Читај ми!

Милунка Савић, хероина Великог рата

Пре 40 година умрла је Милунка Савић, добитница највише одликовања међу женама учесницама Првог светског рата. Учешће жена бораца у српској војсци било је револуционарно, па пут до признања није био лак. Милунка Савић бранила је отаџбину и у балканским ратовима представљајући се као мушкарац. После рата, посветила се улози мајке и хранитељице, а ишколовала је више од 30 деце.

Жена која је обележила Велики рат, Милунка Савић, умрла је пре 40 година. Носилац је војне златне Карађорђеве звезде са мачевима, златне медаље за храборост "Милош Обилић", Легије части IV степена, Легије части V степена, француског Ратног крста и споменица (Албанска споменица и споменица Солунског фронта 1915-1965).

Рођена је крајем 19. века у селу Копривница, недалеко од Рашке. Учествовала је у балканским ратовима под именом Милун Савић. Шишала се и повијала груди како се не би открило да је жена. Милункина "тајна" откривена је пошто је у Брегалничкој бици (1913) рањена у груди.

Ипак, због храбрости коју је показала у борби рат је завршила са чином каплара српске војске.

У Првом светском рату била је део чувеног "Гвозденог пука", најелитнијег Другог пука српске војске "Књаз Михаило". За показано јунаштво у Колубарској бици одликована је златном медаљом за храброст "Милош Обилић". Милунка је преживела и велику аустроугарску и бугарску офанзиву и повлачење преко Албаније.

У јесен 1915. године Милунка је, у Македонији, тешко рањена у главу и тако повређена повлачила се преко Албаније. После неколико месеци опоравка вратила се на Солунски фронт где је учествовала у биткама које српска војска води на лето и јесен 1916. године.

Милунка Савић је показала велику храброст у борбама - заробила је 23 бугарска војника, помагала у достављању муниције, истакла се у бомбашким нападима.

Престолонаследник Александар Карађорђевић одликовао ју је 1917. године војничком златном Карађорђевом звездом са мачевима, убрзо затим добија и одликовање француске војске - Легију части V степена, а касније и француки Ратни крст и официрску Легију части. 

Одликована и храбара жена борац изазивала је дивљење савезничких војника који у својим редовима нису имали жене борце. Појава жена бораца у српској војсци била је  револуционарна. Поред Милунке, било је још двадесетак жена у нашој војсци.

После рата, хероина Великог рата радила је у Босни и Херцеговини као куварица, болничарка, прегледачица у фабрици војних униформи. Тада се удала за Вељка Глигоровића, са којим је добила кћерку Милену, али је убрзо усвојила још три ћерке: Вишњу, Радмилу и Зорку.

Међутим, брак је кратко трајао, тако да Милунка сама подигла четири ћерке. После ургенција  сабораца, 1929. године се запослила као чистачица у Хипотекарној банци у Београду, где је провела највећи део радног века.

После Другог светског рата, Милунка Савић радила је и као чистачица у београдским кафанама. Хуманост је показала и тако што је ишколовала још око 30 деце.

Умрла је 5. окотбра 1973. године. Иако је у медијима (читуљи у новинама) првобитно било најављено да ће Милунка Савић бити сахрањена у Алеји великана, то се није догодило. Сахрањена је у породичном гробу на Новом гробљу.

Ниједан историчар није написао њену биографију, нема је у музејима, а ретко се спомиње и у уџбеницима из историје.

број коментара 32 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. окт 2017, 14:16) - anonymous [нерегистровани]

Lepo

Drago mi je da je o Milunki napravljena ova emisija.Saznala sam da su postojale i druge zene koje su ucestvovale u ratu,a nisam znala nista o njima.No, najveci utisak je na mene ostavilo saznanje da je ipak vracena 2014. godine u Aleju velikana.Zasluzeno!A nas bivsi Predsednik, da nije nista vise uradio, za mene je ovo dovoljno, jer je pisalo na kraju filma da je na njegovo insistiranje to uradjeno.Za mene od njega -dovoljno.

(субота, 09. нов 2013, 21:23) - Tea Petrović [нерегистровани]

Svaka čast Milunka

Šta Vam to znači ima i drugih žena čije je junaštvo trajalo duže. Evo ja prva nisam znala i sramota me je, ali kako i da znam kada se o njoj nije ni učilo a ni pisao a trebalo je to činiti. Ponosna sam jer je Srbij imala takvu ženu, ženu koja ima najviše odlikovanja od svih žena na svetu. Svaka čast! Pa, to treba na sva zvona objaviti.

(уторак, 08. окт 2013, 12:51) - Masa [нерегистровани]

srpska zena

Svaka cast Milunki Savic,o njenoj hrabrosti je bezpredmetno raspravljati ali je tuzno,bar meni uvek kada vidim koliko se nisu a negde jos uvek ne cene zenska deca.Nju je zrtvovao otac da spase sina jedinca i kukavicu,da ju je voleo spprecio bi njen odlazk u rat.Ona je simbol muskog licemerja i zato je posle tako prosla.

(уторак, 08. окт 2013, 04:59) - Vidojko Aleksic [нерегистровани]

Srpska Jovanka Orleanka

Sa ponosom sam gledao dokumentarni film o Milunki Savic.Ona je heroj Srpskog naroda I takvu je treba ovekoveciti u Srpskoj istoriji.Borila se rame uz rame sa mojim dedom Mihailom Aleksicem, koji je takodje odlikovan Karadjordjevom zvezdom za ucesce u balkanskim ratovima.Neka ti je vecna slava draga nasa Milunka.

(субота, 21. сеп 2013, 08:57) - škola [нерегистровани]

zahvalnost

Jedna skola se potrudila da ispravi nepravdu. 

(петак, 20. сеп 2013, 07:17) - anonymous [нерегистровани]

Има и других

Неоспорно даје треба памтити, али прододати тој врсти жена и оне друге, чије је јунаштво трајало мало дуже него Милункино. Без омаловажавања било које српкиње из ратова. Било је, и ратова и храбрих Српкињаније није да није. Треба ваљда и памтити други рат, у ком су жене са имениом и презименом ратовале, целе четири године.

(петак, 20. сеп 2013, 05:56) - Dusan [нерегистровани]

Ima je u muzejima

Nije tačno da je nema u muzejima. U Vojnom muzeju na Kalemegdanu je njena slika pored slike Jelene Šaulić.

(петак, 20. сеп 2013, 00:48) - anonymous [нерегистровани]

Јунакиња

Она је Српкиња, и прави узор свим женама које за свој род знају!

(четвртак, 19. сеп 2013, 21:48) - ][ [нерегистровани]

][

Враћање на Смисао је што се ова Жена слави и спомиње.
_________
Вечна нека јој је Слава и Хвала!
___________
Нека Њена Човечност и Родољубље усмеравају и обликују Наше Друштво.

(четвртак, 19. сеп 2013, 20:45) - Ivana [нерегистровани]

Kakva heroina!

Kakva divna zena i tokom i nakon rata!! Milunka Savic je postala moja heroina jos kada sam ucila o njoj u Osnovnoj skoli!