Читај ми!

"Испитати Шапићев докторат"

Демократска странка се придружује позиву за преиспитивање доктората функционера те странке Александра Шапића и наводи да ће сви наредни поступци и Шапића и ДС-а зависити од исхода тог преиспитивања. Шапић негира да је плагирао дисертацију, наводећи да "никада ништа нелегално и неморално није урадио". Универзитет Унион ће на седници Сената 10. јула испитати наводе о плагијату.

Демократе истичу да се придружују позиву групе аутора да Универзитет Унион покрене поступак преиспитивања дисертације и докторског звања Александра Шапића, уз пуну непристрасност и независност тог поступка, тако што ће у одлучивање о валидности доктората укључити и професоре који нису запослени на Униону, преноси Бета.

"Сви наредни поступци како Александра Шапића, тако и ДС-а, зависиће од исхода тог преиспитивања. И биће предузети без оклевања, патетике и спиновања", истиче ДС поводом анализе на сајту Пешчаника у којој група аутора наводи да је дисертација Александра Шапића плагијат.

"Не пада нам на памет ни да помислимо да је у питању 'најглупље образложење о плагијату које смо икада чули', а камоли да то изрекнемо. Не пада нам на памет да рушимо сајт Пешаника", наводе демократе.

Шапић каже да никада ништа нелегално и неморално није урадио, па тако ни плагирао докторску дисертацију.

"Ноторне чињенице су да никада ништа нелегално и неморално нисам урадио кроз читаву своју животну каријеру, била она спортска, школска, универзитетска или политичка, тако ни плагирао, како кажу аутори Пешчаника 'дрско', своју докторску дисертацију", навео је Шапић у писаној изјави достављеној агенцији Бета.

Функционер демократа је истакао да не зна и не жели да улази у мотиве "групе аутора" сајта Пешчаник који су текстом о његовом докторату покушали да, како је оценио, направе "стрељачки вод за моралну ликвидацију Александра Шапића".

"Ако је грех то што сам заиста учинио, а то је да сам у свом раду користио делове из књиге 'Selling and sales menagement', а ненамерно пропустио да наведем извор, ту грешку могу да признам и за њу да се извиним стручној и свакој другој јавности", нагласио је Шапић.

Како је рекао, све остало што му се спочитава је толико "злонамерно, острашћено и неистинито" да не жели да учествује у било каквој другој дискусији.

Реаговао је и покрет "Доста је било" затраживши од Шапића да одмах поднесе оставку на место председника општине Нови Београд због сумње да је плагирао докторску дисертацију и тимчином дискредитовао себе као носиоца јавне функције.  

Група аутора је на сајту Пешчаника, након докторских дисертација министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и бившег ректора Универзитета Мегатренд Миће Јовановића, анализирала и научни рад Александра Шапића, тврдећи да је то "један је од најстрашнијих примера плагијата које су имали прилике да виде".

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 06. јул 2014, 04:21) - anonymous [нерегистровани]

Sta bi bilo - kad bi bilo?

Zasto se ne formira radna grupa da preispita sve doktorate u Srbiji? Pa nema njih 2 miliona a obzirom da je svaki drugi plagijat mislim da bi rezultati bili i vise nego dobri.

(недеља, 06. јул 2014, 00:59) - anonymous [нерегистровани]

Plagijat

Proverio sam upravo navod Peščanika o prepisivanju strana 91-95 ovog ''doktorata'' iz članka izvesnog Draškovića. I zaprepastio sam se - sve je istina, od a do š prepisano bez navođenja izvora! Jedino je ijekavski original ovog članka prepravio na ekavski. Ovo je bruka i sramota za Srbiju, ako ne bude kažnjen zbog ovoga dotakli smo dno dna!
Osim toga, na Kobsonu se lako može proveriti da Šapić nema objavljen nijedan naučni rad u časopisima sa SCI liste, a to je uslov za odbranu doktorata.
(Rajko, 5. jul 2014 21:36)

(субота, 05. јул 2014, 22:47) - Mica Bor [нерегистровани]

Dr. mr.itd.

Koliko li je tek ispita polozeno na "puskicu","bubicu" i ostalu savremenu tehniku ?Posteno zaradjene diplome se ovde nedovoljno cene.

(субота, 05. јул 2014, 20:36) - anonymous [нерегистровани]

?

Od drvata ne vidi se suma.Uvatili se za par doktorata ,a u Srbiji svako drugo selo ima istureno odeljenje nekog fakulteta i stancuju li stancuju diplome.

(субота, 05. јул 2014, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

Tu bi trebalo

mnoooge preispitati.

(субота, 05. јул 2014, 19:56) - anonymous [нерегистровани]

Nije Sapic kriv

Kvalitet disertacije u mnogo manjoj meri zavisi od samog doktoranta od onoga ko vodi disertaciju, tj. mentora. Ako mentor nesto pusti da prodje, onda ovaj drugi smatra da je to u redu. Nas problem je sto profesori univerziteta sami ne znaju kako treba da izgleda naucni rad. A to je sve produkt toga sto smo unistili sve kriterijume tako sto smo napravili negativnu selekciju, tj. najbolje oterali sa univerziteta a pustili nepismene da se sire.

(субота, 05. јул 2014, 19:37) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Definicija plagijata je toliko siroka

a recnik ogranicen. Jedini nacin da ne "plagirate" je da smislite svoj jezik ili bar novu naucnu disciplinu. Da li ce plagijat biti pronadjen ili ne, zavisi od dobronamernosti onoga ko disertaciju cita. Savrseno oruzje za politicki obracun. Niko ne pominje kvalitet rada i sta on donosi nauci.

(субота, 05. јул 2014, 18:40) - Boban Subotic [нерегистровани]

Kao da i do sada nismo znali

Kakvi su `doktori` Sapic, Stefanovic i njima slicni?

(субота, 05. јул 2014, 16:51) - milena [нерегистровани]

greh

Pa naravno da je greh ako si koristio literaturu i nisi je naveo, i to ozbiljan greh. Mozda nije u nekoj drugoj zivotnoj oblasti, ali u nauci jeste.Tacka. Sve receno. Nema dilema.

(субота, 05. јул 2014, 16:29) - Чича из Шумадије [нерегистровани]

Колико тога има

Ово прелази у досаду, чини се у врху власти има доста ствари да се испита везано за школовање...
Нема дана да нека нова афера не избије, медији нас убијају са дипломама, докторатима... много је то тема за народне масе... да основ сумњи да је то џунгла у врху власти.