Српски Обама

Нигеријац Рубен Ојелеле живи у Србији 33 године. Завршио је Технички факултет у Новом Саду, бавио се музиком, глумом, а од пре три месеца закорачио је и на српску политичку сцену, постао је члан новосадског одбора Покрета социјалиста.

Од пре неколико месеци, у новосадском одбору Покрета социјалиста је и један Нигеријац Рубен Ојелеле.

Сурчин, 12. децембар 1980, и минус 25 степени - сећа се Рубен Ојејеле дана када је из Нигерије дошао на студије у тадашњу Југославију. Да ће то постати његова друга домовина није ни сањао, јер се противио доласку у комунистичку земљу.

"Међутим, мој отац је јако волео Тита и то је преломило. Нама су пунили главу неким негативним стварима што се тиче комунизма, међутим мој отац је рекао: Сине, иди тамо, ако ти се не свиђа, врати се после шест месеци и наћи ћемо неко друго решење", каже Рубен Ојејеле.

Друго решење није било потребно. Из Србије није отишао 33 године. Завршио је Технички факултет у Новом Саду, бавио се музиком, глумом, али да остане пресудила је љубав - оженио се, добио двоје деце. Пре три месеца закорачио је на српску политичку сцену.

"За сада сам само члан градског одбора Покрета социјалиста у Новом Саду. Даћу свој допринос за развој ситуације уопште, а колико ће то помоћи, колико ћу ући у политику, нико не зна шта сутра доноси", каже Ојејеле.

Колеге из странке кажу да је створен за политичара, а пријатељи из студентских дана да је увек био популаран у друштву.

"Исти је какав је и био, пун духа, увек спреман да помогне, поштен човек. Увек је био забављач и чинио добра дела", рекао је Горан Симић, Рубенов пријатељ.

"Веома је необично видети црнца у Србији, а нарочито у српској политици. Људи му прилазе, интересују се, разговарају са њим. А оно што је нама битно, Рубен је добар човек, остао је нормалан, приземан, остао је искрен, а такви су данас Србији и српској политици преко потребни", рекао је Драган Брачика из Покрета социјалиста.

Како реагује на надимак српски Обама? "То је лепо чути, али Обама је председник Америке и сад српски Обама. Бити председник, то је јако велика ствар", рекао је Рубен Ојелеле.

Иако, за сада, нема амбицију да буде на челу државе, Рубен Ојејеле је из животног искуства извукао поуку: Никад не реци никад!

број коментара 18 Пошаљи коментар
(недеља, 05. мај 2013, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

q

Ja bih ga prvi birao za Predsednika

dobar neki covek .

(недеља, 05. мај 2013, 10:42) - David [нерегистровани]

komentari

Samo citam ovde neke komentare decije odprilike 15godisnjaka i smejem se.On duze zivi u ovoj zemlji od svih njih koji su ispod tridesete i sad oni donse misljenje o njemu i nazivaju strancem.Kakva glupost jer ja takodje zivim u drugoj zemlji i vidim koliko nasa deca i ljudi nemaju pojma.Pozdrav za mog sunarodnika!!

(недеља, 05. мај 2013, 01:23) - anonymous [нерегистровани]

Aca Banjac

Da da da politicari ...svi bi oni "Leba" bez motike bez obzira ko su sta su i odakle su...iti su kao da ih je jedna majka rodila

(субота, 04. мај 2013, 22:49) - tja [нерегистровани]

dozvolite da "odreagujem"

U srpskoj politici rec nikad je najcesca i najjevtinija rec. Cak i kad to nikad ne traje duze od nekoliko dana. Nije on jos zreo za srpsku politiku, a ako je jos i posten covek i vodi racuna sta prica, onda nije uopste za srpsku politiku.

(субота, 04. мај 2013, 22:38) - anonymous [нерегистровани]

U fudbalu

u svim srbijasnkim klubovima ima vise "crnaca" i nego Bosnjaka,ALbanaca,Madjara,Hrvata! Jesu li svi oni "protiv" Srba??? Sramni komentari pojedinaca!

(субота, 04. мај 2013, 22:30) - Miodrag [нерегистровани]

Ljudina

Secam se Rubena iz studentskih dana. Odmah je skapirao nas mentalitet, veci srpski partiota od nas. Ostala je zapamcena scena kada u studentskoj predstavi igra veseljaka na sabackom vasaru koji narucuje muziko bas po srpski. Cetiri puta je izlazio na bis u Puli na Elektrijadi.

(субота, 04. мај 2013, 22:22) - anonymous [нерегистровани]

Dani sd

Svako ko ima srpsko drzavljanstvo i ko placa porez drzavi treba da bude i ima pravo da bude izabran. Ko koga mrzi to nema veze i nema pojma sa ovim.

(субота, 04. мај 2013, 22:08) - anonymous [нерегистровани]

Срећко

А јес' се усрећио...

(субота, 04. мај 2013, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

dajte ljudi

tog " srpskog obamu" da nam spasi kosovo vec kad mi srbi nemozemo.

(субота, 04. мај 2013, 21:09) - anonymous [нерегистровани]

Moj glas Rubenu

iz iskustva znam da su Africki crnci jako dobri ljudi--ne svi, ali imaju neku normalnost u sebi koju zapadnjaci imaju manje, tj. izgubili su je godinama blagostanja. zato Rubene, samo napred, da te vidimo u skupstini!