Читај ми!

СПЦ: Затирање српске духовности

Намера да се незавршени Храм Христа Спаса у Приштини уклони или претвори у "Меморијални центар косовских Албанаца" отворени је позив на дискриминацију и затирање српске духовне баштине, упозорава епархија Рашко–призренска.

Епархија рашко-призренска осудила је намеру да се незавршени Храм Христа Спаса у Приштини уклони или претвори у "Меморијални музеј косовских Албанаца" и оценила да то представља отворени позив на дискриминацију и наставак процеса затирања српске духовне баштине на Косову и Метохији.

У саопштењу објављеном на сајту Епархије, осуђују се овакве идеје, које су се могле чути на недавној седници сената косовског Универзитета у Приштини, пренео је КиМ радио.

Епархија сматра да је то покушај директног гажења не само имовинских права СПЦ, која је почетком деведесетих година по законској процедури добила дозволу за градњу храма у центру Приштине, већ пре свега верских права и слобода српског православног народа на Косову и Метохији.

"У време када је у центру Приштине, недалеко од места где се уздиже Спаситељев храм, подигнута огромна римокатоличка катедрала, а у плану је ускоро и подизање, како се наговештава, једне од највећих џамија на Балкану, намера да се поруши или обесвети незавршени Саборни храм Христа Спаса у непосредној близини Универзитета, представља отворени позив на дискриминацију и наставак процеса затирања српске духовне баштине на Косову и Метохији", сматрају у Епархији.

"Овакве идеје, које нажалост долазе од појединих лица која себе сматрају академским грађанима, неодољиво подсећају на идеологију Енвер Хоџине Албаније у којој су на стотине цркава и џамија претворене у разне меморијалне музеје, биоскопе, или су потпуно порушене", додаје се у саопштењу.

Наводи се да је посебно "цинична и неморална идеја да се храм претвори у Меморијални музеј косовских Албанаца и то у граду из кога је протерано готово целокупно српско становништво и у коме је од 40.000 предратних Срба Приштеваца остало само педесетак старијих људи".

У саопштењу се подсећа да су овекве поруке отворене нетрпељивости и верске мржње након оружаног сукоба на Косову и Метохији довеле до систематског уништења преко 150 српских православних цркава и скрнављења на стотине хришћанских гробаља.

Укидање надгледане независности је грешка

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин поручио је да је идеја претварања незавршеног храма Христа Спаса у Приштини у "Меморијални музеј косовских Албанаца" доказ међународној заједници да је укидање надгледане независноти "трагична грешка".

Без присуства међународне заједнице, како је рекао Вулин у изјави Танјугу, није могуће обезбедити владавину права и равноправан однос према свима који живе на простору Косова и Метохије, без обзира на њихову верску и националну припадност.

"Канцеларија захтева од међународне заједнице да стане на пут наставку процеса уништавања културног наслеђа Срба који живе на простору Косова и Метохије. Ово је покушај да се и последњи траг сећања на Србе који су живели у Приштини уништи и затре", истакао је Вулин.

Он је подсетио да је пре бомбардовања 1999. године у Приштини живело више од 40.000 Срба, а да их данас има 40 или 50.

"И сада и црква Христа Спаса треба да нестане. Тешко је наћи оправдање за оне који дозволе да један верски објекат још од 2000. године служи као ругло града, јавни нужник, и као место где се одлаже смеће. Сада и то чак смета", казао је Вулин.

Он је нагласио да међународна заједница зато мора да преузме одговорност у "складу са влашћу коју је добила".

"Она мора да спречи да се свако сећање на живот Срба у Приштини и сваког другог града на КиМ већ једном заустави", подвукао је Вулин.

број коментара 0 Пошаљи коментар