Радиоактивно ђубриво на њивама?

Вештачко ђубриво које је увезено од 2009. до 2011. имало је три пута већи ниво радиоактивности од дозвољеног. Ђубриво је највероватније завршило на њивама, а последице ће се тек утврдити. Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења мимо закона издавала мишљење за увоз таквог ђубрива, кажу у надлежном министарству.

У последње две године у Србију је увезено вештачко ђубриво чији је ниво радиоактивности већи од дозвољеног. То је, како наводи Министарство енергетике, било могуће јер је Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења мимо закона издавала мишљење за увоз таквог ђубрива.

Спорнија је количина увезена од 2009. до 2011. када је ниво радиоактивности тог ђубрива био три пута већи од дозвољеног. Ђубриво је највероватније завршило на њивама, а последице ће се тек утврдити.

Од 2011. до 2013. у Србију је стигло 140.000 тона ђубрива. У Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења не желе да коментаришу одлуку претходног руководства, којом је дозвољен увоз. Ипак, на ниво радиоактивности не гледају исто као Министарство енергетике.

Директор Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења Слађан Велинов каже да не постоји опасност по здравље људи.

"За сва увезена ђубрива од момента доношења правилника урађено је мерење радиоактивности и процена ризика. Процена ризика показала је да не постоји опасност по здравље људи и по животну средину", рекао је Велинов.

Ксенија Хајдуковић из Министарства енергетике каже да је Агенција за тај период давала мишљење које је било мимо закона.

"Утврђено је да је у периоду од новембра 2011. до марта 2013. Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења издавала мишљења за увоз вештачког ђубрива и сировине за производњу вештачког ђубрива, са повећаним количинама радионуклеида, наравно, мимо закона", рекла је Хајдуковић.

Ни пре 2011. није било боље. Министарство пољопривреде је 2009. године донело правилник којим је у минералном ђубриву утростручена горња граница радиоактивних материјала, са три хиљаде на 10.000 бекерела.

Увезено је готово три милиона килограма таквог ђубрива. Претпоставља се да је већ на њивама.

Влада Удовичић са Института за физику објашњава да је изузетно опасно ако има десет хиљада бекерела радиоактивних материја у вештачким ђубривима.

"Права евиденција нема информације о ђубриву и концентрацијама урана које су расуте по нашим њивама", рекао је Удовичић.

У Министарству пољопривреде не знају да ли је спорно ђубриво завршило у ланцу исхране. Кажу да су увезене компоненте за ђубриво, чије се дејство ублажава када се помешају са осталим састојцима. Стручњаци не мисле тако.

Уранија Кузмидис Лубурић из Нуклеарних објеката Србије каже да штета није велика, али и да ће у ланцу исхране на крају та повећана доза ипак бити гора него да је нема.

Сва сазнања о овим случајевима, Министарство енергетике проследило је полицији. Наложен је надзор над Агенцијом за заштиту од јонизујућег зрачења, која је припремила нови Правилник за уређење те области.

Иначе, против некадашњег министра пољопривреде Саше Драгина поднета је кривична пријава. Сумња се да је 2009. учествовао у доношењу правилника којим је повећана горња граница радиоактивне контаминације у неорганском ђубриву.

број коментара 28 Пошаљи коментар
(субота, 02. нов 2013, 22:32) - anonymous [нерегистровани]

Kiri


Dok je bilo Dusana i njegovog Zakonika bilo je i carevine.Posle njegove smrti raspade se carevina.Drzava ne pociva na topuzu nego na redu, radu i zakinima. Bio je lekovit taj dusanov Zakonik?

(субота, 02. нов 2013, 22:21) - Srbin [нерегистровани]

Srbija

Ko je odgovoran odmah u zatvor.
Ovi nas bre unistise.Pa najveci neprijatelji smo sami sebi.
Sami sebe trujemo
Zasto zato sto se neko napravio pametan da uzme pare a dan potruje.
Ko je odgovoran na sud odmah pa u zatvor.

(субота, 02. нов 2013, 22:00) - anonymous [нерегистровани]

Kiri


Dali mi znamo uopste ko su nasi neprijatelji?
Da li verujete da sva zla ovog sveta koja nam se desavaju dolaze spolja? Prst na celo.

(субота, 02. нов 2013, 19:59) - Radijacija - toje moj svet! [нерегистровани]

Istine radi!?


1. Skandalozno je pre svega da nenadležno ministarstvo za oblast zaštite od jonizujućeg zračenja - Ministarstvo poljoprivrede, donosi pravilnik po kome je sadržaj ekstremno dugoživećeg radionuklida prirodnog porekla URANA-238, koji po radiotoksičnosti spada u prvu grupu radionuklida visoke radiotoksičnosti, po kome je granična vrednost koncentracije ovog radionuklida 10.000 Bg/kg, a po preporukama Međunarodne Agencije za Atomsku Energiju granica izuzeća je 1000 Bq/kg!?

2.
Skandalozno je da je uvežena krajnje ''prljava'' osnovna sirovina monoamonijum fosfata po Pravilniku čiji je bio vek trajanja oko dva meseca!?
Ovo đubrivo, osnovna sirovina fosfat, je poreklom iz Severne Afrike!

3. Skandalozno je da Ministarstvo poljoprivrede daje zeleni signal za uvoz fosfatnih đubriva koje niko normalan ne uvozi a stavlja crveni signal istoj vrsti sirovine poreklom iz RUSIJE u kojojoj je specifična radioaktivnost URANA-238 ispod 50 Bq/kg!?

4. Skandalozno je da iza uvoza ''prljavih'' fosfatnih đubriva stoji Agencija za za zaštititu od jonizujućih zračenja, koja je svojim Pravilnicima, Odlukama nanela neizmernu štetu ovoj oblasti, njenom ugledu, mestu i ulozi koje treba da ima na sceni zemlje Srbije!

5. Ipak, zašto ne reći da poslednjih godina oko 90% fosfatnih đubriva uvozi se iz RUSIJE, koje u pogledu radioaktivnosi je ekstremno visokog kvaliteta sa sadržaj prirodnog urana oko 40-70 Bq/kg!

Ali biznis je opasna stvar, uvoznik ne bira sredstva da uveze ono što je jeftinije, njega ne interesuje radioekologije, dugoročne posledice, radiokontaminacija...

(субота, 02. нов 2013, 18:55) - anonymous [нерегистровани]

kontrola??

sledece godine bice problema sa izvozom zita ako je djubrivo upotrebljeno,ali nece se baciti mi cemo to pojesti.

(субота, 02. нов 2013, 18:53) - Tosa [нерегистровани]

Kukavice

Ovo nije uopste izuzetak da se nase njive posipaju radioaktivnom djubivima. Pitajte strucnjake koji iz straha godinama cute o tome.

(субота, 02. нов 2013, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

eto

niada nam to nije ni bilo potrebno ali eto nama mnogo znaci ta tona vise nego kvalitet

(субота, 02. нов 2013, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

Stete bez granica!

Lepo bogami!Uvek nesto negativnog novog koje pogadja zdravlje stanovnistva!Ne samo sto je djubre radioaktivno nego priliko jakih kisa i snegova oava prekomerna radijacija zavrsit ce u podzemnim vodama a to znaci i u pitkoj vodi!Nisam razumeo odakle je djubre uvezeno dali iz Kine ili Ukrajine!Boze sacuvaj da bih iz tih zemalja ista covek smeo uvoziti za upotrebu!Np Te drzave iz kojih mi uvozimo u Srbiji ih nazivaju prijateljima Srbije itd!Kao da oni nisu znali sta izvoze!Glavno je njima da se rese svog opasnog odpada!

(субота, 02. нов 2013, 16:35) - anonymous [нерегистровани]

Kasno se setili!

Kao što se sudi za ljudima odgovornim za uvoz radioaktivnog djubriva, tako bi trebalo odmah da se sudi i sadašnjem ministru i članovima skupštine za dozvolu uvoza i korišćenja hrane sa GMO, a i retrogradno nekadašnjoj ministarki Dulić.

(субота, 02. нов 2013, 16:30) - Братислав [нерегистровани]

Јел?

А ја се питам зашто сви око мене оболеше од рака. Изгурајте ово до краја!!!