да кажу да живе у нормалној и уређеној европској земљи", рекао је Вучић.

У згради Надбискупије, некадашњег Посланства Аустроугарске монархије, у чијем дворишту је дрво засађено, изложен је оригинал дипломатске ноте, ултиматума царске и краљевске владе Аустроугарске монархије, који је 23. јула 1914. године у 18 сати уручен краљевској српској влади, министру финансија Лазару Пачуу, који је у том моменту био једини присутни члан владе у Београду.

Уз ултиматум, изложен је и одговор краљевске српске владе, који су писали премијер Никола Пашић и члан владе Стојан Протић, а који је Пашић уручио 10 минута пре истека 48-часовног ултиматума 25. јула 1914. године посланику аустроугарског Посланства Барону Гизелу.

Ово је први пут да се та два документа налазе заједно на истом месту, а оригинал одговора српске стране се чува у Бечу.

Црвена шљива која је данас посађена представља симбол посвећености миру, ненасиљу и сарадњи међу државама.

Садњи дрвета мира претходио је састанак Вучића и београдског надбискупа Станислава Хочевара којем су присуствовали и амбасадори појединих земаља учесница рата, као и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Догађају је присуствовао и министар културе Иван Тасовац.

број коментара 0 Пошаљи коментар