Гију Џокену уручена "Бела голубица"

Директору Међународног центра за мир и председнику Америчке федерације Унеско клубова Гију Џокену уручена награда "Бела голубица", коју истакнутим личностима из света додељује организација "Тесла глобал форум".

То значајно признање, установљено поводом обележавања рођендана Николе Тесле 10. јула, угледном светском активисти за мир и људска права Џокену уручио је председик Матице српске Драган Станић, на пригодној свечаности у тој најстаријој српској научној установи, с којом је и Тесла сарађивао, преноси Танјуг.

Истичући да је почаствован тиме што је добио награду која га повезује са великим научником, Џокен је нагласио да је Тесла личност коју јако воли и поштује.

"Никола Тесла за мене представља пример особе каква би сви требало да будемо и оног који брине за друга бића", изјавио је Џокен новинарима и додао да је убеђен у то да "ако пратимо дело и визију тог човека, направићемо боље место од овог света".

Директор "Тесла глобал форума" Александар Протић је напоменуо да је Џокена упознао прошле године на изложби о Тесли у Паризу и тад схватио колико је тај амерички грађанин, пореклом из Камеруна, велики активиста у промоцији Тесле, уз његово већ познато ангажовање за светски мир и људска права.

Награда "Бела голубица" уклапа се у генерални концепт, према којем се додељује онима који су на неки начин већ јавно признати у свету, рекао је Протић подсетивши да је то признање лане додељено великом научнику и нобеловцу Роберту Кларку.

Међународни скуп "Тесла глобал форум", који ће од 10. до 13. јула у Хотелу "Норцев" на Фрушкој гори окупити најбоље студенте из Србије, региона и других земаља, посвећен је, како су најавили организатори, "промишљању традиције Николе Тесле и његовог великог научног дела".

Део програма тог форума посвећен је и обележавању 100. годишњице почетка Првог светског рата.

број коментара 0 Пошаљи коментар