Опасност од лекова са црног тржишта

Све више лекова који се на пијацама, преко огласа или интернета продају на црно. Директор Агенције за лекове и медицинска средства Саша Јаћовић каже за РТС да постоји опасност да се таквим леком у организам унесе нека токсична супстанца. Према подацима СЗО, сваки десети лек фалсификат.

Лекови за срце, плућа, препарати за јачање имунитета, за потенцију и мршављење - део су палете медикамената који се продају на црно. Огласи, пијачне и интернет тезге све су чешћа места на којима грађани долазе до њих.

Директор Агенције за лекове и медицинска средства Саша Јаћовић каже да ако се такви лекови набављају преко илегалних ланаца дистрибуције, прва опасност је да пацијент унесе у организам неку токсичну супстанцу.

Јаћовић истиче да је било је случајева креде и праха, додајући да ако и постоји активна супстанца она постоји у смањеној концентрацији. На тај начин заварава и терапеута и пацијента, каже за РТС Јаћовић.

Како је недавно рекао, сваки десети лек на домаћем тржишту фалсификат.

Према његовим речима, то су показале референтне институције у свету, пре свега Светска здравствена организација.

СЗО има податке да је то тај однос. То се искључиво односи на ширу употребу лекова, а не на легалну дистрибуцију. Када је легална дистрибуција у питању, ту нема таквих проблема, објашњава Јаћовић.

Истиче да Агенција, како би спречила злоупотребе, интензивно сарађује са надлежним институцијама - инспекцијом Министарства здравља, царином, тужилаштвом. "У оквиру Агенције постоји пи-ар служба која ради свој посао адекватно, где апелујемо на све грађане да не користе те фалсификоване лекове", наводи Јаћовић.

Саша Јаћовић каже да у оквиру Агенције постоји Национална лабораторија која поред других задатака утврђује, по тачно дефинисаној процедури, да ли је неки лек фалсификат.

"Процедуре трају у зависности од узорка, али ми на основу тога издајемо решење и упутство надлежнима да ли се ради о фалсификату", наводи Јаћовић.

На питање зашто се приликом регистрације медикамената пробијају законски рокови од 210 дана, Јаћовић каже да је квалитет на првом месту, па у појединим случајевима процедура траје дуже. "Наши експерти детаљно обрађују ту документацију", додаје Јаћовић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. сеп 2013, 07:55) - anonymous [нерегистровани]

Garancija kvaliteta

Ne dajte da se ugase državne apoteke !

(среда, 04. сеп 2013, 17:50) - anonymous [нерегистровани]

za ministra

Mi proizvodimo u Galenici lek Farin koga kod nas na severu Vojvodine nema ni u jednoj apoteci, a neophodan je bolesnicima koji boluju od tromboze. Mi smo prisiljeni na crno trziste a vi se i dalje cudite i pitajte zasto. Pitam ministra i odgovorne u drzavi kada ce se lekovi kojih nemamo u apoteci a bez njih ne mozemo konacno naci u legalnoj prodaji.

(среда, 04. сеп 2013, 12:49) - anonimus [нерегистровани]

Trovanje dozvoljeno samo van apoteke!

Treba ukinuti sve komplikovane procedure za dobijanje lekova, da ih ima regularno, sa kontrolom porekla, u svim apotekama po razumnim cenama i onda neće biti prodaje po buvljacima. S jedne strane za najblaži antibiotik ili sedativ morate kod lekara po recept, a sa druge strane otrova raznih sorti ima u slobodnoj prodaji svuda! Ispada da se neko sekira da se ne trujemo lekovima, a ako se trujemo pesticidom, herbicidom, esencijom ili alkoholom, to nema veze. Jesmo smešna zemlja.

(среда, 04. сеп 2013, 11:22) - anonymous [нерегистровани]

"Crne tacke" zdravstva

Kada bi Agencija za lekove bila azurnija u proveri novih generacija lekova, koji se stalno pojavljuju (a potpuno su nepoznati nasim lekarima), a Fond za zdravstveno osiguranje takodje brze reagovao na pojavu novih lekova, ali i efikasnije organizovao distribuciju lekova uopste hronicnim bolesnicima, "crno trziste" bi samo od sebe nestalo! Zasto se hronicnim bolesnicima ne izdaju potrebni lekovi bez recepata, u razumnim periodima, ako vec apoteke svaki put uzimaju sve podatke o njima? Zasto se lekarima nalaze da izdaju najjeftinije lekove, u minimalnim kolicinama (hronicnim bolesnicima) i time prave guzve u ambulantama, a maltretiraju i pacijenti i lekari i medicinsko osoblje? Ocito da oni koji pisu propise i zakone u Ministarstvu zdravlja, ne koriste usluge javnog zdravstva, cim nisu u stanju da uoce "crne tacke" zravstvenog sistema!

(среда, 04. сеп 2013, 11:07) - anonymous [нерегистровани]

апотеке?

Питам се, како спречити да се нађу у апотекама, кад су већ ушли у државу?