Читај ми!

Помен жртвама "Олује"

Парастос настрадалима у војној операцији "Олуја" одржан у цркви Светог Марка. Нема оправдања за безакоње и злочине који су се десили, рекао патријарх српски Иринеј.

У цркви Светог Марка служен је парастос настрадалима у војној операцији "Олуја" пре 17 година, током које је убијено 2.000 Срба, док је више од 200.000 протерано.

Парастосу, који је патријарх Иринеј служио уз саслужење свештенства СПЦ, присуствовали су први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић, начелник генералштаба ВС Љубиша Диковић, припадници ВС и бројни грађани, међу којима је био и руски амбасадор Александар Конузин.

Патријарх је рекао да се обраћа свима који су пострадали у једном "безумном времену" и додао да су пострадала наша браћа, сестре и деца, само зато што су били Срби и што су прихватали православну веру.

Они су, како је истакао, били не само прогнани, већ и страшно пострадали на том путу и бекству и тражењу спаса у Србији.

Патријарх је рекао да се сећамо многих који су изгубили "своје животе и своје кости расули у крајевима Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације", који су оставили своје домове у којима су вековима живели и оставили их онима који су им били непријатељи".

"А непријатељи су им били, драга браћо и сестре, хришћани који припадају једној цркви, западној цркви, против хришћана, који су припадали апостолској Источној паравославној цркви", рекао је Иринеј.

"Тешко је наћи речи и оправдања за те страшне злочине који су се десили пре 17 година у западним нашим крајевима или се касније десили у нашим јужним крајевима где су Срби као никада у својој историји пострадали", рекао је поглавар СПЦ.

Иринеј је оценио да је 20. век за Србе представљао век најстрашнијег страдања у њиховој "дуговечној историји".

"Зашто се то десило и зашто је тако било и има ли оправдања за такво безакоње и злочине који су се десили - сигурно да нема", рекао је патријарх.

Иринеј је навео и да је после толико времена и толико "некаквог права демократског у свету у коме живимо", 250.000, а по некима и 350.000 оних којих је расуто далеко по свету.

"И то се све дешава данас, у 21. веку пред демократским светом Европе и Америке и десетине хиљада чека да се врати одакле је прогнано, али правде за наш народ у свету нема", рекао је партијарх.

Председник Асоцијације избегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир рекао је да се 17 година после "Олује" положај српског народа у Хрватској није много променио.

"Прошло је 17 година, али морам рећи да се положај српског народа за то време није много променио. Сваке године понављамо исто, нису испоштовани међународни договори, тако да се Срби и данас налазе у много тешком положају", рекао је Будимир.

Он је новинарима, испред цркве Светог Марка, где је одржан парастос настрадалима у "Олуји" рекао да су се надали да ће се после промене власти у Хрватској ситуација променити и да више Хрвати ту војну акцију неће славити, али да се нажалост, то и даље дешава.

"Док год се са једне стране 'Олуја' обележава парастосима, а са друге прославом, мислим да то не доприноси помирењу", закључио је Будумир.

Председник Коалиције удружења избеглица у Србији Миодраг Линта поручио је да то удружење од Србије, Хрватске, БиХ и ЕУ захтева да се питања избеглих и прогнаних у ратовима деведесетих година реше на цивилизацијски начин јер је се без тога не може говорити о трајном миру поверењу.

Породице настрадалих у акцији "Олуја" положиле су венац, упалили свеће на спомен обележје недалеко од цркве Светог Марка.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(недеља, 05. авг 2012, 01:23) - M [нерегистровани]

Pokoj im dusi

I vecna slava. Da se NIKAD ne zaboravi.

(субота, 04. авг 2012, 19:18) - anonymous [нерегистровани]

Vikipedija

Slava svim nevinim žrtvama .

Naj veća je žalost ići na vikipediju i vidjeti popise stanovništva ..prije i sad ..
Nikog to ne briga..

(субота, 04. авг 2012, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

Boze pomiluj nas

Vecnaja Pamjat.

(субота, 04. авг 2012, 16:46) - anonymous [нерегистровани]

Tuga beskrajna

Nema raja bez rodnoga kraja, nema prela - nema obicaja........

(субота, 04. авг 2012, 15:47) - Крајишник . [нерегистровани]

Република Српска КрајинаПоштовање .

Нека је вечно сећање на све жртве наше Крајине који падоше од злочиначке руке на бранику Отаџбине .

Вечнаја Памјат и помен .

Амин .

(субота, 04. авг 2012, 15:43) - anonymous [нерегистровани]

b

Bog da im dsu prosti i nek im je laka zemlja...

(субота, 04. авг 2012, 15:25) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Neka je vecna slava poginulima u najvecem etnickom ciscenju nad Srbima u novije vreme.

(субота, 04. авг 2012, 15:25) - AleksandarRS [нерегистровани]

Za opomenu, svima jer i mi smo krivi!

Kao bivsi pripadnik sjecam se da je bio sporazum o zajednickoj odbrani, VRS i Srpske krajine medjutim kada je doslo do napada ocito je vrhovna komanda zaboravila na to i ostavila civile na milost i nemilost! Sraman cin koji licno ne mogu da zaboravim. Vojska se nije povukla nego je bjezala bez ikakvog plana!!!!

(субота, 04. авг 2012, 14:34) - Stevan [нерегистровани]

Nema raja bez mog zavicaja ni miline bez Krajine!

Vecni pomen mijim Krajiskim braci i sestrama koji padose na braniku Republike Srpske Krajine !