Век од Кумановске битке

Велика победа код Куманова била је прва српска победа у Првом балканском рату и најавила скори крај турске владавине на Балкану. Српска војска је после више од 500 година поново овладала Косовом, а после Кумановске битке ушла је и у Скопље, престоницу Србије из 14. века. У народу је после битке настала изрека "За Косово - Куманово".

Кумановска битка вођена је у току Првог балканског рата, 23. и 24. октобра 1912. године између српске и турске војске. Битка код Куманова била је битка у сусрету, јер су обе војске јуриле једна према другој.

Због јаче концентрације српских трупа, иницијативе и храбрости војника и официра Прве српске армије, почетни турски напад је одбијен, а битка добијена изненада. Турска Вардарска армија била је разбијена и повукла се ка Скопљу, Штипу и Велесу.

Увиђајући стратегијску важност Овчег поља, висоравни источно од Скопља, начелник штаба Врховне команде српске војске генерал Радомир Путник и његов помоћник пуковник Живојин Мишић, сматрали су да би се ту могла одиграти главна битка између српске и турске војске. Због тога су наредили Првој српској армији, под командом престолонаследника Александра Карађорђевића, да у што краћем року, у продирању ка југу, спречи концентрацију турских главних снага на Овчем пољу.

У покрету ка Овчем пољу Прва армија се задржала на положајима северно од Куманова, очекујући долазак Треће српске армије са Косова.

Турска Вардарска армија кретала се ка Кумановској висији, с намером да српску војску што више задржи испред Овчег поља, где је намеравала да води одсудну битку.

Услед претпоставке да ће главне турске снаге бити на Овчем пољу и услед одсуства извиђања, Прва српска армија неочекивано је ушла у битку после изненадног напада турске Вардарске армије на положаје код Куманова 23. октобра.

Иако у изузетно тешкој ситуацији, српска Прва армија, захваљујући пре свега храбрости и пожртвованости војника и официра, успела је да одоли нападу и нанесе противнику велике губитке.

Првог дана битке најжешћа борба вођена је на Сртевици где су четнички одред мајора Војина Поповића, војводе Вука и Седми пешадијски пук одолели нападу далеко бројнијег и јачег непријатеља.

Забележено је и да се посебним јунаштвом истакао мајор Војислав Николајевић који је у најкритичнијем моменту битке сâм кренуо у јуриш са заставом и повукао за собом остале војнике, док није пао тешко рањен.

Заузимањем Зебрњака, половином другог дана, српске јединице су потпуно разбиле османски распоред и натерале их на повлачење.

Велика победа код Куманова била је прва српска победа у Првом балканском рату и означила је скори крај турске владавине на Балкану. Српска војска је после више од 500 година поново овладала Косовом, а после Кумановске битке ушла је и у Скопље, престоницу Србије из 14. века. У народу је после битке настала изрека "За Косово – Куманово".

 

број коментара 52 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. нов 2012, 11:14) - dejan [нерегистровани]

junak do junaka

tada smo imali elitu.ti su nasi preci pokazali kako se sluzi svojoj otadzbini i narodu.zao mi je sto mi danas nismo im ni za mali nokat.eh sta smo bili a sta smo sad.

(среда, 24. окт 2012, 23:12) - Patriota-bivsi! [нерегистровани]

1912

Vecna slava nasim precima,vojnicima,rodoljubima,iskrenim patriotama I ljudima koji su bili sve ono sto mi nikada necemo...

(среда, 24. окт 2012, 08:49) - anonymous [нерегистровани]

obnova

Vecna Slava Nasim junacima.
Da se sto pre obnovi spomenik i kula Zebrnjak koji su Bugari tokom 2 SR srusili kod Kumanova. Slava i mojim pradedama i cukundedama koji su bili ucesnici toj bitki.
Kumanovo za Kosovo
Pozdrav od vranjanskog Kumanovca

(уторак, 23. окт 2012, 23:15) - nemanja srbin [нерегистровани]

Uvek uz Srbiju

Za Srbiju i srpstvo uvek spreman.Ponosim se sto sam srpske nacionalnosti i pravoslavne veroispovesti.Ziveo srpski narod zivelo pravoslavlje.A nasim junacima koji su pali za slobodu neka im je vecna slava i hvala.

(уторак, 23. окт 2012, 23:13) - DRAGAN [нерегистровани]

Vecna slava

Vecna slava SRPSKIM junacima koji su zivot dali 12te god za oslobogenja KUMANOVA zato im treba odati pocit u nedelju 28mog na Zebrnjaku.Pozz Srbin iz Kumanova...KUMANOVO ZA KOSOVO.

(уторак, 23. окт 2012, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

Милена

Нека им е вечна слава на храбрите српски јунаци кој храбро се бореле за да се ослободат од турското ропство. Исто така редно време е лидрите на српските партии во Македонија да превземат активноски околу споменикот на падатите српски борци за време на балканските војни во Битола да го обноват реновираат и на овој ден да одадат почит.

(уторак, 23. окт 2012, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

@Za sta.

Balkanski ratovi,i prvi svetski rat su za Srbiju bili oslobodilacki ratovi,bas od nekih kolonijalnih sila koje ste naveli,i zato bi dobro bilo da oni ne gledaju unazad,a mi Srbi...pa svakako da treba i mora da se secamo i pominjemo to,jel smo jedna od retkih zemalja u Evropi{sem Belgije mozda}koja je vodila pravican odbrambeni rat.

(уторак, 23. окт 2012, 22:04) - ZazvonimDIR :) [нерегистровани]

molim

Ti si se ovde malo zaneo/la . Kako mozes uporedjivati Srbe i Srbiju sa navedenim Drazavama i njihovom nacijom ! Druze Srbi su Ljudi a ovi drugi sve sami OKUPATORI !

(уторак, 23. окт 2012, 21:36) - anonymous [нерегистровани]

srbija

Eto srece da tito nije postojao i oni kraljevi koji su izmislili jugoslaviju!!

(уторак, 23. окт 2012, 21:24) - anonymous [нерегистровани]

Proslost-buducnost

Istorija je nauka koja proucava proslost. Oni koji se stide proslosti bi preporucio da je prouce jer bez proslosti je tesko graditi buducnost.Kakvu nam buducnost nude? Kreditiranu?Mi smo narod koji moze da se ponosi na svoju istoriju.