Читај ми!

Милунка Савић, исправљање неправде

Након четрдесет година, посмртни остаци хероине Великог рата Милунке Савић биће пренети у Алеју великана на Новом гробљу у Београду. Још за живота је била поређена са Јованком Орлеанком и најодликованија је жена у свету, рекао је начелник Војног музеја Иван Мијатовић за РТС. Пренос комеморације на Другом програму РТС-а.

Посмртни остаци Милунке Савић, хероине из балканских ратова и Првог светског рата која се борила у српској војсци, биће пренети у недељу у Алеју великана на београдском Новом гробљу.

Потпуковник Иван Мијатовић, начелник Војног музеја, каже да је Милунка српска "хероина која је за живота поређена са Јованком Орлеанком".

"Међутим, морало је да прође 40 година од њене смрти да бисмо сутра, на један свечани начин испратили њене посмртне остатке тамо где је заиста и заслужила, у Алеју великана на Новом гробљу", рекао је Мијатовић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Милунка Савић је носилац Карађорђеве звезде с мачевима, али и француске Легије части 4. и 5. степена.

"Милунка Савић не само да је пуно одликована, она је и најодликованија жена, према нашим сазнањима, у свету. Носилац је и Обилићеве медаље за храброст, а француски орден легије части, француски ратни крст, говори да је она била цењена као војник", истакао је Мијатовић.

"Ушла је и у ред Витезова легије части и то довољно говори о значају", каже Мијатовић и наглашава да сваки војник који на својим грудима носи једно од таквих одликовања, може са поносом да каже да је то заслужио у рату.

Мијатовић је рекао и да ће време показати зашто Милунка није пре 40 година сахрањена у Алеји великана.

"Сутра, на иницијативу Историјског музеја Србије, и уз помоћ потомака Милунке Савић и уз помоћ Града Београда, Градског завода за заштиту споменика културе, СПЦ, Министарства одбране, и под покровитељством председника Србије, посмртни остаци биће однети тамо где је заслужила", закључио је Мијатовић.

Милунка Савић рођена је крајем 19. века у селу Копривница, недалеко од Рашке. Учествовала је у балканским ратовима под именом Милун Савић. Шишала се и повијала груди како се не би открило да је жена. Милункина "тајна" откривена је пошто је у Брегалничкој бици (1913) рањена у груди.

У Првом светском рату била је део чувеног "Гвозденог пука", најелитнијег Другог пука српске војске "Књаз Михаило".

У јесен 1915. године Милунка је, у Македонији, тешко рањена у главу и тако повређена повлачила се преко Албаније. После неколико месеци опоравка вратила се на Солунски фронт где је учествовала у биткама које српска војска води на лето и јесен 1916. године.

После рата, хероина Великог рата радила је у Босни и Херцеговини као куварица, болничарка, прегледачица у фабрици војних униформи. Тада се удала за Вељка Глигоровића, са којим је добила кћерку Милену, али је убрзо усвојила још три ћерке: Вишњу, Радмилу и Зорку.

Међутим, брак је кратко трајао, тако да Милунка сама подигла четири ћерке. После ургенција сабораца, 1929. године се запослила као чистачица у Хипотекарној банци у Београду, где је провела највећи део радног века.

Умрла је 5. окотобра 1973. године. Сахрањена је у породичном гробу на Новом гробљу.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. мар 2014, 01:16) - anonymous [нерегистровани]

O Milunki

Kazu da je ponekad govorila idem da vidim mog druga Sarla.Dugo ga nisam videla.I otisla bi u Pariz..A njen drug Sarl koji bi joj se svaki put obradovao,bio je General Sarl De Gol predsednik Francuske Republike.

(уторак, 26. нов 2013, 18:12) - šapčanka [нерегистровани]

herojina celog sveta

To je borac koji je branio svoju otadžbinu hrabro i sa ponosom. Svaka joj čast.Milunka volimo te

(понедељак, 11. нов 2013, 00:56) - Sofos [нерегистровани]

Srbijo, budi ponosna!

Nakon toliko decenija biološkog, kulturološkog i ideološkog razaranja, Srbija polako staje na noge. Setiće se Srbija svih svojih slavnih predaka koji krase njeno ime i koji su njen ponos. Živela nam prelepa Srbija i Predsednik Nikolić!

(понедељак, 11. нов 2013, 00:39) - anonymous [нерегистровани]

Mi imamo falinku

Komunisti su izmišljali i priznavali samo svoje zasluge. Bilo je to više nego prepotentno i bezobzirno. Pre njih ničega nije bilo što je vredno pomena. Međutim, i oni pre komunista, između dva rata, nisu se pokazali ništa bolje, kada je Milunka u pitanju, pa i šire.

(недеља, 10. нов 2013, 14:30) - anonymous [нерегистровани]

istina

tesko mi je da ovo priznam...Zavrsila sam gimnaziju drustveno-jezicki smer i prvi put cujem za Milunku... Ratovi su se kao gradivo preskakali...

(недеља, 10. нов 2013, 12:10) - anonymous [нерегистровани]

zlica

Lepo zbore nasi stari "Daj coveku dok je ziv kad umre vise mu nista ne treba"

(недеља, 10. нов 2013, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

Po zasluzi

Da su narod i drzava kako treba, Milunki Savic bi podigli spomenik usred prestonice dostojan njenog nevidjenog herojskog dela.

(недеља, 10. нов 2013, 10:47) - Заслуге према времену! [нерегистровани]

Данас се сви отимају...

за националну пензију,а она је добила посао као чистачица!

(недеља, 10. нов 2013, 10:31) - Srpko Uzicki [нерегистровани]

Milunka Savic

- "Gore od nepravde je zakasnela pravda"!
- Da li se Srbi potomci solunaca danas stide zbog svega sto pocinismo svojim precima u ime jedne ideologije i jednog Diktatora?
- Njega smo sahranili kao faraona za nju nismo ni udostojili! Vostani Serbije!!
- Samo zbog toga ova divna zena nije do sada pocivala tamo gde je trebala!
- Neka joj je vecna slava i Bog neka joj dusu prosti a nama nase grehe natete njoj.
- Ona je bila saborac i mog Djeda koji srecom prezive golgaotu, ali nije 1945 i komuniste!
- Hvala Bogu Milunka je vecna a ideologija je na smmetlistu istorije!

(недеља, 10. нов 2013, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

Zakasnela pravda

Zakasnela pravda je losa ili nikakva pravda.
U drzavi Srbiji vecito nesto kasni.