Читај ми!

Стиже додатна помоћ из иностранства

Додатну помоћ Србији данас су упутили Црна Гора, Македонија, Хрватска, Словенија, Русија, Белорусија, Азербејџан, Јапан. Стигао је и један приватни авион из Мађарске. Из Италије стижу чамци и новчана помоћ. Помоћ стиже и из Немачке и Аустрије.

Током суботе и у прве сате недељног јутра Русија, Македонија и Црна Гора шаљу помоћ у Србију. 

Русија је јутрос послала у Србију још један авион с хуманитарном помоћи, становништву угроженом поплавама, рекао је портпарол руског Министарства за ванредне ситуације Александар Дробишевски.

Авион ИЛ-76, руског Министарства за ванредне ситуације, са 29 тона хуманитарне помоћи, полетео је јутрос из Москве за Ниш. У авиону се налази пет пумпи за воду, две преносне станице за снабдевање струјом, десет чамаца, 3.200 ћебади, храна и основни хигијенски производи.

Македонска влада одлучила је у суботу да упути 75 специјалаца за спасавање у води, као помоћ Србији и БиХ у борби против поплава.

У првој интервентној фази македонска влада ће послати у Србију и БиХ и 45 пумпи за испумпавање воде, 35 агрегата, девет чамаца, 3.000 ћебади и лекове.

Из Македоније фирма ДТП "Пелистери" из Скопља послала је два камиона са 46 тона воде за пиће, а власник ПФКС Експорт-импорт послао је 200 килограма средстава за дезинфекцију.

У Србију је кренуо конвој са седам специјализованих црногорских јединица и опремом које ће се ставити на располагање Кризном штабу Владе Србије, а Црна Гора је ставила на располагање два хеликоптера у случају потребе, саопштила је Амбасада Републике Србије у Подгорици.

Из Колашина су ове ноћи стигла два камиона са водом, а из Берана 10 припадника ватрогасно-спасилачке јединице са комби возилом, чамцем и теретним возилом са прехрамбеним артиклима.

Словеначка влада упутила је у Србију додатну помоћ у борби са поплавама у виду четири јединице са чамцима за спасавање на води, а у току дана биће на располагању и специјални војни хеликоптер, рекао је Танјугу амбасадор те земље у Београду Франц Бут.

Према његовим речима, јединице за спасавање на води требало би да стигну у Србију данас до 18 сати и биће одмах усмерене ка областима око Обреновца и дуж Саве.

Хрватска је у помоћ поплављеним подручјима Србије данас упутила припаднике ватрогасне и јединице цивилне заштите. О томе је данас одлуку на телефонској седници донела хрватска Влада, пренела је Хина.

У Србију су упућене Државна интервентна јединица цивилне заштите Државне управе за заштиту и спасавање (ДУЗС) од пет припадника, два возила и два чамца и додатна опрема и Државна ватрогасна интервентна јединица ДУЗС од 10 припадника и 3 возила, саопштено је из хрватске Владе.

По наређењу председника Белорусије Александра Лукашенка, летом преко Украјине и Румуније, у Србију стижу два хеликоптера МИ-8 са по шест спасилаца и три моторна чамца, рекао је Танјугу саветник председника Србије Марко Ђурић.

Ђурић је додао да ће из Белорусије у понедељак у Србију слетети транспортни авион ИЛ-76 са четири агрегата од 100 киловати, 20 генератора, 30 пумпи, 20 шатора за по 20 људи, 5.000 ћебади и 20.000 месних конзерви.

Иначе, Ђурић је прошле ноћи са припадницима Војске Србије и припадницима Безбедносне агенције из Београда постављао џакове у фабрици минералних ђубрива "Зорка еликсир" у Шапцу, која се налази уз сам савески насип.

У помоћ Хеликоптерској јединици МУП-а Србије, пристигао је приватни хеликоптер из Мађарске, који је већ на терену, на евакуацији угроженог становиштва Обреновца. Хеликоптером управљају српски и мађарски пилот, због бољег познавања терена.

Европска комисија сутра шаље у Србију тим за процену штете од непогода које су захватиле већи део земље, док се велики број европских држава прикључио помоћи у људству и техничкој опреми.

Влада Јапана донела је одлуку да Србији обезбеди средства за хитну употребу у вредности од 10 милиона јапанских јена, што је приближно вредности 100.000 америчких долара, саопштила је Амбасада Јапана у Београду.

Из Италије ће стићи чамци за спасавање и 200.000 евра хуманитарне помоћи, саопштила је италијанска амбасада у Београду.

Чамци ће бити допремљени у Србију авионом хуманитарног светског програма за храну, летом из Бриндизија, док ће помоћ од 200.000 евра бити уплаћена на рачун Црвеног крста Србије, који ће потом набавити најнеопходније артикле за угрожене.

Власти Азербејџана и компанија "Азвирт Огранак", упутиле су хуманитарну помоћ настрадалима од поплава у Србији, саопштила је амбасада те земље у Београду.

"Узимајући у обзир односе стратешког партнерства између Азербејџана и Србије, амбасада Републике Азербејџан у Републици Србији и азербејџанска компанија 'Азвирт Огранак', која своју делатност обавља у Србији, пружили су хуманитарну помоћ настрадалим људима од поплава у братској Србији, наводи се у саопштењу амбасаде.

Из Немачке је у суботу увече стигло 15 спасилаца са пет камиона опреме, саопштило је Министарство унутрашњих послова, док је из Беча кренуло три камиона са одећом, обућом, опремом за бебе, средствима за хигијену.

Група од 57 спасилаца из Ватрогасно-спасилачке бригаде Аустрије - Салцбург, стигла је на гранични прелаз Батровци, саопштио је МУП.

У саопштењу бироа за сарадњу с медијима МУП-а наводи се да су они стигли са 17 камиона опреме и шест чамаца.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 18. мај 2014, 01:29) - anonymous [нерегистровани]

sad se vide prijateli

143400 Denes ne bev na kafe, donirav, 100 denari nekumu sega mnogu mu znacat, BIDETE HUMANI, DONIRAJTE

(недеља, 18. мај 2014, 00:13) - anonymous [нерегистровани]

so vas sme !!!

Gospod da vi pomozi na site ....!!!

(субота, 17. мај 2014, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

hvala

svima
Bog Vas blagoslovio

(субота, 17. мај 2014, 17:17) - Bugarin [нерегистровани]

mi smo s vama

Svet e s vama braca Srbi, mora da izdarjite